luni, 28 martie 2016

Cum prevenim guta fara medicamente

In afara catorva cazuri de predispozitie ereditara, guta este o afectiune tipica de nutritie, o tulburare a metabolismului acidului uric, printr-un exces de acid uric in sange, care se depune la articulatii sub forma unor cristale, in loc de a fi eliminat prin rinichi. Debutul acestei boli se face de obicei noaptea, cu dureri violente la nivelul unei articulatii: glezne, genunchi, coloana cervicala, dar mai ales la degetul mare de la picioare, inflamatia articulatiei cu tumefiere, piele rosie intinsa si lucioasa, articulatie dureroasa la atingere.

Accesul de guta poate deveni cronic, toate articulatiile sunt afectate si sub piele se formeaza depozite de urati de sodiu si de calciu, care daca nu sunt tratate, duc la ulceratii, deformarea articulatiilor si in majoritatea cazurilor, la leziuni renale.

Printre factorii ce stau la originea gutei, sunt: alimentatia cu multa carne cu continut mare de purine, excesul in greutate, consumul mare de alcool, cafea si afectiunile renale.
Este bine sa cunoasteti...
⇒ între formele de artrită, guta se remarcă printr-o manifestare aparte, fiind rezultatul creşterii nivelului de acid uric în organism. Când această substanţă se află în cantităţi mari în sânge (hiperuricemie), se poate produce cristalizarea şi depunerea ei în articulaţii cum sunt cea de la baza degetului mare de la picior, dar şi la glezne, genunchi, încheietură şi degetele mâinii. Acumularea de acid uric se produce atunci când organismul nu îl elimină prin intermediul rinichilor şi al urinei, sau atunci când produce prea mult. Crizele încep de obicei noaptea, evoluând către ziuă cu dureri foarte mari. Această durere este însoţită de alte simptome ca: roşeaţa, inflamarea articulaţiei şi încălzirea ei, putând dura 3-4 zile. Forma cronică este marcată de o frecvenţă crescută şi o durată mai mare a crizelor, ca şi de deteriorarea cartilajelor şi a articulaţiilor, prezenţa tofilor gutoşi (umflături), localizaţi poliarticular la pumn, mâini, coate, picioare.
 Consumul masiv de carne conduce la producerea de acid uric. Acesta se va depune pe articulaţii şi în muşchi, inflamând articulaţiile şi dând dureri musculare - guta. în Japonia, incidenţa gutei a crescut odată cu creşterea cantităţii de proteine consumate. Proteina animală este, după toate estimările, extrem de vătămătoare.
⇒ Excesul de proteine (mai ales de origine animală) reprezintă principala cauză a gutei. Printre produşii secundari toxici rezultaţi din metabolizarea proteinelor amintim: compuşi de azot (nitriţi etc.), purine, amoniac, acid uric, acid fosforic, acid sulfuric, acizi glicogenici, acizi ketogenici, dioxid de carbon. De aceste substanţe toxice organismul trebuie să se despovăreze, altfel va urma intoxicarea lui. Când reziduurile sunt în cantitate mică, organismul poate face faţă cu succes în eliminarea lor. Nu tot aşa se întâmplă când consumăm masiv proteine, mai ales cele cu „structuri” nepotrivite pentru organism cum sunt cele de origine animală. Observaţi că o mare parte dintre substanţele reziduale rezultate din digestia proteinică sunt acizii (unii din ei foarte toxici), care vor avea tendinţa de a acidifica mediul intern din organism - stare ce va genera inflamaţii, boală şi moarte celulară. Unele din fazele digestive prin care trec aceste materii proteinice au drept efect producerea de acid uric. Acidul uric este abraziv şi iritant, inflamând şi lezând ţesuturile (provoacând guta).
 Creşterea exagerată a acidului uric şi retenţia lui în sânge poate fi întâlnită în cazul bolilor de sânge (în special în leucemie sau/şi în unele anemii hemolitice), în bolile renale, pulmonare, cardiace. Rinichii sunt organele tip „filtru” ce vor fi în primul rând folosite în exces şi uzate, deoarece prin intermediul acestora organismul se poate debarasa de aceste reziduuri toxice. în cazul unui debit mare de reziduuri nocive (printre care şi acidul uric), rinichii sunt suprasolicitaţi şi se pot îmbolnăvi, ajungându-se în final la insuficienţa renală, o boală severă, care poate conduce la moarte. Când capacitatea de filtrare a rinichilor se diminuează, se produce precipitarea acidului uric (apar cristale fine sau calculi de uraţi). Aceste cristale fine se depun în cartilagii, ligamente articulare, tendoane şi chiar muşchi, în acest caz boala se va numi gută. Dar acidul uric poate precipita şi forma cristale în rinichi şi în căile urinare, formând aşa-zisul „nisip urinar” sau chiar calculi („pietricele”) de dimensiuni mai mari, în acest caz boala purtând numele de litiază renală sau urinară. Observaţi că la bază se află aceleaşi cauze.
O dietă bogată în grăsimi reduce excreţia de acid uric şi poate provoca un atac de gută. Eliminaţi grăsimile nesănătoase: osânza, şunca, smântână, margarina şi chiar uleiurile vegetale rafinate. Cel mai bine este să consumaţi ulei de măsline extravirgin şi ulei de in, alături de seminţe (floarea-soarelui, dovleac, in, susan) şi fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune) într-o formă cât se poate de naturală.
 Consumaţi zilnic 6-8 pahare de apă. în felul acesta veţi ajuta organismul să „spele” excesul de acid uric acumulat.
⇒ Este necesar să reduceţi drastic folosirea sării, cel mai bine ar fi chiar să o eliminaţi, cel puţin o perioadă. Consumul mare de sare conduce la perturbarea activităţii renale, distrugerea nefronilor şi acumulării de lichid în organism sub formă de edem, la facilitarea proceselor de tip reumatic şi a inflamaţiilor. O puteţi înlocui cu pulberi aromatice din plante: oregano, cimbrişor, busuioc, schinduf, salvie, mărar, ţelină, anason.
 Alte articole alimentare (sau nealimentare) la care trebuie să renunţaţi: condimentele picante (piper, muştar, ardei iute), ceaiul negru şi verde, băuturile carbogazoase, alcoolul, cafeaua, ciocolata. Evitaţi consumul prea des de fasole uscată, linte, mazăre, ciuperci, dar şi alimentele bogate în acid oxalic: ştevia, spanacul, măcrişul.
⇒ Administrarea de medicamente cortizonice (ex. Prednisonul) pot momentan reduce inflamaţia, dar antrenează complicaţii severe, distrugând oasele, stomacul, ficatul, rinichii, ochii. în plus, dacă nu eliminăm cauzele, efectele se vor propaga din nou.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratamentul naturist al gutei:

 Omega 3: 0-1-1 in timpul mesei, 2-3 luni continuu, echilibreaza nivelul acidului uric si al colesterolului.

► Garlic Caps : 1-0-1 dupa masa, 2 luni continuu, ajuta la eliminarea acidului uric din sange si previne inflamatiile articulare.

► Joint Protex :1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu, stopeaza durerile articulare si previne distrugerea articulatiei in urma depunerii acidului uric.

► Liquid Clorophyll :1-1-1 lingurite inainte de masa, 1-2 flacoane continuu, cu efect de purificare, drenare, extragere a acizilor si deseurilor metabolice din tesuturi si alcalinizarea intregului organism din testuri.

Remedii naturiste recomandate

In cele ce urmeaza va prezentam o schema de tratament care insumeaza mai multe proceduri care vor avea rezultate bune in terapia acestei boli. Alimentele cat si plantele medicinale si produsele Calivita vor determina un proces profund detoxefiant, eliminand din organism acidul uric, dar si alte substante reziduale si toxice cu care este incarcat. In plus metabolismul se va echilibra, sistemul imunitar va functiona corect si vitalitatea organismului va creste. Inflamatiile si durerile vor disparea. Pentru starile acute se vor folosi diverse cataplasme sau comprese.
- Se incepe tratamentul cu o cura de sucuri de fructe si zarzavaturi, timp de 7-10 zile. Se va consuma cate 250 ml de suc la dou ore si jumatate. Intr-o zi se va insuma 1,5- 2,5 litri de sucuri.
Se recomanda urmatoarele sucuri:
-Telina (radacina si frunze)-150 ml suc /zi. Sucul de telina este unul din cei mai buni reglatori hormonali, are efect antiinflamator, depurativ si chiar usor calmant pentru durere. Poate fi combinat cu  putin suc de morcov, in propotie egala, sau morcov in proportie dubla. Incercati sa consumati vreme de 3 saptamani acest suc si veti avea rezultate bune.
Urzica -1-2 pahare/zi. Faceti o cura de cel putin 1 luna cu sucul dw urzica. Urzica are efecte diuretice si regenerative asupra epitelului renal. Actiunea diuretic-depurativa se manifesta prin eliminarea acidului uric, a clorurilor si a ureei.
-Patrunjel(frunze)- pahar/zi. Sucul se obtine la blender, in amestec cu apa. Sucul de patrunjel este valoros pentru eliminarea otravurilor din organism. Patrunjelul are efect activ asupra tubulilor in rinichi, neutralizand si provaocand excretia reziduurilor care contin acid uric. Prin prezenta subtantei denumita apiol pe care o contine,contribuie la concentratia ureei.
-Varza 1 pahar/ zi. Sucul de varza are efecte reconstitutive asupra organismului, vitaminizante, diuretice, antiinflamatoare, elimina edemele. Puteti adauga putin suc de morcov, pentru corectarea gustului.
Castravetele- 1pahar / zi, dizolvant al acidului uric si al uratilor, provoaca si ajuta la eliminarea unor substante toxice din organism.
- Orz verde- 1-2 pahare/zi. Sucul de orz verde are si efecte antiinflamatorii si imunostimulante puternice.
- Pere si mere-1-2 pahare/zi .Perele si merele au efecte remarcabile de stimulare a functiei renale, ajutand la eliminarea acidului uric. Alcalinizeaza organismul devenit acidifiant.
Struguri-1-2 pahare / zi. Strugurii  mobilizeaza si elimina acidul uric din organism, fiind un adevarat maturator de toxine si tumori.
Lamaile- sucul de la 2 lamai/zi. Se va bea obligatoriu cu paiul. Sucul de lamaie este un activator al globuleleor albe, alcalinizant al organismului, antigutos, antireumatismal, antianemic cu actiune buna hematopoietica. 
Nota:
1. un pahar=250 ml
2.Se va folosi articolele de care dispuneti in sezonul respectiv, nefiind obligatoriu sa folositi toate sucurile recomandate. De asemenea, nu se vor folosi toate sucurile enumerate intr-o singura zi.
3.In timpul curei exclusive cu sucuri, din prima zi a tratamentului, intern se vor folosi: ceaiurile, tincturile de plante, pulberi de plante, argila, iar extern se pot practica toate procedurile indicate.
4.In fiecare dimineata, timp de 7 zile se va face o clisma cu 1 litru de infuzie calduta de musetel. Dupa aceea, se mai poate face o clisma la o saptamana, vreme de o luna.Clisma va ajuta mult la dezintoxicarea organismului si eliminarea toxinelor.
5. Cura interna cu carbune vegetal. Carbunele vegetal, marele colector de toxine, poate reduce nivelul acidului uric. Amestecati o lingurita de pulbere de carbune vegetal cu 100 ml de apa, apoi beti dimineata, vreme de 3 saptamani(in loc de cafea!). Se poate gasi pulbere de carbune in farmacii sub forma de capsule.
- Dupa cura de sucuri, puteti continua tratamentul consumand legume, fructe crude, si sucuri inca o perioada de 2-3 luni de zile. Puteti folosi grau incoltit, fulgi de ovaz, sau alti fulgi de cereale (sa nu aiba adaos de zahar sau sare), seminte crude (floarea soarelui, in, dovleac), multe salate de radacinoase si verdeturi si o ambudenta  de fructe. Adoptati un program regulat de mese (2 sau maxim 3), consumand cu 30 de minute inainte de masa un pahar (250 ml) de suc(din cele indicate mai sus). nu mancati nimic intre mese, ci beti doar apa si ceaiuri.

Alte recomandari dietetice

- Dintre fructele cele mai bune sunt: strugurii, lamaia, agrisele, coacazele negre, catina, fragii, capsuni, visine, ciresele, zmeura, merele, perele, piersicile.
- Dintre legume si  verdeturi: telina, praz, pastarnac(radacina si frunze), patrujel(radacina si frunze), ridiche neagra si rosie, napi, varza, conopida, pepeni verzi si galbeni, fasole verde, salata verde, usturoi, ceapa, castravete, urzca, papadie.
-Consumati foarte des salata din radacinoase rase sau tocate marunt: radacina de telina, patrunjel, pastarnac, morcov. Acriti-le cu suc de lamaie si renuntati la sare. Salatele cu multa telina sunt un excelent calmant pentru durere. De aseamenea, salata de laptuca este excelenta, la care se poate adauga si papadie. Salatele de varza, napi, gulii si conopida sunt foarte valoroase. La alte mese consumati salata de fructe. Aceste va vor energiza si va vor renoii organismul.
-Consumati zilnic 3-4 linguri de grau germinat. Il puteti adauga la salate de fructe sau legume, dar si in combinatie cu miere si nuca macinata. Germenii contin foarte multe enzime, substante vii ce stopeaza degenerarea si imbatranirea organismului.
- Consumati usturoi cat mai des. cesta revigoreaza sistemul imunitar si reduce durerile artritice.
- in locul zaharului folositi mierea si fructele.
- Preparati-va paine din faina integrala,cu tarate,  de regula pinici mici, bine coapte.  

Fitoterapie

Pulbere depurativa obtinuta din osul iepurelui, matase de porumb, radacina de brusture, trifoi rosu. Plantele se amesteca in proportii egale (de ex. cate un pachet) si se transforma in pulbere folosindu-se rasnita de cafea. Nu preparati pulbere decat pentru maxim 7-10 zile, ce va fi pastrata intor-un borcan de sticla, ermetic inchis, tinut la intuneric. Se administreaza cate o lingurita de 3-4 ori pe zi. Pulberea se tine sub limba cel putin 5 minute, apoi se inghite cu putina apa. Aceasta este cea mai buna forma de asimlare. Toate plantele recomandate faciliteaza eliminarea masiva de toxine, imbunatatind si stimulan functiile renale, ajutand astfel la purificarea sangelui de toxine. Cura va dura 30 de zile. Dupa o pauza de 2-3 saptamani se poate relua.
- Se combina in proportii egale (cate o sticlute din fiecare) urmatoarele tincturi: ceapa, ienupar, mesteacan. Se administreaza de 3-4 ori pe zi cate o lingurita de tinctura finala, diluata in putina apa  (100ml), timp de o luna, urmata de o pauza de o luna, dupa care cura se repeta. Acest remediu este un adjuvant puternic in procesul detoxifiant, ajutand la eliminarea depozitelor de uree, creatinina, acid uric etc.  
- Cura cu tinctura de muguri de plop favorizeaza eliminarea toxinelor si a ureei din sange, reduce durerea (mugurii contin salicilati, substante asemanatoare aspirinei dar fara sa aiba reactiile adverse ale acesteia) si au efect antiinflamator. Se iau pe stomacu gol 50 de picaturi de tinctura de 3 ori pe zi, pe o bucata de paine. Cura dureaza 90 de zile.
-Decoct din praz si telina- 1 bucata de praz maruntit si o radacina de telina (de marime medie) se fierb intr-un litru de apa , timp de 10 minute. Se bea cat se poate de mult de decoctul rezultat pe parcursul zilei, neindulcit. Cura dureaz vreme de 30 de zile. Diuretic puternic, antiedmatos si reglator al tensiunii arteriale, prazul este un remediu puternic in combaterea gutei si insuficentei renale cronice. Telina are efecte antiiflamatoare si antireumatice.
- Capsule de Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens) - planta africana, utiizata de multa vreme in diverse afectiuni, inclusiv in artrita reumatoida si gutoasa. Ghiara diavolului este una din plantele cu cel mai puternic efect antiinflamator din natura (sustine producerea de prostaglandina si interventia sa), fiind renumita cortizonul natural. Se poate gasi in toate magazinele de produse naturiste, utilizandu-se conform instructiunilor de pe prospect   .
Obs: Pentru a afla ce proceduri (cataplasme, comprese etc. ) puteti folosi pentru combaterea inflamatiilor si durerilor (faza acuta) accesati pagina Poliartrita reumatoida
Observatie: In orice afectiune trebuie multa rabdare, perseverenta, optimism in timpul tratamentului si dupa;  asa cum boala nu apare dintro data nici vindecarea ei nu se face dintro data. Bolnavul trebuie sa fie constient ca va trebui sa astepte un timp urmand tratamentul ad litteram pentru a vedea rezultele mai tarziu. Bolnavul trebuie sa renunte la starile negative (manie, spiritul de concurenta, orgoliu, nemultumirea, teama, ingrijorare, tristete), care deseori determina si complica sever orice afectiune. Vindecarea va putea surveni doar in cazul in care bolnavul va dobandi pacea interioara, un spirit de bucurie si optimism si o gandire pozitiva.

Alte recomandari complementare si masuri de auto-asistenta:

- adoptati o hrana completa, saraca in purine (acid uric), evitati carnea de vaca si de miel, pasare, maruntaie, sardele in ulei, ciuperci de padure, condimente puternice, ciocolata, alcoolul, cafeaua

- reduceti excesul de greutate, beti multe lichide, apa, ceaiuri pentru a elimina toxinele - consumati multe cirese si prune - au afect diuretic

- pentru calmarea durerilor, se recomanda aplicatii reci, pungi cu gheata, comprese cu decoct de pelin (in 1/2 litru apa se fierb 3 linguri de pelin, timp de 5 minute), dusuri cu jet, spalari cu otet de fructe, cataplasme cu argila si cu foi de varza strivite si oparite (fierbinti), cu napi si cartofi rasi; bai generale la temperatura corpului - cca 3 zile, in care se pune infuzie de urzica sau de flori de fan ori cateva picaturi de rozmarin

- faceti exercitii usoare de gimnastica articulara, evitand orice greutate, exercitii in apa, inot

- masati regiunile afectate cu ulei de lavanda, de sunatoare sau de rozmarin

- consumati ceaiuri de plante: fructe de maces, ceai de brusture sau tinctura cate 15 picaturi de 3 ori pe zi, gheara diavolului, papadie, ciubotica-cucului, coada-calului, urzica alba, matase de porumb - in scop preventiv, are proprietati diuretice

- consumati apa argiloasa, o lingurita la o jumatate pahar cu apa - presopunctura, acupunctura.
Sursa: http://calivita.bio-sanatate.com/Remedii-naturale/tratamente-naturiste-Guta

miercuri, 16 martie 2016

Merişoarele sau antioxidanţii miraculoşi

Merişoarele sunt considerate încă din vechime tratamente miraculoase pentru numeroase boli, cu precădere cele ale tractului urinar. Impactul lor benefic a fost descoperit de către strămoşii noştri şi confirmat în zilele noastre prin studii specializate.
Mici, dar de un roşu pasional, retrase în zone sălbatice,  merişoarele cresc în mediul prielnic al lanţului carpatic şi în Munţii Apuseni, unde poţi întâlni un adevărat paradis al afinelor roşii...

Merişoarele - proprietăţi

Dintre toate fructele cunoscute, merişoarele conţin cei mai mulţi antioxidanţi, ceea ce le transformă în importante arme de apărare a organismului uman.
Ele împiedică dezvoltarea bolilor cronice (cu precădere celor cardiovasculare) şi previn infecţiile.
În compoziţia lor, veţi regăsi acizi (citric, lactic), proteine, vitamina A, B1, B2, B3, C, E, dar şi uleiuri şi săruri minerale.
Consumul zilnic de afine roşii formează un zid de protecţie împotriva bacteriilor patogene, cum ar fi E.coli, Helicobacter pylori (responsabilă pentru ulcerul gastric), Streptococcus mutans (principala responsabilă pentru cariile dentare).
Responsabile pentru acest beneficiu medical sunt proantocianidele din merişoare: acestea acţionează împotriva diferitelor bacterii, evitând fixarea lor la mucoasa anumitor organe.
Această implicare a merişoarelor la nivel bacterian se poate traduce printr-un suport de bază faţă de organismul uman.
Practic, ele ajută organismul să îşi menţină sănătatea, să lupte împotriva posibilelor infecţii şi să îşi susţină procesul de luptă împotriva radicalilor liberi.
Scăderea numărului de infecţii implică şi reducerea administrării antibioticelor în exces, problemă ce afectează copiii, dar şi adulţii la nivel global.
În plus, s-a mai demonstrat ştiinţific că merişoarele au un impact pozitiv în ceea ce priveşte lupta împotriva tumorilor maligne.
Un grup de cercetători din Canada au demonstrat cum celulele canceroase de la nivelul glandelor mamare erau supuse unui risc mult mai scăzut de a evolua spre tumori, dacă se consumă afine roşii.
Merişoarele devin un real sprijin pentru organism şi în faţa bolilor reumatice – antioxidanţii din afine neutralizează radicalii liberi din organism.

Suc de merişoare – beneficii

Un tratament cu suc de merişoare, timp de câteva săptămâni, poate fi un miracol pentru corpul tău, aşa cum am confirmat şi în rândurile de mai sus.
O cană cu suc proaspăt de merişoare este excelentă pentru sistemul cardiovascular,restabileşte nivelul colesterolului, inhibă creşterea celulelor canceroaseprevine infecţiile (răceala, infecţii respiratorii etc).
Cura cu suc de merişoare poate să completeze şi curele de slăbire: acizii organici din afinele roşii au capacitatea de a reduce depozitele de grăsime, în doar câteva săptămâni.
Merişoarele te pot ajuta să scapi şi de pietrele la rinichireduc riscul apariţiei osteoporozei, întăresc sistemul osos, fiind o sursă bogată de calciu.
Sucul de merişoare acţionează împotriva cancerului în primul rând datorită proantocianidinei – un antioxidant de 20 de ori mai puternic decât vitamina C
Consumă - timp de câteva săptămâni - câte un pahar de suc de merişoare şi organismul tău va fi mult mai puternic.
http://www.csid.ro/health/medicina-alternativa/merisoarele-sau-antioxidantii-miraculosi-10366301/

Top 12 alimente bogate in zinc

Despre zinc se stie ca este un mineral esential cand vine vorba de imunitate, de aceea este bine sa avem grija sa consumam cat mai multe alimente bogate in zinc. Mai ales in aceasta perioada, cand suntem mai predispusi la raceli si gripe. Pe langa faptul ca este esential pentru imunitate, zincul are un rol important si in detoxifierea ficatului, echilibrarea nivelului de zahar din sange, sanatatea pielii si a parului, dar si mentinerea calitatii gustului si mirosului. 
Un alt lucru demn de mentionat despre zinc este ca ajuta la productia de adrenalina, care combate efectele negative ale stresului. Adrenalina se transforma in energie, si astfel va ajuta si la imbunatatirea activitatii sexuale. 
Adultii trebuie sa consume zilnic 11-15 mg de zinc pe zi. Cantitatea de zinc din fiecare zi nu trebuie sa depaseasca 40mg. 
Care sunt alimentele bogate in zinc?

1. Semintele de dovleac
La 100 de grame de seminte de dovleac avem 10.3mg de zinc, adica 69% din necesarul zilnic.
2. Semintele de susan
100 de grame de seminte de susan ne aduc 10.2mg zinc, adica 68% din necesarul zilnic.
3. Stridiile gatite
La o portie de 100 de grame de scoici gatite avem 78.6 mg zinc, adica 524% din valoarea zilnica.
4. Carnea de vita si miel
In 100 de grame de carne de vita sau miel avem 12.3mg zinc, adica 82% din necesarul zilnic.
5. Nucile caju
Nucile caju ne ofera la 100 de grame 5.7mg de zinc, adica 37% din necesarul zilnic.
6. Ciocolata neagra
La 100 de grame de ciocolata neagra avem 10.2 mg de zinc, adica 22% din necesarul zilnic. 
7. Fructele de mare
100 de grame de fructe de mare ne ofera intre 3 si 4 grame de zinc.

8. Crapul
100 de grame de crap ne ofera intre 3.5 si 7 grame de zinc. 
9. Lintea
Daca iti place ciorba de linte turceasca, e bine de stiut ca la 175 ml de supa ai 1.9 grame de zinc.
10. Fasolea 
Fasolea gatita sau la conserva iti aduce la o cantitate de 175 ml, 4.3 grame de zinc. 
11. Ficatul de vita, porc, pui, miel
Este foarte bogat in magneziu, la 100 de grame de ficat avem intre 4 si 8 grame de zinc. 
12. Iaurtul
La un borcanel de iaurt de 175ml avem intre 1.1 si 1.6 grame de zinc.
Alte alimente care mai contin zinc sunt branza, laptele, cerealele integrale, semintele de floarea soarelui, germenii de grau, spanacul, ouale si ciupercile. 
Persoanele predispuse la deficiente de zinc sunt cele care consuma mult alcool, vegetarienii (in fructe si legume exista foarte putin magneziu), femeile insarcinate sau care alapteaza, persoanele care au probleme gastrointestinale, cele care iau suplimente de fier (fierul poate interfera cu absorbtia de zinc), dar si persoanele care iau diuretice. Deficienta de zinc se manifesta mai ales prin scaderea imunitatii, caderea parului, probleme la nivelul pielii, anemie, slabiciune. Studiile au aratat ca deficitul de zinc poate favoriza si aparitia unor boli mai grave, cum ar fi diabetul si cancerul. 

http://www.dietetik.ro/top-12-alimente-bogate-in-zinc/11075.html

Aportul de sanatate al zincului

Alimentele care sunt bogate in zinc joaca un rol esential in dieta. Astfel ingerand alimente cu un continut ridicat de zinc ajuti la: reechilibrarea nivelului de zahar din sange, stabilizarea ratei metabolismului, prevenirea imbolnavirii sistemului imunitar, mentinerea optima a mirosului si gustului. Daca tu sau unul din membrii familiei tale experimenteaza urmatoarele simptome s-ar putea sa ai nevoie de suplimente nutritive pe baza de zinc: pierderea calitatii gustului si mirosului, lipsa apetitului, depresie, probleme in cresterea si dezvoltarea la copii, predispozitie pentru raceala si gripa. Insa, inainte de a lua suplimente nutritive este indicat sa-ti consulti medicul. Se poate sa te inseli si sa nu ai o carenta de zinc in organism si atunci administrarea de suplimente nutritive pe baza de zinc nu ar fi indicata. Pentru ca asa cum probabil stii o doza prea mare poate duce la intoxicarea organismului, chiar daca aducem in discutie aportul de minerale si vitamine, esentiale intr-o dieta echilibrata. 
Functiile zincului in organism
Suplimentarea cu zinc sau zinc si fier laolalta imbunatateste nivelul de vitamina A la copii cu risc de deficit la acesti trei nutrienti. Cu toate ca administrarea de zinc este asociata cu posibile efecte negative asupra absorbtiei cuprului si calciului in organism. Desi, ajuta la absorbtia celorlaltor nutrienti. Fara aportul de zinc, vitamina A nu poate fi transportata efectiv in tot corpul si nu poate fi utilizata atunci cand este nevoie.

 Zincul indeplineste patru functii importante in organism:
1. Asigura activitatile genetice. Zincul ia parte in multe activitati genetice. Acest mineral joaca un rol esential in citirea instructiilor genetice si atunci cand dieta nu contine alimente bogate in zinc se ajunge in cele din urma la o eroare in copierea genelor.
 2. A doua functie importanta pe care o indeplineste zincul in organismul uman consta in echilibrarea nivelului de zahar din sange ca de altfel si rata metabolismului. De insulina este nevoie pentru transportul zaharului catre celule, declansandu-se ceea ce noi numim: raspunsul insulinei. Fara suficient zinc in alimentatia noastra, reactia de raspuns a insulinei scade, iar nivelul de zahar din sange devine tot mai greu de stabilizat. De asemenea, rata cu care organismul nostru creeaza si utilizeaza energie (rata metabolismului) depinde foarte mult de nivelul de zinc. Cand exista un deficit de zinc, rata metabolismului scade impreuna cu secretia de hormoni (realizata de glanda tiroida). 
 3. Mentine calitatea gustului si mirosului. Gustin este o proteina mica care este implicata in senzatia de gust si miros. Ca sa nu fie afectata calitatea gustului este de nevoie de zinc pentru a se ajunge la gustin. De asemenea, cateva din simptomele deficitului de zinc sunt pierderea gustului si mirosului.



Vrei să fii sănătos? Iată reţeta! Fără medicamente...

FABULOS! Iată cât de sănătos este să bem apă pe stomacul gol, dimineaţa
Hrana pe care o consumam arde impreuna cu oxigenul din celule pentru a produce energie. Dupa ardere, hrana se transforma in reziduuri acide, iar celulele le depoziteaza in circuitul sanguin. Corpul nostru elimina aceste reziduuri prin urina, respiratie si transpiratie, restul fiind depozitate de-a lungul vaselor de sange si tesuturi.
Pentru a putea trăi, sângele şi celulele noastre trebuie să fie uşor alcaline (sângele are pH-ul de 7,35). Pentru a-şi păstra alcalinitatea, organismul nostru face o mică “scamatorie” , prin care converteşte reziduurile acide în reziduuri acide solide. Dacă corpul poate menţine aceste reziduuri nediluate, le poate stoca pe o perioadă nedeterminată, neafectând pH-ul în restul corpului. Aşa că le stochează într-o grămadă de locuri şi moduri, inclusiv în grăsime. Ingrasarea poate fi rezultatul necesităţii reziduurilor acide de a avea un mediu de stocare.
Acumularea acestor reziduuri acide reprezintă procesul îmbătrânirii. Formula chimică pentru colesterol şi acizii graşi este arderea incompletă a carbohidraţilor. Colesterolul şi acizii graşi sunt rezultatul consumului de paste şi pâine. Acidul uric şi amoniacul provin de la toate tipurile de carne.
Acidul fosforic provine de la cereale, cum ar fi orezul şi băuturi tip cola.
Acidul sulfuric provine de la gălbenuşul de ou. Acizii sulfuric şi fosforic sunt otrăvitori. Ei trebuie neutralizaţi de minerale alcaline, înainte să devină ceva benign. În absenţa unei cantităţi suficiente de minerale alcaline în dieta noastăa, corpul nu are de ales şi va fura calciul din oase,neutralizând aceşti acizi, transformându- i în sulfaţi, fosfaţi şi uraţi; aşa apare în timp osteoporoza. Una dintre marile probleme ale reziduurilor acide este că îngroaşă sângele şi blochează capilarele. Din această cauză, multe persoane suferă de hipertensiune arterială. În funcţie de locul în organism unde sunt stocate reziduurile acide, circulaţia sângelui în acea zonă este slabă şi este posibil ca un organ vital să primească insuficient sânge, devenind disfuncţional. Multe boli degenerative sunt rezultatul proastei circulaţii. Un exemplu tipic este diabetul, care este cauzat de acumulările acide în jurul pancreasului. Celulele canceroase sunt acide, în timp ce celulele sănătoase sunt alcaline. Celulele normale nu pot supravieţui în apropierea zonelor cu acumulări de reziduuri acide. Oricum, anumite persoane au gene puternice, care suferă mutaţii pentru a supravieţui în mediu acid.
Aşa se dezvoltă celulele canceroase. Atâta timp cât mediul rămâne acid, cancerul va reapare după o operaţie de extirpare a celulelor canceroase. Oncologiştii cu experienţă cresc alcalinitatea pacienţilor, înainte de operaţie.
Reziduurile acide din interiorul vaselor de sânge sunt foarte periculoase, putând duce la înfundarea capilarelor din zona creierului. Corpul nostru lipeşte aceste reziduuri de pereţii vaselor de sânge, dar în cazul unor eforturi mari, când presiunea creşte, aceste reziduuri se pot dezlipi şi bloca vasele capilare din zona creierului provocând accidente cerebrale.
Alcalinul neutralizează acidul. Apa alcalină ionizată neutralizează reziduurile acide din corpul omenesc şi le lichefiază pentru a fi eliminate de către rinichi. Un exemplu care ne ajută să înţelegem acest lucru ar fi grăsimea de pe mâini, după ce spălăm carnea. Această grăsime nu poate fi îndepărtată cu apă de la robinet. Avem nevoie de un săpun pentru a lichefia grăsimea şi a ne curăţa pielea. Grăsimea este acidă şi săpunul este alcalin. Ne spălăm corpul la exterior, îndepărtând murdăria, dar neglijăm complet murdăria din interior.
Deci ne conducem după dictonul “Ceea ce ochii nu văd, nu există”. În funcţie de fiecare organism, noi stocăm reziduurile acide în mod diferit. Simptomele bolilor se manifestă în funcţie de locul unde sunt stocate reziduurile. Când vom înţelege că bolile degenerative ale adulţilor sunt cauzate de acumulările de deşeuri acide, nu va mai fi nici un mister ca utilizarea apei alcaline ionizate ne îmbunătăţeşte sănătatea. Pentru a duce o viaţă lungă şi sănătoasă, mai întâi trebuie să eliminăm deşeurile acide din corpul nostru. Cel mai bun şi uşor mod de a scăpa de aceste deşeuri acide este să le lichefiem şi să le neutralizăm cu apă alcalină ionizată. Prin eliminarea particulelor reziduriloracide din sânge, eliminăm riscul îmbolnăvirilor care pot duce la moarte subită. Apa alcalină ionizată nu are valoare nutriţională sau de medicament, dar are uimitoarea capacitate de a neutraliza şi lichefia deşeurile acide, pentru a putea fi eliminate din organism, păstrând alcalinitatea acestuia – deci sănătatea şi starea de bine.
Sfaturi pentru sănătate
BEŢI APĂ PE STOMACUL GOL: În Japonia zilelor nostre este foarte popular obiceiul de a bea apă imediat după trezire în fiecare dimineaţă. Mai mult, testele cercatătorilor au demonstrat valoarea acestui obicei. Pentru cei în vârstă şi pentru bolile grave ca şi pentru bolile moderne, tratamentul cu apă a fost considerat de succes de către o societate medicală japoneză, ca tratament sigur 100% pentru următoarele boli: Dureri de cap, dureri ale corpului, sistemul circulator, artrita, bătăi puternice ale inimii, epilepsie, grăsimi în exces, astm bronşic, tuberculoză, meningită, boli de ficat şi urină, vomă, gastrită, diaree, hemoroizi, diabet, constipaţie, toate bolile de ochi, cancer la organele genitale şi dereglări menstruale, boli ale urechilor, nasului şi gâtului.
METODA DE TRATAMENT:
1. Dimineaţa, imediat după trezire, înainte de a vă spăla pe dinţi, beti 4x 160 ml apă aproximativ o jumătate de litru în total
2. Spălaţi-vă pe dinţi dar nu mâncaţi şi nu beţi nimic 45 minute.
3. După 45 minute puteţi bea şi mânca normal.
4. După 15 minute de la micul dejun, prânz sau cină nu mâncaţi şi nu beţi nimic 2 ore.
5. Cei care sunt bătrâni sau bolnavi şi nu pot bea 4 pahare cu apă la început pot începe prin a bea apă mai puţină şi să crească gradual până la 4 pahare pe zi.
6. Metoda de mai sus va vindeca boli şi toată lumea se poate bucura de o viaţă sănătoasă. Urmatoarea listă da numărul de zile de tratament necesar pentru vindecarea/ controlul/ reducerea principalelor boli:
1. Presiune ridicată a sângelui- 30 zile
2. Gastrită – 10 zile
3. Diabet 30 zile
4. Constipaţie- 10 zile
5. Cancer- 180 zile
6. Tuberculoză- 90 zile
7. Pacienţii cu artrită ar trebui să urmeze tratamentul de mai sus doar 3 zile în prima săptămână şi începând din a doua săptămână zilnic. Această metodă de tratament nu are efecte adverse; oricum, la începutul tratamentului s-ar putea să fie necesar să urinaţi de mai multe ori . Este şi mai bine dacă continuaţi acest tratament ca o activitate de rutină în viaţa voastră. Beţi apă şi rămâneţi sănătoşi şi activi. Înţelegem acum de ce chinezii şi japonezii beau ceai fierbinte şi la masă apă ce nu este rece. Poate este timpul să adoptăm obiceiul lor de a bea apă în timp ce mâncăm!!! Nimic de pierdut, totul de câştigat.
Pentru cei cărora le place să bea apă rece, aceste rânduri sunt pentru voi!
Este plăcut să bei o ceaşcă cu o băutură rece după o masă. Apa rece va solidifica mâncărurile uleioase pe care tocmai le-aţi consumat. Va încetini digestia. Odată ce acest noroi reacţionează cu acidul, va fi absorbit mai repede decât hrana solidă. Va depune un strat pe intestine. Foarte curând, acesta se va transforma în grăsime şi va duce la cancer. Este cel mai indicat să beţi supă fierbinte sau apă caldă după masă. O notă importantă despre atacurile de inimă: Femeile ar trebui să ştie că nu fiecare simptom de atac de inimă va fi durerea în mâna stângă. Fiţi atente la durerile intense în maxilar. S-ar putea să nu ai niciodată prima dată durere în piept, în timpul unui atac de inimă. Greaţa şi transpiratul intens sunt şi ele simptome obişnuite. 60% din persoanele care au atac de inimă în timp ce dorm, nu se trezesc. Durerea în maxilar va poate trezi dintr-un somn adânc. Fiţi cu grijă şi atente. Cu cât ştim mai multe, cu atât şansele de a supravieţui sunt mai mari.
Un cardiolog spune că, dacă fiecare din cei care primeşte acest mail, îl trimite la toţi cunoscuţii săi, putem fi siguri că vom salva cel puţin o viaţă.
http://www.zumi.md/sanatatea-ta/fabulos-iata-cat-de-sanatos-este-sa-bem-apa-pe-stomacul-gol-dimineaa

sâmbătă, 5 martie 2016

Apa in exces dauneaza


”Pentru o viata sanatoasa, consumati zilnic minimum 2 litri de lichide.” Iti suna cunoscut acest indemn? Cu siguranta, ai vazut la televizor mesajul sau l-ai auzit la radio, pentru ca a avut grija Consiliul National al Audiovizualului sa-l distribuie peste tot. Dar cati sesizeaza nuanta si se intreaba: chiar orice fel de lichide de dragul celor 2 litri?
Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi
Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi
Daca ai avut ceva dubii pana acum in privinta lichidelor, iata ca a venit si confirmarea stiintifica. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a facut un studiu privind efectul potential de hidratare al diferitelor lichide alimentare. Studiul, sponsorizat de Lipton, a fost realizat in cadrul Institutului de Chimie-Fizica „Ilie Murgulescu” al Academiei Romane in perioada februarie – martie 2013. S-a masurat tensiunea superficiala a diferitelor bauturi consumate in mod obisnuit, ca parte a unei alimentatii echilibrate: apa, ceai cald si rece, infuzii de plante si fructe. ”Au fost analizate 29 de probe de ceai cald, ice tea, infuzii, apa cu si fara indulcitori naturali. Este o cercetare unica pe plan mondial, nu mai sunt cercetari care sa conicida sau sa se suprapuna acestui studiu”, a spus prof. Mencinicopschi.
Tensiunea superficiala a apei
Este unul dintre factorii care influenteaza capacitatea de hidratare a unui lichid, iar in opinia cercetatorului roman este cel mai important parametru care spune cate ceva despre capacitatea de hidratarea a lichidelor. Apa este lichidul vital, face parte zilnic din viata ta, deci conteaza CE beiCUM bei si CAT bei! Dar poate nu stiai ca apa pe care o bei are o tensiune superficiala mai mare decat cea a apei din celulele organismului uman, din limfa si sange (mediul intern)? Organismul incearca, printr-un efort metabolic, sa aduca tensiunea superficiala a apei ingerate la nivelul lichidului intracelular. Greu si cu un consum mare de energie.
Apa bauta sub forma de ceai are un efect hidratant mai bun
In cadrul studiului, tensiunea superficiala a fiecarei bauturi analizate a fost corelata cu nivelul tensiunii superficiale a apei intracelulare, ceea ce a permis formularea unor concluzii privind efectul potential de hidratare al acestor bauturi asupra organismului. „Rezultatele sugereaza faptul ca ceaiul, o bautura complexa, recunoscuta pentru beneficiile sale asupra sanatatii precum scaderea riscului cardio-vascular, imbunatatirea capacitatii de concentrare, revitalizare, ca si pentru gustul placut, joaca un rol important si in hidratarea corecta a organismului. Fie ca este vorba despre ceaiul cald pe care il preparam acasa sau la birou, fie ca optam pentru variante tip ice tea, ceaiul contribuie la o buna hidratare a organismului, pe parcursul numeroaselor activitati pe care le desfasuram in fiecare zi. Hidratarea corecta inseamna sanatate durabila”, a adaugat dr. Mencinicopschi. Practic, studiul sugereaza ca apa bauta sub forma de ceai are un efect hidratant mai bun, datorita faptului ca ceaiul ajuta moleculele din apa sa fie absorbite mai usor de fiecare celula si sa ramana pentru mai mult timp in organism.
Ceaiul hidrateaza mai bine ca apa...
Ceaiul hidrateaza mai bine ca apa…
Ce fel de ceai hidrateaza si slabeste?
Ceaiul provenit din planta Camellia sinensis a fost consumat de secole pentru proprietatile sale hidratante. Rezultatele de laborator ale dr. Menci au aratat ca acest ceai are o tensiune superficiala ce variaza intre 42 si 59 mN/m, foarte apropiata de cea a apei intracelulare. „Efortul metabolic depus de organism pentru a aduce tensiunea superficiala a lichidului ingerat la nivelul lichidului intracelular este mult mai mic, ceea ce permite ca hidratarea celulelor sa se faca mai rapid si efectul sa fie de mai lunga durata”, a precizat prof. Mencinicopschi. Ceaiul verde este considerat ca fiind una dintre cele mai sanatoase bauturi din lume dupa apa. Studiile au aratat ca, un consum de 2-3 cani de ceai verde, in fiecare zi poate avea efecte benefice asupra sanatatii inimii prin mentinerea sanatatii vaselor de sange. Ceaiul verde are un continut bogat de flavonoizi. In plus, ceaiul este o bautura revitalizanta, care se integreaza foarte bine intr-o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos. Ceaiul poate fi consumat atat in varianta calda, cat si rece, sub forma de ice tea. Baut fara lapte si zahar, ceaiul este un ajutor important in dietele destinate mentinerii sau scaderii in greutate.
Hidratarea este buna!
Un alt studiu a scos la iveala faptul ca din cei 35. 000 de subiecti, 94% erau deshidratati. Asta inseamna foarte mult si foarte grav, gandindu-ne ca o persoana care este deshidratata cronic se autointoxica. Bine, bine si ce te faci cu subiectii care spun ca beau lichide suficiente, chiar 2 litri pe zi… Ei de ce sunt deshidratati? O buna hidratare a organismului presupune ca apa sa fie preluata in cantitate suficienta de catre celule (sa ajunga deci in interiorul celulei). O hidratare „ineficienta” inseamna ca, desi consumata in cantitate mare, apa este preluata de patul vascular (de sange), dar nu este transferata in cantitate suficienta in interiorul celulelor, ci este eliminata prin rinichi. In plus, potrivit prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi sunt si lichide care ne deshidrateaza. Tuica e tot lichid, dar bauta in cantitati mari, te ameteste, nu te hidrateaza. Si berea este, mai nou, obiectul cercetatorilor, care vor sa afle in ce masura hidrateaza sau deshidrateaza… Alcoolul in general nu hidrateaza. Si de ce te-ai dori sa fii deshidratat? Ca sa-ti pierzi frumusetea pielii, parului, unghiilor, sa te confrunti cu ameteli, stari de confuzie, cefalee… Printre consecintele unei hidratari insuficiente se numara constipatia, unele afectiuni renale, cresterea tensiunii arteriale, autointoxicarea corporala si diminuarea performantelor fizice si mentale.
Ei bine, dar sa nu cazi nici in extrema cealalta: sa bei 2 litri de ceai pe zi, sa fii sigur ca te hidratezi. Teina, din ceai da dependenta, daca este consumata cu regularitate. Nici apa bauta in cantitati uriase nu este tocmai sanatoasa. Deci grija mare la lichide si la proportii! http://clubulgrasilor.ro/ceaiul-hidrateaza-mai-bine-ca-apa/

joi, 3 martie 2016

Sistemul limfatic




Sistemul limfatic - cai si motive pentru a-l mentine sanatos


sursa foto: www.sfatulbatranilor.ro
sursa foto: www.sfatulbatranilor.ro
Ti se spune tot timpul ca trebuie sa faci miscare pentru a fi sanatos, dar te-ai ntrebat vreodata de ce ai nevoie de miscare ?
Unul din cele mai importante motive pentru a face miscare este mentinerea sistemelor, circulator si limfatic,  sanatoase. Daca despre sistemul circulator si importanta sa pentru sanatate se discuta foarte mult, nu acelasi lucru se poate spune si despre sistemul limfatic.
In articolul de fata imi propun sa discutam despre ce este sistemul limfatic si care este rolul acestuia in organismul uman, dar mai ales despre modalitati, metode, pasi pentru a avea un sistem lifatic sanatos.

 Ce este sistemul limfatic?
Sistemul limfatic este prima linie de aparare a organismului si actioneaza ca un sistem de drenaj al corpului uman.  Se intinde ca o panza de paianjen la fel ca si capilarele sanguine dar, spre deosebire de acestea, formeaza numai o jumatate de circuit. Prin sistemul circulator, sangele pleaca de la inima, face un circuit complet si se intoarce la inima. Sistemul limfatic incepe in tesuturi, deci la jumatatea drumului.
Sistemul limfatic este format din:
  •  limfa, un lichid incolor care contine 95 % apa, format din lichidul interstitiar din spatiile intercelulare;
  •  vase lifatice, care asigura transportul limfei; vasele au dimensiuni ce cresc progresiv de la capilare pana la conducte limfatice fiind similare celor care transporta sangele cu care se insotesc pe cea mai mare parte a corpului. Aceste vase se gasesc in toate tesuturile cu exceptia sistemului nervos central.
  •  structuri si organe care contin tesut limfatic(un tesut conjunctiv specializat care are in componenta sa un numar mare de limfocite si se intalneste cu precadere la nivelul cailor respiratorii, in tubul digestiv, in tractul urogenital) precum: timus, gangionii limfatici, splina;
  • celule- limfocite, granulocite si celule prezentatoare de antigen
 Functiile sistemului limfatic sunt:
  • apara organismul uman fata de microorganismele si substantele straine daunatoare sau antigeni.
  • produce celulele albe din sange si genereaza anticorpi
  • filtreaza lichidului corpului limfa pargurgand cel putin un ganglion limfatic pentru epurare inainte de a se intoarce in sistemul circulator.
  • redirectioneaza catre sistemul circulator surplusul de lichide si de protein din tesutiri, prevenind astfel aparitia edemului si mentinerea volumului sanguine, deci actioneaza ca un sustinator activ al sistemului  circulator.
  • actioneaza ca un mecanism excretor intern al organismului oferind fiecarei celule mijloace de eliminare a deseurilor;
  • absoarbe acizii grasi si grasimile de la nivelul intestinului subtire si le asigura transportul in tot organismul.
  • transporta globulele albe si celule prezentatoare de antigen intre tesuturile limfoide
  • manipuleaza substantele toxice care intra in organism din surse externe precum mancare si aer poluat.
Sistemul limfatic nu este un circuit inchis, ba din contra, el transporta si filtreaza circa 20 de litri de sange pe zi, recicland practic plasma din sange. Dintr-o medie de 20 de litri de sange filtrat zilnic, aproximativ 17 se reintorc in vasele de sange iar restul de trei litri sunt transportati de sistemul limfatic pentru ca ulterior sa se reintoarca tot in sange.
Limfa se formeaza in momentul in care lichidul interstitial rezultat din sange patrunde in vasele limfatice. Interesant este faptul ca limfa nu este transportata de-a lungul sistemului limfatic de inima, ci de presiunea asupra vaselor limfatice exercitate de miscarile corpului, mai exact prin contractiile musculare ( Acest proces este sustinut si de faptul ca de-alungul vaselor limfatice se gasesc numeroase valve care obliga lichidul sa circule intr-un singur sens, de la picioare catre inima).
De aici deducem ca, cu cat te misti mai putin, cu atat mai lent devine sistemul tau limfatic iar tu te vei simti din ce in ce mai letargic.
Cele mai comune semne ale unui sistem limfatic lent sunt:
• dureri
• fibromialgie, sindromul de oboseala cronica , lupus sau alta boala cronica a sistemului imunitar
• fixe și excrescente
• alergii
• sinuzita cronica , amigdalite si / sau dureri in gat
• marirea glandei prostatice
• bolile de inima si hipertensiune arteriala
• eczeme si alte afectiuni ale pielii
• infectii repetitive sau cronice si / sau vindecarea ranilor lent
• boli autoimune cum ar fi lupusul eritematos sistemic si scleroza multipla
• balonare si umflare ( umflarea gleznelor sau ochii umflati)
• inflamatia
• dureri de cap
• transpiratie excesiva
• instalarea obezitatii si a celulitei
• probleme in digestia grasimilor
• dureri de spate si / sau artrita
• cancer
• infectii ale urechii sau probleme de echilibru
• dificultati respiratorii nocturne
• dormit sau de relaxare cu bratele ridicate deasupra capului
• amorteala si / sau furnicaturi la nivelul extremitatilor
• urinare nocturna frecventa
• un numar redus de celule rosii in sange .

Printre factorii care influenteaza in mod negativ sistemul imfatic se numara:
– extenuarea – lipsa de odihna
– sedentarismul – lipsa de exercitii sanatoase
– consumul de alimente procesate – lipsa de alimente proaspete
– depresia cronica
– substantele chimice toxice
– atitudini si comportamente negative care blocheaza energia pozitiva

Imbunatatirea circulatiei limfatice este cheia pentru a ajuta corpul sa curete depunerile toxice, depuneri care sunt legate de durere, celulita, depozite de grasime si tulburari cronice si degenerative .
Una din cele mai eficiente metode de imbunatatire a circulatiei limfatice etse utilizarea de plante medicinale.
Cele mai cunoscute astfel de plante sunt:
turita- galium aparine
1. Turita: Aceasta planta curata sangele, tractul urinar si sistemul limfatic, este anti-inflamatorie, scade tendinta corpului de a forma tumori, mareste fluxul urinar (ceea ce ajuta la eliminarea apei din organism si la reducerea edemelor). Este o planta excelenta in caz de ganglioni si amigdale umflate si inflamate!

Se poate folosi sub forma de:
  •  infuzie (2-3 lingurite de planta uscata la o cana de apa, cate o cana de trei ori pe zi)
  •  tinctura (cate o lingurita de trei ori pe zi).
Nu o utiliza  daca ai diabet zaharat sau ai predispozitie la aceasta boala!
astragalus
2. Astragalus: Chinezii au folosit Astragalus, de mii de ani pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar si de a actiona ca un excelent detoxifiant pentru sistemul limfatic si ficat. La noi in tara se gaseste sub forma de tinctura sau de tablete.



echinacee
3. Echinaceea: ajuta in caz de congestie a sistemului limfatic si a inflamatiei ganglionilor limfatici.

Se foloseste sub forma de:
  •  infuzie care se prepara din 2 lingurite de planta la o cana de apa. Se beau trei cani pe zi
  •  tinctura- o lingurita de trei ori pe zi.
gentiana
4. Gentiana: pe langa proprietatile antiinflamatorii aceasta planta ajuta la eliminarea mucusului din plamani omoara parazitii, amelioreaza durerea, stimuleaza contractiile musculare si digestia, tonifica pielea si membranele mucoase si incurajeaza detoxifierea sistemului limfatic

Se foloseste sub forma de:
  •  infuzie dintr-o jumatate de lingurita de planta la o cana de apa. Se beau cate trei cani pe zi
  •  tinctura: se ia cate o jumatate de lingurita de tinctura de trei ori pe zi.
carmaz
5. Carmazul imbunatateste circulatia limfatica fiind utila in caz de adenita, amigdalita, laringite, oreion, mastite, chisturi ale sanilor

Se foloseste sub forma de:
  • ceai preparat dintr-un sfert de lingurita de planta la o cana de apa, cate trei cani pe zi
  • tinctura- cate 20 picaturi de tinctura de trei ori pe zi.
indigo_salbatic
6. Indigoul salbatic– radacina ajuta la eliminarea microbilor și la curatarea sistemul limfatic , imbunatateste fluxul limfatic si reduce umflarea ganglionilor limfatici.

Desi are atataea indicatii terapeutice este o planta toxica si este recomandata administrarea sa sub stricta supraveghere a medicului de specialitate. Tot medicull trebuie sa stabileasca modalitatea de administrare si dozajul recomandat.
La fel de importante sunt si:
1.      dieta:
  • bea apa multa- insuficienta de apa duce la ingrosarea limfei si la incetinirea sa
  • evita consumul de alimente rafinate si procesate si grase- mananca alimente integrale, naturale, neprocesate cat mai mult posibil .
  • include cat mai multe fructe crude si sucuri in dieta ta- enzimele si acizii din fructele si legumele crude curata in mod natural sistemul limfatic, mai ales atunci cand sunt consumate pe stomacul;
  • bea suc de afine deoarece flavonoidele , acidul malic, acidul citric, acidul quinic si enzimele pe care acesta le contine ajuta la emulsionarea grasimii acumulate in cadrul sistemului limfatic. Si ma refer aici la cel proaspat, cele pasteurizate nu au acelasi efect.
  • consuma legume verzi proaspete si salate, deoarece clorofila , împreună cu vitaminele și mineralele furnizate ajuta organismul sa curete limfa ;
2. Tehnicile fizice de stimulare precum:
  • drenajul limfatic
  • periajul pentru indepartarea pielii uscate
  • mersul pe jos, exercitiile de rebounding sau jogging-ul
  •  masajul, in special al muschilor care se afla in apropierea conductelor limfatici ( pectoralul mic)
  • respiratia din diafragma. Respiratia adanca si din diafragma este probabil cel mai bun mod de a pune limfa in miscare.  In jur de 60% dintre nodurile limfatice, se alfa chiar sub diafragma, de unde si ideea ca singurul mod de a pune in miscare limfa in mod continuu este o respiratie corecta.
Cand sistemul limfatic este blocat sau devine inert, nivelul de oxigen va fi scazut, mediul va fi toxic, iar acest lucru va influenta in mod negativ toate celulele corpului. Pentru ca nu se realizeaza un drenaj corespunzator, se acumuleaza in tesutruri apa iar deseurile rezultate in urma metalobismului nu sunt indepartate blocand alimantarea corespunzatoare a celululor cu nutrienti si oxigen.
Un flux limfatic toxic poate produce limfa ingrosata si murdara care determina degenerarea celulelor si organelor si poate contribui la formarea de tumori si cancere.
Functionarea necorespunzatoare a sistemului limfatic este vinovata de aparitia celulitei si a unui procent mare din cazurile de obezitate.
Fluidele limfatice trebuie sa circule pentru a elimina toxinele, dar nu pot face asta daca tu stai pe canapea!
Lasa un comentariu mai jos si spune-mi ce ai de gand sa faci azi pentru a pune in miscare si a imbunatati functia sistemului limfatic!
Distribuie aceasta informatie daca o consideri utila!
Cu prietenie, Elena Badea.
http://www.infuziedesanatate.ro/sistemul-limfatic-cai-si-motive-pentru-l-mentine-sanatos/
Surse:
http://www.thenaturalrecoveryplan.com/articles/The-Lymphatic-System.html