marți, 23 august 2016

Beneficiile sportului pentru trup şi suflet

Toată lumea ştie că sportul contribuie la creşterea calităţii vieţii şi că are multiple beneficii asupra stării noastre de sănătate, însă studii recente arată că doar 60 de minute de mers pe jos în fiecare zi, mai ales o plimbare în pas vioi, diminuează cu 14% riscul de a dezvolta cancer. 

Avantajele practicării unui sport
1. Sportul „produce” fericire: în urma unei activităţi fizice sunt eliberaţi în organism hormoni direct responsabili cu starea de bine, endorfinele, care constituie un antidot puternic împotriva anxietăţii, depresiei şi stresului. Exerciţiile fizice acţionează precum medicamentele antidepresive, crescând nivelurile neurotransmiţătorilor serotonină, dopamină şi norepinefrină.
2. Sportul te ajută să renunţi la ţigări: în timp ce sportul ajuta plămânii să funcţioneze la parametri optimi, ţigările au o influenţă nocivă asupra sistemului respirator, însă practicarea unui sport diminuează şi chiar elimină nevoia de a fuma.
3. Sportul creşte calitatea relaţiilor atât cu noi înşine, cât şi cu cei din jur. Astfel, prin practicarea frecventă a unei activităţi fizice devenim mai toleranţi la durere, oboseală şi stres, avem un randament profesional şi o energie fizică şi psihică mai mari, suntem mai spontani, mai vioi şi mai deschişi către comunicare şi interrelaţionare cu cei din jur. Totodată, devenim mai încrezători în forţele proprii şi mai optimişti, mai ales că practicarea unui sport ne ajută să arătăm, fizic, mult mai bine şi, implicit, să scăpăm de frustrările legate de aspectul fizic.
4. Sportul vindecă insomnia. Minim 20 de minute de sport pe zi îmbunătăţesc considerabil calitatea somnului.
5. Sportul îmbunătăţeşte calitatea pielii. Datorită faptului că în timpul unei activităţi fizice celulele corpului primesc mai mult oxigen, pielea devine mai luminoasă, mai fermă, mai elastică şi, în principiu, mult mai sănătoasă, fiind ameliorate afecţiuni precum acneea şi psoriazisul.
6. Sportul este calea spre tinereţe fără bătrâneţe. Un sfert de oră de mişcare moderată şi regulată în fiecare zi ne face mai longevivi cu trei ani. De asemenea, la fiecare 15 minute în plus de sport, riscul de mortalitate scade cu 4%.
7. Sportul reglează sistemul endocrin. Dezechilibrele hormonale, chisturile ovariene, ciclul menstrual neregulat, sindromul premenstrual, toate aceste probleme pot fi rezolvate sau ameliorate practicând sport. 
8. Sportul reduce colesterolul rău şi creşte colesterolul bun.
9. Sportul asigură o circulaţie sanguină bună şi o capacitate cardiovasculară bună.
10. Sportul creşte densitatea osoasă prevenind osteoporoza pentru că prin sport creşte rata de absorbţie a calciului în oase.
http://www.puterea.ro/monden/beneficiile-sportului-pentru-trup-si-suflet-mersul-pe-jos-face-piciorul-frumos-dar-tine-si-cancerul-mamar-la-distanta-79266.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu