sâmbătă, 5 martie 2016

Apa in exces dauneaza


”Pentru o viata sanatoasa, consumati zilnic minimum 2 litri de lichide.” Iti suna cunoscut acest indemn? Cu siguranta, ai vazut la televizor mesajul sau l-ai auzit la radio, pentru ca a avut grija Consiliul National al Audiovizualului sa-l distribuie peste tot. Dar cati sesizeaza nuanta si se intreaba: chiar orice fel de lichide de dragul celor 2 litri?
Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi
Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi
Daca ai avut ceva dubii pana acum in privinta lichidelor, iata ca a venit si confirmarea stiintifica. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a facut un studiu privind efectul potential de hidratare al diferitelor lichide alimentare. Studiul, sponsorizat de Lipton, a fost realizat in cadrul Institutului de Chimie-Fizica „Ilie Murgulescu” al Academiei Romane in perioada februarie – martie 2013. S-a masurat tensiunea superficiala a diferitelor bauturi consumate in mod obisnuit, ca parte a unei alimentatii echilibrate: apa, ceai cald si rece, infuzii de plante si fructe. ”Au fost analizate 29 de probe de ceai cald, ice tea, infuzii, apa cu si fara indulcitori naturali. Este o cercetare unica pe plan mondial, nu mai sunt cercetari care sa conicida sau sa se suprapuna acestui studiu”, a spus prof. Mencinicopschi.
Tensiunea superficiala a apei
Este unul dintre factorii care influenteaza capacitatea de hidratare a unui lichid, iar in opinia cercetatorului roman este cel mai important parametru care spune cate ceva despre capacitatea de hidratarea a lichidelor. Apa este lichidul vital, face parte zilnic din viata ta, deci conteaza CE beiCUM bei si CAT bei! Dar poate nu stiai ca apa pe care o bei are o tensiune superficiala mai mare decat cea a apei din celulele organismului uman, din limfa si sange (mediul intern)? Organismul incearca, printr-un efort metabolic, sa aduca tensiunea superficiala a apei ingerate la nivelul lichidului intracelular. Greu si cu un consum mare de energie.
Apa bauta sub forma de ceai are un efect hidratant mai bun
In cadrul studiului, tensiunea superficiala a fiecarei bauturi analizate a fost corelata cu nivelul tensiunii superficiale a apei intracelulare, ceea ce a permis formularea unor concluzii privind efectul potential de hidratare al acestor bauturi asupra organismului. „Rezultatele sugereaza faptul ca ceaiul, o bautura complexa, recunoscuta pentru beneficiile sale asupra sanatatii precum scaderea riscului cardio-vascular, imbunatatirea capacitatii de concentrare, revitalizare, ca si pentru gustul placut, joaca un rol important si in hidratarea corecta a organismului. Fie ca este vorba despre ceaiul cald pe care il preparam acasa sau la birou, fie ca optam pentru variante tip ice tea, ceaiul contribuie la o buna hidratare a organismului, pe parcursul numeroaselor activitati pe care le desfasuram in fiecare zi. Hidratarea corecta inseamna sanatate durabila”, a adaugat dr. Mencinicopschi. Practic, studiul sugereaza ca apa bauta sub forma de ceai are un efect hidratant mai bun, datorita faptului ca ceaiul ajuta moleculele din apa sa fie absorbite mai usor de fiecare celula si sa ramana pentru mai mult timp in organism.
Ceaiul hidrateaza mai bine ca apa...
Ceaiul hidrateaza mai bine ca apa…
Ce fel de ceai hidrateaza si slabeste?
Ceaiul provenit din planta Camellia sinensis a fost consumat de secole pentru proprietatile sale hidratante. Rezultatele de laborator ale dr. Menci au aratat ca acest ceai are o tensiune superficiala ce variaza intre 42 si 59 mN/m, foarte apropiata de cea a apei intracelulare. „Efortul metabolic depus de organism pentru a aduce tensiunea superficiala a lichidului ingerat la nivelul lichidului intracelular este mult mai mic, ceea ce permite ca hidratarea celulelor sa se faca mai rapid si efectul sa fie de mai lunga durata”, a precizat prof. Mencinicopschi. Ceaiul verde este considerat ca fiind una dintre cele mai sanatoase bauturi din lume dupa apa. Studiile au aratat ca, un consum de 2-3 cani de ceai verde, in fiecare zi poate avea efecte benefice asupra sanatatii inimii prin mentinerea sanatatii vaselor de sange. Ceaiul verde are un continut bogat de flavonoizi. In plus, ceaiul este o bautura revitalizanta, care se integreaza foarte bine intr-o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos. Ceaiul poate fi consumat atat in varianta calda, cat si rece, sub forma de ice tea. Baut fara lapte si zahar, ceaiul este un ajutor important in dietele destinate mentinerii sau scaderii in greutate.
Hidratarea este buna!
Un alt studiu a scos la iveala faptul ca din cei 35. 000 de subiecti, 94% erau deshidratati. Asta inseamna foarte mult si foarte grav, gandindu-ne ca o persoana care este deshidratata cronic se autointoxica. Bine, bine si ce te faci cu subiectii care spun ca beau lichide suficiente, chiar 2 litri pe zi… Ei de ce sunt deshidratati? O buna hidratare a organismului presupune ca apa sa fie preluata in cantitate suficienta de catre celule (sa ajunga deci in interiorul celulei). O hidratare „ineficienta” inseamna ca, desi consumata in cantitate mare, apa este preluata de patul vascular (de sange), dar nu este transferata in cantitate suficienta in interiorul celulelor, ci este eliminata prin rinichi. In plus, potrivit prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi sunt si lichide care ne deshidrateaza. Tuica e tot lichid, dar bauta in cantitati mari, te ameteste, nu te hidrateaza. Si berea este, mai nou, obiectul cercetatorilor, care vor sa afle in ce masura hidrateaza sau deshidrateaza… Alcoolul in general nu hidrateaza. Si de ce te-ai dori sa fii deshidratat? Ca sa-ti pierzi frumusetea pielii, parului, unghiilor, sa te confrunti cu ameteli, stari de confuzie, cefalee… Printre consecintele unei hidratari insuficiente se numara constipatia, unele afectiuni renale, cresterea tensiunii arteriale, autointoxicarea corporala si diminuarea performantelor fizice si mentale.
Ei bine, dar sa nu cazi nici in extrema cealalta: sa bei 2 litri de ceai pe zi, sa fii sigur ca te hidratezi. Teina, din ceai da dependenta, daca este consumata cu regularitate. Nici apa bauta in cantitati uriase nu este tocmai sanatoasa. Deci grija mare la lichide si la proportii! http://clubulgrasilor.ro/ceaiul-hidrateaza-mai-bine-ca-apa/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu