miercuri, 17 februarie 2016

Tabel – alimente alcaline şi alimente acide inainte de consum



Posted on februarie 28, 2013


Tabel care  măsoară aciditatea înainte ca acele alimente să fie consumate
Deşi nu toate alimentele acide sunt neapărat şi acidifiante (vezi articolul „Alimentele şi acidifierea sângelui”), în continuare, pentru a mă referi la alimentele care generează aciditate sau alcalinitate, voi folosi termenii alimente acide, respectiv alimente alcaline.
FRUCTE ALCALINE
FRUCTE ACIDE
stafide, curmale, smochine, ananas, mere,
caise, piersici, cireşe, avocado, struguri, banane coapte, căpşuni, grapefruit, mango, pepene galben/roşu, nectarine, măsline, papaya, pere, rodia, moşmoane, gutuie, kiwi, portocale, mandarine, lămâi
gemuri, dulceţuri, compoturi, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate conservate cu sulfură sau zahăr, banane verzi, prune, afine
LEGUME ŞI LEGUMINOASE ALCALINE
LEGUME ŞI LEGUMINOASE ACIDE
ciuperci, broccoli, conopidă, roşii, varză roşie şi albă, ceapă, usturoi, praz, salată verde, sfeclă, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveţi, andive, pătrunjel, păstârnac, ardei, dovleac, ridichii, bostan, nap, vinete, năut, fasole, leguminoase încoltiţeardei iute, asparagus, rubarbă, soia, mazăre, linte (cu excepţia celor germinate) *
CEREALE ALCALINE
CEREALE ACIDE
cereale proaspete, orz verdeproduse de patiserie, pâine albă, pâine integrală sau graham, amidon, aluaturi, popcorn, mălai, paste făinoase, griş, orez (alb, brun, basmati), făină sau fulgi de ovăz, orez, orz, secară, grâu *
LACTATE ALCALINE
LACTATE ACIDE
kefir, zer, lapte proaspăt (vacă, capră), iaurt simplu nepasteurizat sau lapte prinsParmezan, brânzeturi fermentate, caşcaval, telemea, îngheţată, iaurt îndulcit sau iaurt cu fructe
lapte fiert, lapte praf, smântâna fermentată
ALIMENTE GĂTITE ALCALINE
ALIMENTE GĂTITE ACIDE
legume fierte, coapte, mâncăruri sau ghiveci de legume, dar fără roşii sau bulion, supe de zarzavat şi de rădăcinoase fără carneAlimente foarte acide: mâncăruri ce conţin roşii fierte, bulion sau pastă de roşii, supele în care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gătit, conserve
DULCIURI ALCALINE
DULCIURI ACIDE
suc de trestie de zahăr, extract de ştevie, sirop de orez brun (mierea în cantitati mari poate forma şi acizi)dulciuri, prăjituri, biscuiţi, napolitane, ciocolată, îndulcitori sintetici (zaharină, aspartam, sorbitol), miere artificială sau prelucrată cu zahăr, fructoza, lactoza
PRODUSE ANIMALE ALCALINE
PRODUSE ANIMALE ACIDE
mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasăre, peşte, gelatină, grăsime, icre, ouă de găină
BĂUTURI ALCALINE
BĂUTURI ACIDE
sucuri de legume rădăcinoase, ceaiuri de plante neîndulcite, apa plată şi apa de izvor sunt considerate neutre, deşi în realitate au un pH uşor acid (între 6-7)toate băuturile alcoolice, răcoritoare sintetice, cola, cafea, cacao, sifon
DIVERSE – ALCALINE
DIVERSE – ACIDE
aproape toate condimentele, produse din lucernă, alge, ghimbir, amalaki, sare de maremurături făcute cu oţet, maioneze, sare rafinată, sosuri, ketchup, pastă de roşii, muştar (pastă), curry, aditivi alimentari sintetici: arome, coloranţi, glutamat, conservanţi ca: benzoat, oţet, saramură, fum
ALIMENTE ULEIOASE ALCALINE
ALIMENTE ULEIOASE ACIDE
ulei presat la rece de floarea soarelui sau măsline, ulei de peşte, ulei de primulă, migdale, sâmburi de dovleac, susan, castane, seminţe de floarea soarelui crude,  nucă de cocos proaspătăulei rafinat  de floarea soarelui sau de măslinefructe oleaginoase şi seminţe coapte sau prăjite, nuci, fistic, arahide, caju
OBICEIURI CARE ALCALINIZEAZĂ CORPUL
OBICEIURI CARE PRODUC ACIDOZĂ
somnul, relaxarea, sauna, exerciţiul fizic, meditaţia, exerciţiile de respiraţie, buna dispoziţie, bucuria, fericirea, calmulfumatul, aromatizanţi şi parfumuri sintetice,
somn insuficient, medicamentele de sinteză, suprasolicitarea, supărarea, mânia, stresul, ura, revolta
* Dintre alimentele care generează aciditate, grupa cerealelor şi a leguminoaselor constuie o parte importantă din piramida alimentaţiei. Ele se recomandă a fi consumate împreună cu alimente alcaline pentru a realiza un echilibru în organism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu