vineri, 19 februarie 2016

Grasimile (lipidele), Glucidele (carbohidratii), Proteinele

Grasimile (lipidele), Glucidele (carbohidratii), Proteinele si Fibrele Alimentare in Alimentatia de zi cu zi


GRASIMI(LIPIDE)
Grasimile au un rol complex în organism: mentin constanta temperatura corpului sunt rezerve de energie, si solvent pentru vitaminele liposolubile (A, D, K, E), furnizeaza acizi grasi esentiali, cu ajutorul carora  sunt sintetizati hormoni (de exemplu testosteronul). Evitarea lor ar aduce un prejudiciu serios sanatatii. Trebuie sa stim doar ce tipuri de grasime sunt bune si ce alimente le contin.
Grasimile saturate se gasesc în carnea rosie, oua, lapte, uleirile de cocos si palmier. Acestea sunt grasimile care tind sa se solidifice la temperatura camerei. Ele se asociaza cu colesterolul rau (LDL) si se depun pe peretii arterelor îngreunind circulatia.
Grasimile polinesaturate se gasesc în uleiuri vegetale de floarea soarelui, porumb, si în  peste. Ele ne dau acizii linoleic si linolenic, absolut necesari pentru organism. Grasimile mononsaturate se gasesc în uleirile de masline si arahide, care sunt indicate si celor ce tin cura de slabire. Din ultimele doua tipuri de grasimi  se formeaza acizii grasi esentiali omega 3s si omega 6s, care ajuta la mentinerea sanatatii parului, pielii, încheieturilor. De asemenea ei regleaza nivelul hormonilor.  O dieta saraca în grasimi poate duce la aparitia depresiei prin influentarea cantitatii de hormoni. Lipsa lor ar produce  haos în organism! Deci anumite grasimi trebuie mancate! Sa nu va lipseasca uleiul de masline, arahide, si pestele, care contin numai grasimi bune. Evitati carnea de porc si pe cea de vita cind este prea grasa. Pieptul de pui si de curcan are cele mai putini grasimi saturate, ajutandu-va sa slabiti si sa asigurati zilnic necesarul de proteine.
Uleiurile vegetale  sunt bogate mai ales în acidul omega 6. Necesarul de omega 3, celalalt acid gras esential, îl puteti face rost consumind mult peste: macrou, ton, somon, hering, pastrav. Pestele este o sursa de proteina unde grasimea este benefica. La carnea de vaca, oricat de slaba ar fi, 44 % din calorii provin din grasimi saturate. O dieta de slabire bine gandita include pestele, datorita proteinelor complexe si  prezentei acizilor grasi esentiali.

GLUCIDE(CARBOHIDRATI)
O masa fara glucide este o masa necorespunzatoare bunei dezvoltari a organismului. Glucidele sau carbohidratii conduc la formarea glucozei in organism. Glucidele se gasesc in cereale integrale si legume ( cartofi, porumb, mazare, fasole) dar si in fructe si in fainoase. Specialistii nutritionisti ne indeamna sa facem insa deosebire intre glucidele bune ( legume, fructe) si cele proaste ( fainoase).
Glucoza este necesara functionarii organismului. Daca organismul nu primeste glucide, cantitatea de glucoza se epuizeaza in 12 pana la 18-19 ore. Asta poate provoca dezechilibre si carente ale organismului . Glucidele trebuie sa constitute 50% din alimentatia zilnica, cam 400 grame de glucide pe zi.

FIBRE
Fibrele previn dereglari ale organismului precum: constipatia, obezitatea. Evident in cantitati limitate de normele de nuntritie. Lipsa fibrelor provoaca asadar probleme digestive, cardiopatia ischemica, diabet. Norma zilnica de fibre trebuie sa fie de 30 de grame la femei si 40 la barbati.
Fibrele se gasesc in painea neagra cu seminte seminte, cereale, orezul brun, legume si fructe proaspete.

PROTEINE
Proteinele sunt elementele cheie in crestarea si dezvoltarea masei musculare. Proteinele sunt absolut necesare in cazul sportivilor si oamenilor foarte activi care consuma multa energie. Proteinele ajuta in refacerea tesutului muscular.
Proteinele se gasesc in:
lactate(ou, lapte,, branza de vaci, casacaval, soia), carne, peste, cereale integrale, legume ( fasole), cartilagii, fainoase ( paine), nuci.
Daca omitem sa inseram proteine in organism efectele sunt destul de greu de reparat: anemie, senzatie de oboseala cronoca, incetinirea procesului de crestere ( la copii), micsorarea masei musculare dar si probleme interne, la glande, denaturarea pielii, caderea unghiilor si a parului.

Atentie!! Proteinele trebuie preluate din alimentele corespunzatoare in cantitatile optime, un surplus de proteine ducand si el la dereglari ale metabolismului, exces de toxine, probleme digestive, probleme cu rinichii si ficatul.
Cantitatea corspunzatoare de proteine pe zi este de 1 g de proteine la 1 kg, greutate corporala. Niciodata nu trebuie insa sa se ajunga la sub 40 de g de proteine pe zi.
Penovici Alexandru – Personal Trainer Fitness / Bodybuilding
Sursa: http://topgym.ro/grasimile-lipidele-glucidele-carbohidratii-proteinele-si-fibrele-alimentare-in-alimentatia-de-zi-cu-zi#sthash.yDGVyClv.dpuf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu