vineri, 15 ianuarie 2016

TOTUL DESPRE RECOLTAREA SANGELUI

PUNCŢIA VENOASĂ
Imagini pentru RECOLTAREA SANGELUI PENTRU VSH
Pozitionarea pacientului
 • Asezarea pacientului in pozitie sezanda:
Imagini pentru RECOLTAREA SANGELUI PENTRU VSHImagini pentru recoltare sange
Pacientul este rugat sa intinda bratul pe suportul special al scaunului de recolta astfel incat sa formeze o linie dreapta de la umar la incheietura mainii; se evita hiperextensia.
 • Asezarea in clinostatism:
In situatiile in care recoltarea nu poate fi efectuata in pozitie sezanda (pacient imobilizabil, anxios, cu stare generala alterata etc), pacientul este culcat si rugat sa intinda bratul astfel incat sa formeze o linie dreapta de la umar la incheietura mainii. Se realizeaza sprijinirea bratului care urmeaza sa fie punctionat fie prin sprijin pe un suport fix, fie de catre o alta persoana la nivelul suprafetei pe care este culcat, sau chiar usor mai jos decat suprafata de clinostatism (pentru a evita regurgitarea aditivilor din vacutainere in momentul recoltarii).
Pregatirea materialelor
Pe masuta de la locul de recolta se aseaza intr-o tavita materialele necesare efectuarii punctiei si recoltei:garou, tampon steril alcoolizat, ac, holder, vacutainerele necesare selectate conform cererii de analize, plasture.
Recipientele in care urmeaza sa fie recoltate probele se eticheteaza in prezenta pacientului cu etichetele cu coduri de bare tiparite din sistemul informatic. Toate probele recoltate de la acelasi pacient se eticheteaza cu acelasi cod de proba. Etichetele se lipesc vertical pe vacutainere, pentru a putea fi citite de scanerele analizoarelor din laborator. Pe recipientele celorlalte tipuri de probe biologice (urina, materii fecale, exudate, etc.) etichetele se pot lipi orizontal.
Aplicarea garoului, alegerea si pregatirea locului de punctie
Se recomanda aplicarea garoului in jurul bratului la cca 7-10 cm deasupra locului unde urmeaza sa se efectueze punctia.
Aplicarea garoului pentru alegerea preliminara a venei nu trebuie sa depaseasca 1 minut.
In mod frecvent punctia venoasa se realizeaza din venele cubitale mediane. In cazul in care acestea nu sunt abordabile (hematoame de la punctii anterioare sau injectii i.v., cicatrici, necesitatea pastrarii acestor vene pentru tratamente i.v. ulterioare, etc) se acepta punctionarea venelor de pe partea dorsala a mainii.
Nu se folosesc venele de pe partea ventrala a incheieturii mainii sau de la nivelul gleznei (acestea din urma, doar cu acordul medicului curant).
Pentru punctia propriu-zisa, dupa identificarea venei, garoul se aplica doar dupa 2-3 minute de la prima aplicare (pentru identificarea venei).
Aseptizarea zonei de punctie se efectueaza cu tampon imbibat in alcool prin miscari blande fara sa se produca hiperemie.
Se lasa sa se usuce la aer (nu se sufla !) pentru a preveni hemoliza si senzatia de arsura perceputa de pacient la introducerea acului.
Daca punctia nu reuseste si vena trebuie abordata din nou, locul se dezinfecteaza din nou. 
Efectuarea punctiei venoase
Obligatoriu, desigilarea acului se face in fata pacientului.
 • Se verifica inca o data corecta pozitionare a bratului si se atrage atentia pacientului sa nu efectueze miscari bruste
 • Se solicita pacientului sa stranga pumnul (pentru a mari staza venoasa)
 • Se însurubeaza foarte bine acul în holder
 • Se ancoreaza vena cu degetul mare sau cu indexul pozitionat la 2.5-5.0 cm de locul punctiei
 • Se punctioneaza vena cu acul la un unghi de insertie de aproximativ 30 grade
 • Se asambleaza vacutainerul tinandu-se cu cealalta mana cat mai fix holderul cu acul
 • Dupa ce incepe sa curga sangele in vacutainer se cere pacientului sa desfaca pumnul
 • Se lasa tubul sa se umple pana cand vacuumul este epuizat si curgerea sangelui inceteaza
 • Se scoate vacutainerul asigurandu-se fixitatea sistemului ac-holder
 • Se introduce un nou vacutainer prin miscare de impingere-rotatie
 • Cand se introduce ultimul vacutainer si incepe sa fie umplut cu sange, se desface garoul
 • Se retrage din vena sistemul ac-holder
 • Se aplica imediat un tampon-compresa si se solicita pacientului sa apese pe locul punctiei
 • După recoltare se arunca acul utilizat in cutia special destinata acestui scop (cutie galbena din plastic pentru deseuri medicale intepatoare si taietoare, marcata cu simbolul pentru risc biologic).
Schema operaţiunilor de executat este urmatoarea:
Pacientul mentine bratul in extensie cca 5 minute cu compresie pe locul punctiei.
Vacutainerele cu aditivi (cele cu capac albastru, mov, negru, verde, gri) se agita pentru amestecarea sangelui cu anticoagulantii / aditivii respectivi; agitarea se face prin rasturnare blanda si completa (la 180 grade) a tubului de 8-10 ori, fara a se produce spuma. O agitare energica produce hemoliza plasmei si activarea coagularii facand proba improprie efectuarii analizei.
Inainte ca pacientul sa paraseasca camera de recoltare, asistenta verifica hemostaza la locul punctiei si aplica un plasture de protectie.
In cazul in care sangerarea continua, se mentine presiunea la locul punctiei si se aplica un bandaj compresiv. Daca dupa inca 5 minute nu se opreste sangerarea, pacientul se aseaza in clinostatism cu pozitionarea membrului superior punctionat in pozitie ridicata si se anunta medicul.
Ordinea recomandata pentru utilizarea vacutainerelor la recoltarea de sange venos la acelasi pacient este:
 1. flaconul pentru hemocultura
 2. vacutainere pentru coagulare (dop albastru)
 3. vacutainer pentru ser (dop rosu/ galben)
 4. vacutainer cu heparina (dop verde)
 5. vacutainer cu EDTA pentru hemograma (dop mov)
 6. vacutainer pentru VSH (dop negru)
In cazul in care nu se recolteaza hemocultura, ordinea este:
 1. vacutainer pentru ser (dop rosu/ galben)
 2. vacutainer pentru coagulare (dop albastru)
 3. vacutainer cu heparina (cu dop verde)
 4. vacutainer cu EDTA pentru hemograma (dop mov)
 5. vacutainer pentru VSH (dop negru)
In cazul in care se recolteaza numai teste de coagulare, se tine cont de urmatoarele indicatii:
 • cand se recolteaza folosind un set cu „fluturas” (cu tub de transfer) se recomanda sa se utilizeze un vacutainer „tampon” sau „de umplere” folosit pentru a incarca spatiul mort al tubului de transfer in vederea asigurarii unui raport corect sange:anticoagulant (vacutainerul acesta nu trebuie sa se umple complet si este aruncat). Dupa acesta se monteaza si se umple vacutainerul cu proba propriu-zisa.
 • Deoarece testele de coagulare depind foarte mult de calitatea recoltarii, se iau in considerare urmatoarele observatii: rezultatele PT (interpretat ca INR) si APTT nu sunt influentate daca sunt obtinute pe primul tub recoltat. Intrucat nu se cunoaste efectul acestei proceduri asupra altor teste de coagulare, se recomanda recoltarea unui al doilea tub (dupa caz).
Recoltarea sangelui venos in vederea examinarii celulelor lupice :
 • Punctia venoasa se efectueaza conform celor precizate mai sus
 • Se utilizeaza vacutainere cu heparina; numarul vacutainerelor recoltate depinde de capacitatea acestora, sangele astfel recoltat trebuie sa insumeze un volum de 10-12 ml. Dupa recoltare sangele se decanteaza din vacutainerele cu heparina intr-un balon Ehrlenmeyer ce contine 10-15 perle de sticla
 • Prin miscari circulare in plan orizontal se amesteca sangele in balonul Ehrlenmeyer cu perle pentru defibrinare timp de 15 minute. Imediat dupa acest interval, balonul este adus imediat in laborator impreuna cu cererea de analize si restul acutainerelor/recipientelor recoltate de la pacientul respectiv. Atat cererea cat si vacutainerele/recipientele cu probe recoltate de la pacient vor purta etichete cu cod de bare conform celor detaliate la paragraful anterior. 
Precautii privind numarul de vacutainere recoltat, inscriptionarea si pastrarea lor precum si modul de lipire a etichetelor cu cod de bare
 • In cazul in care analizele sunt comandate in urgenta, recipientele probelor se marcheaza cu un marker de culoare rosie litera :U”
 • Daca pacientului i se recolteaza pentru un panel foarte mare de analize de biochimie si analize de imunologie, se vor recolta mai multe vacutainere, respectiv un vacutainer pentru biochimie si 1-2 vacutainere pentru imunologie,  dupa cum urmeaza:
 • 1 vacutainer pentru: AgHbs; Anti HCV; AgHBe; AntiHIV; VDRL; TPHA; ASLO; CRP; FR; Anticorpi anti H.Pylori; TSH; Free T4; T3; T4; Free T3; ATPO; Anti TG
 • 1 vacutainer pentru: PSA; CEA; AFP; CA 19-9; CA 125; CA15-3; prolactina; progesteron; estrogeni; testosteron; FSH; LH; beta HCG, alti markeri tumorali, teste de autoimunitate
 • 1 vacutainer pentru viremie virus B, virus C, virus D
Pe toate vacutainerele pentru ser (dop rosu/ galben) se lipesc etichete cu acelasi cod de bare si se marcheaza toate vacutainerele cu un marker evidentiator de culoare verde litera :”D” ( dublura)
 • Daca pacientul are hemograma si grup sanguin si/sau Rh, se recolteaza un singur vacutainer de hemograma (dop mov)
 • Daca pacientul are hemograma si hemoglobina glicozilata: o atunci se recolteaza doua (2) vacutainere de hemograma (dop mov) pe care se lipesc etichete cu acelasi cod de bare si si se marcheaza cu marker de culoare verde pe ambele vacutainere
 • Daca in timpul recoltei se compromite un vacutainer etichetat si se recolteaza in loc un alt vacutainer (neetichetat), imediat dupa terminarea recoltarii se eticheteaza vacutainerul valabil cu o eticheta cu acelasi cod de bare ca cel de pe vacutainerul compromis
 • Urmatoarele analize implica punerea la rece (frigider) a vacutainerului cu sange recoltat si aducerea lui de urgenta in laborator dupa terminarea recoltarii la pacientul respectiv:
o ACTH
o AMH
o Parathormon (PTH)
o Insulina
o 25-OH-Vitamina D
 • Urmatoarele analize necesita pastrarea vacutainerelor la temperatura corpului pana la aducerea lor in laborator:
o Crioglobuline
o Criofibrinogen
 • Marcarea cu o culoare rosie si/sau verde NU se realizeaza peste codul de bare al etichetei cu cod de bare pentru ca acesta sa poata fi citit de scanerele analizoarelor, ci intr-o zona libera a etichetei.
Testul de toleranta la glucoza administrata oral (TTGO) sau Testul hiperglicemiei provocate
Testul consta in recoltarea unei probe de sange venos a jeun, urmata de administrare de glucoza si recoltarea la anumite intervale de timp a unui numar de probe de sange venos pentru dozarea glicemiei.
Daca sunt solicitate mai mult de doua probe de sange se recomanda folosirea branulei pentru a evita punctionarea repetata a venelor.
Cantitatea de glucoza administrata si timpii de recoltare sunt cei indicati de medicul trimitator. In cazul in care pe biletul de trimitere nu sunt specificate nici cantitatea de glucoza si nici timpii de recoltare se procedeaza in felul urmator (conform WHO-Laboratory Diagnosis and Monitoring of Diabetes Mellitus – 2002):
 • Proba a jeun se recolteaza intre orele 8.00-9.00 a.m., dupa un repaus alimentar de 12 ore; in toata perioada se interzice fumatul
 • Dupa 10 minute de la recoltarea probei a jeun se administreaza 75 mg glucoza pulvis in 300-400 ml apa pe care le ingera in 3-5 minute; la copii se administreaza 1.75 mg glucoza pulvis/ Kg corp, pana la maximum 75 mg, tot in 300-400 ml apa ingerata in 3-5 min
 • La un interval de 120 min de la ingestia de glucoza se recolteaza o noua proba de sange venos pentru dozare de glucoza
Inscriptionarea si etichetarea probelor se face in felul urmator:
 • Pe fiecare vacutainer recoltat se lipeste acelasi cod de bare ca si cel din cererea de analize
 • Se marcheaza eticheta cu marker verde (pentru dubluri) pe vacutainerele de ser (dop galben sau rosu) recoltate de la acelasi pacient.
 • Pe eticheta se noteaza, de asemenea:”a jeun” , „proba I”, „proba II”, „proba III” etc. in functie de momentul la care au fost recoltate vacutainerele. Se recomanda ca aceasta notare sa fie facuta imediat dupa ce s-a efectuat recoltarea probei respective
 • Pe cererea de analize se scrie echivalentul in timp al „probei I”, „probei II”, „probei III”, etc. (de ex.: „proba I”=30min, „proba II”=60 min, „proba III”=90 min, etc)
Laboratorul este anuntat de existenta acestei analize pentru a putea prelucra probele corespunzator si a le introduce in lucru succesiv pentru asigurarea unei mai bune acurateti a valorilor obtinute.
PUNCTIA CAPILARA
Punctia capilara este solicitata in special la copii mici dar si la adulti in anumite cazuri, cum ar fi:
 • Arsuri severe si intinse pe suprafete mari
 • Obezitate
 • Tendinta la tromboze
 • Pacienti varstnici la care venele superficiale fie nu sunt accesibile fie sunt foarte fragile
Se au in vedere urmatoarele precautii:
 • Plansul excesiv poate influenta rezultatele unor teste cum ar fi numaratoarea de leucocite. Se recomanda o perioada de asteptare de circa 30 minute intre momentul calmarii copilului si efectuarea propriu-zisa a punctiei. Daca proba este recoltata in timpul plansului se solicita notarea pe cererea de analize a acestui lucru.
 • Daca un pacient este deshidratat sau prezinta circulatie periferica saraca (ex. in stare de soc) poate fi imposibila obtinerea unei probe de sange corespunzatoare
Zone pentru recoltarea sangelui prin punctie capilara
 • Suprafata palmara a falangei distale a degetului, perpendicular pe amprente, nu paralel cu acestea
 • Suprafata plantara laterala a calcaiului
 • Suprafata plantara a degetului mare
Se au in vedere urmatoarele recomandari:
 • La copii mai mici de un an se recomanda punctia calcaiului
 • La copii mai mari si la adulti se recomanda suprafata palmara a ultimei falange a degetului mijlociu sau inelar
 • Nu se punctioneaza mai profund de 2 mm
Nu se obtine sange din punctia urmatoarelor zone:
 • Degetul mic
 • Lobul urechii
 • Zona centrala a calcaiului (la copilul mic)
 • Degetele nou-nascutului
 • Varful degetului
 • Un loc punctionat anterior
Se recomanda incalzirea prealabila a locului de punctei; in felul acesta se creste fluxul de sange la locul punctiei. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui prosop sau comprese incalzite la maximum 420C tinuta timp de 2-3 minute pe locul respectiv.
Materiale necesare
 • Tampoane sterile
 • Tampoane cu antiseptice (alcoolizate)
 • Manusi
 • Ac de punctie sau lanteta
 • Microtuburi de recolta (se utilizeaza in special microtuburi pentru hemograma – cu dop mov si microtuburi pentru ser – cu dop rosu)
Recoltarea propriu-zisa
Pe microtuburi se lipesc etichete cu cod de bare, unic, corespunzator, identic din cererea electronica de analize.
In cazul in care analizele sunt comandate in urgenta, pe eticheta vacutainerelor se marcheaza cu o culoare rosie litera U, avand grija sa nu acopere cifrele codului de bare de pe eticheta cu cod de bare.
Asistenta care efectueaza recoltarea obligatoriu poarta manusi chirurgicale:
 • Se aseptizeaza zona cu un tampon imbibat in alcool
 • Se asteapta sa se usuce
 • se prinde degetul pacientului (sau calcaiul) cu fermitate pentru a preveni miscarea brusca de retragere in momentul intepaturii
 • se face o singura intepatura ferma, adanca de cel mult 2 mm
 • prima picatura se sterge bland cu un tampon steril, uscat.
 • Dupa formarea celei e a doua picaturi se aplica microtubul de recoltare
 • Curgerea sangelui poate fi accentuata prin pozitionarea decliva a locului punctionat
 • Nu se aplica presiune la locul punctiei (nu se stoarce) pentru a creste fluxul de sange; se produce hemoliza sangelui si contaminarea (diluarea) lui cu lichid interstitial, ducand la vicierea rezultatelor analizelor cerute.
 • Dupa terminarea recoltarii se aplica un tampon steril uscat si se face presiune asupra locului punctionat
 • Cand se punctioneaza calcaiul, dupa terminarea recoltarii se aplica tamponul steril uscat si se preseaza usor locul punctiei; se ridica piciorul copilului pana se opreste sangerarea.
 • Nu este recomandata aplicarea de plasturi adezivi peste locurile punctionate; deoarece punctia capilara este efectuata de regula la copii, exista riscul ca acestia sa le inghita. Daca punctia degetului se face la o persoana adulta, se poate aplica plasture.
 • Dupa terminarea recoltarii acul sau lanteta cu care s-a facut punctia se arunca in containerul de deseuri intepatoare, dupa ce s-a aplicat capacul de protectie.
Ordinea de recoltare in punctia capilara:
 1. Microtubul pentru hemograma (dop mov) – se urmareste obtinerea unui volum adecvat pentru acuratetea testului hematologic
 1. Microtubul pentru ser ( dop rosu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu