luni, 26 octombrie 2015

Cine infuenteaza sanatatea mintala?


Sănătatea mintală este determinată de factori socio-economici şi factori de mediu
• sănătatea mintală şi tulburările mintale sunt determinate de factori multipli: sociali, biologici şi psihologici care interacţionează între ei.
• cea mai bună dovadă este asocierea cu sărăcia, incluzând aici nivele scăzute de educaţie, şi în unele studii, veniturile foarte mici. Persistenţa şi creşterea dezavantajelor socio-economice pentru indivizi sau comunităţi reprezintă riscuri recunoscute în ceea ce priveşte sănătatea mintală.
• cea mai mare vulnerabilitate pentru tulburările mintale poate fi explicată prin factori cum ar fi experienţa insecurităţii, lipsa de speranţă, schimbări sociale rapide şi riscul unor boli fizice.
• un climat care respectă şi protejează drepturile civile, politice, socio-economice şi culturale este o bază pentru promovarea sănătăţii mintale.
Sănătatea Mintală este relaţionată cu comportamentul
Problemele de sănătate mintală, socială şi de comportament pot interacţiona pentru a intensifica efectul asupra stării de bine.
• Abuzul de substanţă, violenţa şi abuzul asupra femeilor şi copiilor pe de o parte şi probeleme de sănătate cum ar fi SIDA, depresia, anxietatea, pe de altă parte, sunt mai dificil de abordat în condiţiile unei rate ridicate a şomajului, veniturilor scăzute, educaţiei limitate, condiţii stresante de muncă, discriminare sexuală, excluziune socială, stiluri de viaţă nesănătoase şi violarea drepturilor omului.
TOTUL stă în ATITUDINE
Există o multitudine de motive pentru care oamenii  nu caută ajutor pentru problemele de sănătate mintală. Frica, ruşinea sunt principalele motive pentru care familiiele şi persoanele cu probleme nu accesează serviciile de specialitate.
Uneori capacitatea de a solicita ajutor, support şi tratament profesional este o problemă de schimbare a mentalităţii în ceea ce priveşte sănătatea mintală şi o schimbare a modalităţii de a reacţiona la problemele de sănătate mintală.
Amintiţi-vă :
 • Sănătatea mintală este la fel de importantă ca şi sănătatea fizică.
 • Problemele de sănătate mintală sunt reale şi necesită tratament (tratament nu înseamnă doar terapie medicamentoasă ci şi psihoterapie, consiliere psihologică sau alte tratamente psihosociale).
 • NU este vina persoanei dacă are o problemă de sănătate mintală. Nimeni nu este de vină.
 • Problemele de sănătate mintală  nu sunt semne de slăbiciune. Nu sunt ceva de care poţi scăpa pur şi simplu, chiar dacă uneori încerci.
 • Indiferent dacă eşti bărbat sau femeie, este BINE să soliciţi ajutor şi să primeşti acest ajutor.
 • Există speranţă : oamenii îşi îmbunătăţesc starea sau se recuperează cu ajutorul tratamentului de specialitate şi sunt capabili să aibă o viaţă fericită şi sănătoasă.
Iată câteva concepte considerate a fi caracteristici ale sănătăţii mintale:
 • Capacitatea de a te bucura de viaţă-« secretul vieţii este să te poţi bucura de trecerea timpului » scria James Taylor. Aici pot fi incluse capacitatea de a planifica viitorul la momentul potrivit şi de a accepta trecutul.
 • Rezilienţa- abilitatea de a ne reveni după ce ne confruntăm cu probleme.
 • Echilibrul- este dovada unei reale sănătăţi mintale. Toţi trebuie să echilibrăm timpul petrecut la servici cu cel petrecut acasă, de exemplu, sau cel petrecut singur cu cel petrecut cu ceilalţi.
 • Flexibilitatea- toţi cunoaştem persoane care au opinii foarte rigide. Nici o discuţie nu poate să le schimbe perspectiva. Flexibililtatea emoţională este la fel de importantă ca cea cognitivă. Persoanele sănătoase mintal trăiesc o serie întreagă de emoţii şi îşi permit să exprime aceste sentimente. Rigiditatea emoţională şi cea cognitivă conduce la probleme de sănătate mintală.
 • Auto-actualizarea (termen propus de Carl Rogers)- persoanele sănătoase mintal sunt persoane care îşi recunosc abilităţile pe care le au şi totodată doresc să la îmbunătăţească.
Pe lângă aceste concepte trebuie amintite relaţionarea cu ceilalţi, stima de sine şi sexualitatea sănătoasă, capacitatea de a face faţă pierderii şi morţii. Astfel căsănătatea mintală reprezintă o bună funcţionare a individului la nivel personal, profesional sau social.

Bibliografie :
Taylor, James (1977). Secret O’ Life Album: JT; Professional experience of 25 years as a practicing clinical psychologist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu