sâmbătă, 31 octombrie 2015

Administrarea cortizonului si ACTH-ului

  Cortizonul = hormon secretat de stratul cortical al glandelor suprarenale, avand actiune complexa.
   Mod de prezentare :
-  tablete : ex: prednison;
-  solutii in fiole : ex: hemisuccinat de hidrocortizon;
-  flacoane: ex: hidrocortizon acetate, volon;
-  unguente: ex: fluometazona pivalat;
-  flacon presurizat: ex: beclomet (administrare pe cale respiratorie, aerosoli)
     Formele injectabile sunt solutii sau suspensii; acestea din urma, inainte de utilizare tre­buie bine agitate, deoarece unele cristale dispersate se depun pe fundul flaco­nului.
     Mod de administrate : cortizonul se poate administra sub forma de: tablete pe cale orala ; solotii prin injectare intramusculara, intravenoasa, intraarticulara, intrarahidiana, clisme terapeutice; aplicatii locale.
In administrarea cortizonului se va tine seama de necesitatea de a mentine concentratia lui in sange, la un nivel cat se poate de constant.
     Doza zilnica se va administra in 3-4 prize, la intervale egale de 6-8 ore.
    Cortizonul se administreaza la inceput in doze mai mari, scazand apoi cantitatile pana la doza minima de intretinere, doze pe care le stabileste intotdeauna medicul.
    Tratamentul  cu cortizon trebuie  terminat prin  administrarea  de   ACTH, hormon hipofizar care activeaza functia glandelor suprarenale.       
    Tratamentul se efectueaza  numai  in spital, bolnavii necesitand un regim dietetic hiposodat si ingrijiri speciale.
     Deoarece tratamentul hormonal scade rezistenta organismului fata  de infectii, administrarea hormonului se face asociat cu antibiotice, felul si doza fiind stabilite de medic.
    ACTH-ul sau hormonul corticotrop sau adrenocorticotrop hipofizar este  hormon secretat de hipofiza care stimuleaza secretia cortizonului si a altor hormoni ai glandelor suprarenale. Se prezinta ca o pulbere alba, ambalat in flacoane inchise.
Mod de administrare : inainte de administrare se va testa, prin metoda reactiei intradermice, toleranta organismului fata de substanta.
ACTH-ul  se dizolva in ser fiziologic sau apa distilata inainte de utilizare.


Dizolvarea continutului unui flacon se va face intr-o  cantitate   de  ser fiziologic sau apa distilata, egala cu numarul dozelor ce vor trebui sa se administreze; calculul dilutiilor se face ca si la antibiotice.
In stare dizolvata, pastrat pe gheata, isi poate mentine eficacitatea timpde cateva saptamani.         
Se administreaza pe cale intramusculara, intravenoasa sau eventual pe cale subcutanata.
    ACTH-ul se administreaza si in perfuzii intravenoase lente in solutie glucozata 5% ; viteza de administrare va fi de 6—8 picaturi/min.
     Forma cea mai buna de administrare este perfuzia continua, permanenta sau, daca nu este posibil, doza zilnica va fi impartita in doua perfuzii, cu o durata de 5—6 ore .
    Dozele de ACTH administrate sub forma de perfuzii pot fi mult mai mici decat cele injectate intramuscular.
    Administrarea de ACTH picatura cu picatura poate fi facuta si pe cale sub­cutanata sau intramusculara. Exista preparate de ACTH care asigura resorbtia sa lenta; aceste preparate depozit pot fi administrate printr-o singura injectie.
ACTH-ul se administreaza in primele zile in doze progresive, pentru ca stimularea secretiei suprarenale si nu se faca brusc.
Administrarea hormonului se face numai asociat cu antibiotice.

 Reacţii adverse ale administrării cortizonului
-scăderea rezistenţei organismului la infecţii:
-creşterea secreţiei gastrice de HCl:
-perturbarea metabolismului sodiului, apei, glucidelor:
-alte efecte : insomnie; stare de euforie, anxietate; HTA, dureri epigastrice, creşteri în greutate; se recoltează analize pentru determinarea glicemiei etc.
Ingrijirea bolnavulni in timpul tratamentnlui cu  cortizon si ACTH:
- respectarea măsurilor de igienă a tegumentelor, mucoaselor, a lenjeriei de pat şi de corp a pacientului pentru prevenirea apariţiei infecţiilor locale
 lenjeria de pat si corp va fi schimbata zilnic. De asemenea, orice infectie a tegumentelor sau mucoaselor va fi tratata si ingrijita in mod corespunzator.
- regimul alimentar   va fi sarac in clorura de sodiu, hipoglucidic, hiperproteic cu suplimentarea de Ca, K şi P; se va administra zilnic 1- 3 g clorura de potasiu, pentru recuperarea potasiului pierdut, ACTH-ul marind eliminarea acestuia; alimentatia va fi saraca in glucide si bogata in substante proteice.
- se administrează eventual antiacide şi pansamente gastrice;
- zilnic se vor masura si nota in foaia de observatie a bolnavuluicantitatea de lchide ingerate, greutatea corporala, tensiunea arteriala, cantitatea de urina eliminate,raportul ingesta/excreta;
se-va raporta zilnic medicului orice modificare survenita in starea bolnavului, de aceea tratamentul se efectueaza numai in spital, sub o atenta supraveghere medicala.
AtentieAntibioticele si hormonii nu se vor aspira in aceeasi seringa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu