sâmbătă, 31 octombrie 2015

Administrarea antibioticelor

Antibioticele = substante organice provenite din metabolismul celulelor vii (mucegaiuri, bacterii) sau obtinute prin sinteza, avand proprietati bacteriostatice, bactericide sau antimicotice.

Chimioterapicele = substante care au actiune bacteriostatica sau bactericida asupra germenilor patogeni dintr-un organism infectat, fara a fi  toxice pentru organismul gazda.

Scopul administrarii este dat de actiunea lor: distrug microbii sau impiedica dezvoltarea lor, fara sa exercite vreun efect nociv asupra tesuturilor organismului.  
Avand actiune selectiva, administrarea antibioticelor trebuie sa fie precedata de identificarea germenului patogen cauzator al bolii si determinarea sensibilitatii lui la anbiotice (antibiograma).
In cazuri de urgenta, cand nu este timp pentru asteptarea rezultatelor de laborator, se poate incepe imediat tratamentul cu antibiotice cu spectru larg fara a se astepta identificarea germenului si testarea sensibilitatii sale fata  de medicamente. Tratamentul ulterior se va stabili numai dupa identificarea agentului cauzal si a sensibilitatii lui fata de antibiotice; dupa ce se obtine rezultatul de laborator, tratamentul se va continua conform antibiogramei.

Spectrul de activitate al antibioticelor:
-  ingust : penicilina, streptomicina, etc.
-  larg : tetraciclinele, cloramfenicol, etc.

Avand in vedere ca eliminarea antibioticelor si chimioterapicelor din organism  este destul de rapida, ritmul de administrare   va urmari mentinerea unei concentratii  eficiente in  sange, care sa actioneze in mod continuu asupra agentilor patogeni.
Ritmul de administrare indicat de medic (la 3-4 ore penicilina cristalina,  la 4-6 ore tetraciclina, cloramfenicolul, la 12-24 ore streptomicina) va fi respectat  cu strictete. In caz contrar, microorganismele patogene isi creeaza o rezistenta fata de antibiotice sau chimioterapice.
Cand se urmareste o absorbtie lenta a antibioticelor, acestea sunt inglobate  in anumite substante. De. exemplu, moldaminul, printr-o absorbtie lenta de la locul injectarii, are o actiune care dureaza  4-5 zile.

Antibioticele si chimioterapicele se prezinta sub forma de: 
- tablete ( ex: penicilina V),  
- capsule  operculate ( ex: ampicilina, oxacilina 250 mg, doxiciclina), 
- pulberi (ex: penicilina G 400.000 u.i.) , 
- siropuri, solutii injectabile (ex: gentamicina), 
- unguente ( ex: neomicina) .
Ele pot fi administrate pe diferite cai :
- calea   orala,   
- parenterala   (intramusculara,   intravenoasa), 
- intrarahidiana,   percutana,  in functie de scopul urmarit, rapiditatea cu care trebuie sa actioneze  si compatibilitatea dintre medicament si calea de administrare (de exemplu, penicilina este distrusa  de sucul gastric,   cu    exceptia Penicilinei  V;   streptomicina nu se absoarbe la nivelul intestinului) ; calea intramusculara este preferata  pentru penicilina si streptomicina;
calea subcutanata nu se utilizeaza   pentru administrarea antibioticelor,  din cauza resorbtiei neregulate din acest tesut;
calea intravenoasa se utilizeaza pentru tetracicline injectabile
calea intrarahidiana se utilizeaza in cazuri grave de infectii meningiene.

Aplicarea locala a antibioticelor trebuie evitata, deoarece au un efect foarte puternic sensibilizant, iar daca totusi este necesara, se vor utiliza acelea care sunt mai putin sensibilizante (neomicina, gentamicina etc.).
Dozele de antibiotice trebuie strict respectate.
In cazul administrarii per orale, se imparte numarul tabletelor sau capsulelor la numarul prizelor. In cazul administrarii intramusculare este bine sa se dizolve numai cantitatea ce se injecteaza imediat, deoarece solutiile se degradeaza, iar administrarea lor devine mai dureroasa.
Daca insa  nu sunt la dispozitie flacoane de monodoze de medicament, se va dizolva deodata cantitatea necesara pentru 24 ore. Doza va fi impartita conform orarului de administrare in doze unice, egale care vor fi administrate la 4, 6, 12 ore etc. De exemplu, pantru a administra 1 600 000 u.i. la 6 h, se va calcula: 24 h : 6 h = 4 prize.
1 600 000 : 4 prize = 400 000 u.i./doza unica.

Cantitatile de antibiotice si chimioterapice se exprima in unitati si grame.
In asociatii de antibiotice, fiecare substanta este bine sa se administreze separat.

Administrarea antibioticelor si chimioterapicelor injectabile se va face respectandu-se cele mai riguroase conditii de asepsie pentru a nu introduce, in organismul partial sterilizat, germeni patogeni care ar putea produce o suprainfectie cu  urmari fatale.

Pulberile injectabile se dizolva in prealabil in lichidul de dizolvare. Seringa  se incarca intai cu solvent, dupa tehnica indicata, apoi se deschide fiola cu pulbere si se injecteaza in ea solventul; dupa dizolvarea completa se extrage continutul in seringa.

Antibioticele administrate per os trebuie asociate cu vitamina B complex,  iaurt, pentru a echilibra flora intenstinala.

In afara actiunii toxice pe care o au asupra organelor hematopoietice, a rinichiului etc. actualmente se citeaza cazuri de hipersensibilitate fata de anti­biotice si mai ales fata de penicilina, care poate produce reactii alergice, soc anafilactic, deces.
Pentru personalul care administreaza antibiotice exista pericolul de sensibilizare, recomandandu-se sa se lucreze cu manusi de cauciuc, masca etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu