sâmbătă, 23 mai 2015

Ingrijirea bolnavului comatos

      Caile aeriene trebuie sa fie libere pentru a permite ventilatia, motiv pentru care limba nu trebuie sa fie basculata posterior, iar gura sa poata fi deschisa. Este necesar sa fie eliminate protezele dentare si sa fie umidificata mucoasa bucala. In caz de necesitate, secretiile faringiene si bronsice in exces trebuie sa fie aspirate. La nevoie se poate practica intubatia traheala sau traheostomia.
   Ochii trebuie sa fie protejati prin inchidere, iar in sacul conjunctival sa fie instalate colire dezinfectante.
   Pielea trebuie sa fie curata, evitandu-se cutele lenjeriei iar pentru prevenirea escarelor este obligatorie schimbarea pozitiei bolnavului la intervale regulate (maxim 2 ore) urmata de masarea zonelor expuse compresiunilor.
      Vezica urinara trebuie golita prin sondare.
      Intestinul trebuie evacuat la 2-3 zile.
      Venele membrelor trebuie supravegheate si la nevoie tratate pentru elementele de tromboflebita care apare destul de frecvent la bolnavul comatos constituind un real pericol de embolizare pulmonara.
      Trebuie asigurat echilibrul nutritional caloric si electrolitic.
Este preferabil in cazul prezentarii unui pacient in coma, pana in momentul edificarii asupra etiologiei comei, sa administram 5 fiole de glucoza 33% care ar putea creste glicemia unui pacient aflat in coma diabetica dar cu efecte mult mai putin devastatoare decat in cazul in care pacientul s-ar afla in coma hipoglicemica, caz in care gestul nostru ar fi salvator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu