vineri, 1 mai 2015

HIV şi drogurile injectabile

HIV şi drogurile injectabilen) 25 de milioane de decese inre­gistrate in ultimii trei ani provocate de HIV, virusul care este la originea celei mai severe boli infectioase.
n) In 2010, in lume erau aproximativ 34 de milioane de persoane cu HIV. Infectia cu HIV se depisteaza cu ajutorul unor teste de sange care detecteaza prezenta sau absenta anticorpilor si antigenelor.
n) Pana acum nu a fost pusa la punct o modalitate de vindecare a acestei infectii, insa, cu ajutorul tratamen­telor de ultima generatie, medicamente antiretrovirale, este posibila prelungirea sperantei de viata si a calitatii acesteia. 
n) In 2010, aproximativ 6,6 mi­lioane de persoane cu HIV din tari cu PIB-uri mici si medii erau incluse in terapii antiretrovirale, dar 7 milioane nu beneficiau de aceste tratamente.


Virusul imunodeficientei umane (HIV) ataca sistemul imunitar, slabeste sistemele de supraveghere si aparare a organismului in lupta cu infectiile si chiar cu anumite forme de cancer. Pe masura ce HIV altereaza si distruge functiile celulelor imunitare, imunodeficienta se instaleaza treptat la persoanele infectate. Virusul determina o vulnerabilitate accentuata la un mare numar de infectii si boli pe care, in mod normal, un sistem imunitar sanatos le poate tine sub control. Stadiul cel mai avansat al infectiei cu HIV il reprezinta sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA), care se poate instala la 10-15 ani de la infectare.

Acest stadiu este asociat cu aparitia unor forme de cancer, infectii si alte manifestari clinice severe. Simptomele sunt diferite, in functie de stadiul infectiei. Desi persoanele cu HIV sunt mai contagioase in primele luni de la dobandirea virusului, numerosi pacienti ignora acest aspect. Periculos este faptul ca, in stadiile de debut, infectia este asimptomatica sau prezinta simptome ce ne duc cu gandul la o gripa: febra, cefalee, eritem sau iritatii in gat. Pe masura ce infectia slabeste sistemul imunitar, apar o tumefactie a ganglionilor, pierdere in greutate, febra, diaree, tuse. In absenta unui tratament riguros, se instaleaza boli severe, printre care tuberculoza, meningita cu criptococ si unele forme de cancere, cum ar fi limfom sau sarcomul Kaposi. HIV se trasmite prin contact neprotejat cu diverse lichide biologice provenite de la persoane infectate ca: sange, lapte maternal, sperma, secretii vaginale.
http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/sanatatea-familiei/hiv-si-drogurile-injectabile-598013.html

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Raport++Consumatorii+de+droguri+injectabile++amenintati+de+infectii+cu+HIV+SIDA++Statistica+drogurilor+in+Romania

Raport: Consumatorii de droguri injectabile, ameninţaţi de infecţii cu HIV/SIDA. Statistica drogurilor în România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu