sâmbătă, 23 mai 2015

Examinarea clinica a unui bolnav comatos

In examinarea unui bolnav comatos, medicul/asistentul medical este confruntat cu o serie de simptome a caror incadrare intr-un tablou etiopatogenic necesita o inventariere rapida, o corelare cu datele anamnestice si o sustinere prin examene paraclinice.
      Temperatura, pulsul, ritmul respirator si cardiac, variatiile tensionale, modificarile tegumentelor, mirosurile specifice pot oferi date de orientare diagnostica.
      Modificarile de temperatura de tip hipo- sau hipertermie se pot intalni la un comatos recent in urmatoarele circumstante: hipertermia poate semnaliza o afectiune generala infectioasa (meningita, pneumonie, etc) o insolatie sau perturbare perturbare centrala a termoreglarii; hipotermia insoteste colapsul, tulburarile hidroelectrolitice, intoxicatia alcoolica sau barbiturica.
      Respiratia de tip polipneic se intalneste in infectii pulmonare cu acidoza diabetica sau renala. Bradipneea ne poate orienta spre intoxicatia morfinica sau barbiturica, spre o hipotiroidie sau alcaloza metabolica.
      Pulsul tahicardic se intalneste in unele aritmii cardiace in timp ce bradicardia este caracteristica blocului de ram.
      Valorile tensionale crescute pot insoti o hemoragie cerebrala, o encefalopatie hipertensiva, un accident vascular ischemic. Hipotensiunea se intalneste in caz de infarct miocardic, in hemoragii interne, in unele septicemii.
      Aspectul tegumentelor ofera date importante privind orientarea diagnostica. Cianoza periferica se poate datora unei oxigenari insuficiente, aspectul rozaceu este caracteristic intoxicatiei oxicarbonate iar paloarea unei hemoragii interne. Plagile, contuziile, hemoragiile tegumentare se intalnesc la traumatizati. Aspectul infiltrativ caracteristic mixedemului ne orienteaza catre o coma hipotiroidiana. Eritemul pelagroid si venectaziile se intalnesc la marii consumatori de alcool. Transpiratiile excesive insotesc episoadele hipoglicemice iar tegumentele deshidratate sugereaza o coma diabetica, pierderi de apa si electroliti. Bolnavul poate avea mirosuri caracteristice in intoxicatia alcoolica, diabet (mere putrede), hepatica (foetor hepatic), uremica (miros de urina).
      Examenul neurologic
      Existenta semnelor meningeale (redoarea cefei) constatate la flexia pasiva a capului, semnifica existenta unei hemoragii meningeale sau a unei meningite. Limitarea prin hipertonie a miscarilor capului in toate sensurile poate traduce o leziune a maduvei cervicale sau o rigiditate prin decerebrare aparuta datorita unui con de presiune exercitat asupra trunchiului si cerebelului toate pretandu-se la a fi confundate cu suferinta determinata de iritatia meningelui.
      Leziunea unui emisfer se traduce prin existenta unei hemiplegii de partea opusa situatiei in care membrele sunt hipotone. Paralizia de facial de tip central face sa fie evident le fiecare expiratie semnul pipei. Globii oculari pot fi deviati privind spre leziune. Suferinta trunchiului cerebral se exteriorizeaza prin aparitia respiratiilor periodice sau disritmice, hiperpneea de origine cerebrala (pana la 100/minut). In leziunile mezencefalice si pontine superioare se intalneste respiratia de tip Kussmaul caracterizata prin hiperpnee cu timpi egali (inspir-pauza, expir-pauza). In leziunile pontine inferioare apare respiratia apneustica manifestata prin inspir prelungit si miscari expiratorii scurte sau cea de tip Biot in care grupuri de respiratii egale sunt separate de apnee.
      Examenele paraclinice
      Examenul de laborator al urinei in care se pot evidentia corpi cetonici, prezenta glucozei si a albumunei poate orienta clinicianul spre un diabet, o insuficienta renala, o reactie renala postinfectioasa sau o afectare cerebrala importanta. Hemograma aduce date in sprijinul unei anemii, iar hiperleucocitoza orienteaza catre o infectie. Glicemia, ureea, creatinina, calciul, potasiul, natriul si clorul aduc date privind echilibrul biochimic al organismului. Rezerva alcalina, gazometria, pH-ul sanguin, osmolaritatea sunt utile si uneori indispensabile stabilirii conduitei terapeutice. Examenul l.c.r. dupa efectuarea EEG si a examenului fundului de ochi aduc dovezi privind afectarea sistemului nervos fie prin hemoragie, fie prin infectii cautandu-se insa si elemente specifice care pledeaza pentru o meningita TBC sau luetica. Radiografia craniana in diversele incidente, angiografia carotidiana sau vertebro-bazilara, tomografia axiala computerizata, rezonanta magnetica nucleara, ventriculografiile gazoase sau cu substanta de contrast, utilizarea efectului Doppler, dozarea debitelor circulatorii cerebrale si a examinarilor cu izotopi sunt metode de explorare ale unui bolnav comatos de cauza neurologica.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu