duminică, 24 mai 2015

Colicile

Colicile sunt dureri caracteristice organelor cavitare cu musculatura neteda.


1. Colica biliaraColica biliara de regula debuteaza in mod brusc, de obicei la doua, trei ore dupa masa de seara. Este resimtita ca o crampa sau o arsura in HCD si epigastru, cu iradieri in spate (spre varful omoplatuluI) sau in umarul drept.
In timpul colicii bolnavul este agitat, tahicardic, subfebril si frecvent prezinta manifestari digestive reflexe asociate: varsaturi bilioase sau diaree.
Cand nu survin complicatii, colica inceteaza de regula brusc. Cand colica se prelungeste si nu cedeaza la calmantele obisnuite, sugereaza litiaza de coledoc sau colecistita acuta.
Pentru a elucida cauza colicii biliare este necesara explorarea cailor biliare prin: ecografie, radiografie simpla de hipocondru drept, colecistografie orala, colangio-grafie i.v. etc.
Tratamentul consta in administrarea de antalgice (AlgocalmiN), antispastice (Scobutil, PapaverinA), antiemetice (TorecaN).


2. Colica renalaColica renala (CR) este o durere lombara paroxistica, caracteristica pentru afectiunile rinichiului. De obicei apare brusc, are sediul in lomba, cu exacerbari, determinand bolnavului o stare de agitatie in cautarea unei pozitii antalgice. Durerea iradiaza in jos catre hipogastru, spre organele genitale sau regiunea inghinala.
C.R. de obicei nu este insotita de febra, numai in cazurile de retentie septica bazinetala apare si febra. Palparea regiunii bolnave exacerbeaza durerea si uneori se constata o contractura. Percutia lombei declanseaza o durere vie (semnul GiordanO). La examenul abdomenului se constata meteorism.
Explicatia fiziologica a durerii consta in distensia brusca a bazinetelor si a calicelor datorita spasmului ureteral, a carui origine poate fi: un calcul angajat pe uretere, un chiag sau un depozit mucopurulent pe ureter, o leziune juxtaureterala pelvina
Paraclinic vor fi efectuate: examenul urinei, radiografia simpla, urografia. 
In C.R. , durerile violente necesita tratament de urgenta: antispastice (PapaverinA), antalgice uzuale (AlgocalmiN). Baia calda are o actiune antispastica buna.
In colicele care nu cedeaza la tratamentul amintit se poate folosi morfina, dar numai in asociatie cu un antispastic si numai dupa ce diagnosticul este cert.3. Colica intestinalaColica intestinala este consecinta distensiei intestinului si a iritarii receptorilor din peretele acestuia. Daca la aceasta se adauga si o strivire a mezenterului, durerea devine puternica.
Colica intestinala este cauzata de inchidrea brusca a lumenului intestinal, prin brida, volvulus, invaginatie. In colica produsa prin obstructia intestinului (tumoarE) durerea este produsa de unda peristaltica care porneste spre zona de obstructie. Durerile se accentuiaza pe masura ce unda peristaltica se apropie de obstacol, apoi diminuiaza si dispar, ca sa se repete cand porneste o noua unda peristaltica.
Tratamentul temporar consta in administrarea de antispastice si antalgice uzuale, dar de cele mai multe ori pentru indepartarea obstacolului se impune interventia chirurgicala.4. Colica apendicularaColica apendiculara este caracteristica pentru debutul apendicitei acute. Ea se instaleaza de obicei brusc in plina sanatate aparenta, cu durere la nivelul fosei iliace drepte, care iradiaza in epigastru si regiunea ombilicala. Durerile se pot generaliza in tot abdomenul, pentru ca dupa un timp sa se localizeze predominant in fosa iliaca dreapta. Durerea este insotita de greturi si varsaturi. Bolnavul nu are febra, nici leucocitoza 
Examenul clinic al abdomenului arata prezenta triadei simptomatice: hiper-estezie cutanata, durere si contractura musculara la nivelul fosei iliace drepte.
Diagnosticul de apendicita acuta impune interventia chirurgicala de urgenta, insa in colica apendiculara se poate temporiza interventia, daca exista contraindicatii de alt ordin (boli cardiovasculare, insuficienta hepatorenala, varsta inaintata etc.). Bolnavul va pastra repaus la pat, punga cu ghiata intermitent local, regim hidric,antialgice.5. Colica salpingianaLa colica salpingiana durerea este localizata in hipogastru: abdomenul este suplu. Examenul genital evidentiaza un salpinx mare foarte dureros.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu