marți, 12 mai 2015

COLAPSUL

Colapsul cardiovascular este o stare gravă a organismului provocată de o scădere bruscă a volumului de sânge care circulă în vasele periferice şi a tensiunii arteriale. Astfel, sângele nu mai ajunge la inimă în cantitate suficientă, batând oarecum în gol şi ajungându-se la o scădere considerabilă a debitului cardiac.

Colapsul cardiovascular se traduce prin scăderea bruscă a circulaţie sanguine la creier şi alte organe, cauzează alterarea statusului mintal şi hipotensiune.

Colapsul cardiovascular este determinat de stări precum şoc anafilactic, şoc cardiogenic, sincopă vasovagală sau hipotensiune posturală.

Semnele colapsului cardiovascular

Colapsul cardiovascular presupune răcirea extremităţilor, transpiraţie rece, cianoza, puls rapid şi imperceptibil, scăderea tensiunii arteriale sistolice sub 80 mmHg, oligurie şi anurie.
Colapsul cardiovascular poate fi determinat de o dilatare vasculară, pierdere importantă de lichide din circulaţie (hemoragii, deshidratare prin diaree sau transpiraţii abundente), paralizia arteriolelor şi a capilarelor provocată de intoxicaţii sau de toxinele eliminate de germenii bolilor infecţioase (septicemie, febră tifoidă, scarlatină etc).

Starea de colaps cardiovascular necesită intervenţia urgentă a medicului.

Tratamentul colapsului cardiovascular urmăreşte combaterea dilataţiei vasculare şi înlocuirea masei de lichid. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu