joi, 30 aprilie 2015

Protectia impotriva virusului HIV

Noua lege privind consumul drogurilor in Romania tinteste elevii si studentii

Statisticile prezentate de Centrul International Antiodrog si pentru Drepturile Omului (CIADO), marti, in Comisia de Invatamant a Senatului, arata ca o zecime dintre elevi si un sfert dintre studenti au consumat cel putin o data droguri.

De altfel, Romania este unul dintre statele UE cu cele mai mari cresteri ale prevalentei consumului de substante interzise, arata acelasi raport, citat de Relitatea TV. Astfel, Comisia de Invatamant a Senatului va initia o lege privind diminuarea fenomenului, implicata fiind si Patriarhia.

Romania este tara membra UE cu cea mai mare crestere a prevalentei consumului de droguri, in doar trei ani indicele urcand de la 1,7%, la 4,3% in randul populatiei. In 2012 erau inregistrati in evidente peste 600.000 de consumatori, numarul real fiind insa cu mult mai mare.

Situatia cera mai grava se intalneste in randul tinerilor, peste 11% dintre elevi, respectiv 150.000 de copii, consumand macar o data substante interzise.

85% din fondurile Agentiei Antidrog, catre salariati

O cauza pentru aceasta situatie este activitatea defectuasa a Agentiei Nationale Antidrog, institutie care a alocat programelor de prevenire sub 5% din fondurile alocate in anul 2009.

In perioada 2006-2010, peste 85% din banii agentiei au mers catre salariile angajatilor si catre cheltuielile cu bunurile si serviciile. Agentia a dispus de doar maximum trei angajati in fiecare judet pentru programele de prevenire.

Cresteri s-au inregistrat in randul consumului... mai mult
Peste jumatate din bolnavii cu HIV din Romania au pana in 29 de ani

Peste jumatate din bolnavii cu HIV din Romania au pana in 29 de ani

Peste jumatate din bolnavii cu HIV din Romania au varste cuprinse intre 20 si 29 de ani, iar majoritatea s-a infectat prin intermediul contactului sexual neprotejat, arata rezultatele unui studiu realizat in 2012.

In prezent, in Romania traiesc peste 11.000 de pacienti cu HIV/SIDA, iar cei mai multi dintre ei, respectiv 6.726, sunt tineri intre 20 si 29 de ani, arata un studiu realizat in luna iunie 2012 de Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Acelasi studiu arata ca in prima jumatate a anului 2012 au fost diagnosticati 313 pacienti noi infectati cu HIV/SIDA, iar dintre acestia cei mai multi s-au infectat prin intermediul contactului sexual neprotejat. De altfel, un raport publicat anul acesta de Fundatia "Tineri pentru Tineri" arata ca 54% din tinerii cu varste intre 15-24 de ani nu au folosit prezervativul pentru fiecare contact sexual ocazional si 16,3% nu l-au folosit niciodata.

"Toate aceste statistici demonstreaza ca multi dintre tinerii activi sexual nu sunt constienti de riscurile la care se supun in cazul unui contact neprotejat. Este foarte important ca ei sa constientizeze utilitatea prezervativului in protectia impotriva virusului HIV.

La fel de important este si ca tinerii activi sexual sa mearga sa se testeze si, in cazul unui rezultat pozitiv, sa urmeze tratamentul. Durata de viata a bolnavilor cu HIV care urmeaza continuu si cu strictete tratamentul prescris de medic este similara cu durata de viata a unei persoane sanatoase", a... mai mult
http://www.ziare.com/articole/sida+statistici+2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu