duminică, 26 aprilie 2015

Cum ne protejam de bolile transmisibile

Pe scurt despre bolile infecto-contagioase

MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS

Cum să mă apăr singur?
Lumea vie se împarte în macroorganisme (omul şi animalele) şi microorganisme pe care le vom denumi cu un termen general microbi în care se încadrează: bacteriile, virusurile, micoplasmele, metazoarele, protozoarele etc.
Să clarificăm o serie de termeni des vehiculaţi în jurul nostru şi uşor confundaţi, uneori greşit utilizaţi şi anume:
infecţia - este interacţiunea dintre un macro şi un microorganism când există condiţii corespunzătoare pentru multiplicarea celui din urmă şi care evoluează prin una din formele clinice (uşoare, medii, subclinice, grave, letale);
contaminarea - înseamnă prezenţa unui microorganism pe un obiect, pe o suprafaţă, într-un factor de mediu: o masă este contaminată, un cearceaf, un aliment, o carte, apa, aerul etc. pot fi contaminate;
poluarea - înseamnă prezenţa unui agent nociv (un gaz, fum, pulbere, radiaţii) dar nu infecţios care se poate afla în unul din factorii de mediu - aer, apă, sol, aliment;
proces epidemiologic - ia naştere când infecţia interesează un grup populaţional, o colectivitate umană. În acest caz trebuie să regăsim trei verigi:
1. O sursă de agent infecţios care poate fi omul sau un animal bolnav, un eliminator de microbi fără a avea semne de boală.
2. O cale de transmitere de le sursă la alte persoane, cale ce poate fi directă, fie prin intermediul aerului, apei, alimentului, a seringii şi a altui instrumentar medical şi nemedical, obiecte diverse, de la partener sexual, de la mamă la făt etc.
3. Receptivitatea - cei la care prin diversele căi enumerate mai sus poate ajunge agentul infecţios, să se răspândească, să ia amploare şi să cuprindă chiar întreg globul, când vorbim de o pandemie ce poate apărea îndeosebi în gripă.
Ca să mă pot feri de boli infecţioase trebuie să cunosc în ce mod se elimină microbul de la cei bolnavi sau purtători şi cum poate ajunge în organismul meu.
ELIMINAREA din organism se face prin cele mai diverse moduri: prin tuse, strănut, vorbit când se elimină secreţii nazofaringiene responsabile de boli ce se transmit pe calea aerului, prin scaun, vomă pentru bolile ce se transmit pe cale fecal-orală (pe cale digestivă prin înghiţire) prin piele, secreţii diverse din plăgi, prin secreţii genitale, prin urină, sânge etc.
CĂILE DE PĂTRUNDERE ÎN ORGANISM ale unui agent infecţios sunt de asemenea nenumărate
- pe cale respiratorie, 
- digestivă, 
- genitală, 
- parenterală (orice cale care o ocoleşte pe cea digestivă sau enterală cum ar fi: injecţiile de orice fel, tatuajele, perforarea lobului urechii pentru cercei, manichiura etc.)
Oricare din bolile infecţioase evoluează sub influenţa mediului extern, este în relaţie cu regiunea geografică, cu profesiunea persoanei, cu rezistenţa organismului.
Cum reuşim să creştem rezistenţa organismului?
- prin igienă riguroasă generală şi intimă;
- prin viaţă cumpătată;
- prin ore de somn suficiente (pentru adulţi nu mai puţin de şase ore dar nici mai mult de opt ore);
- prin călire cu factori de mediu - aer, apă, soare;
- prin sport;
- prin evitarea stresului;
- prin rezolvarea unor focare de infecţie din organism (carii dentare, abcese, amigdalite cronice, infecţii cronice ale veziculei biliare, ale rinichilor etc.).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu