luni, 9 februarie 2015

Tehnica aspirării căilor aeriene

Aspiraţia – uneori nu este suficientă îndepărtarea obstacolului prin simpla curţire cu degetele, fiind nevoie de măsuri suplimentare cum ar fi aspiratoarele manuale sau mecanice. Tubul de plastic al aspiratorului nu trebuie introdus în gura pacientului mai departe decât se poate vedea şi nu trebuie ţinut mai mult de 10-15 secunde odată.
Aspiratoarele sunt utilizate în scopul îndepărtării secreţiilor, sângelui şi vomismentelor din căile respiratorii ale pacientului, pentru a-i asigura acestuia transferul aerului spre  plămâni şi a-i facilita ventilaţia.
Nivelele de vacuum mai mari sunt în general selectate pentru aspiraţia orofaringiană.
Nivelele de vacuum joase sunt în general selectate pentru aspiraţia traheală şi aspiraţia nou-născuţilor şi copiilor.
Pentru a uşura aspirarea căilor aeriene superioare ale unui pacient, dacă nu este vorba de un traumatism, vom întoarce capul pacientului lateral. Vom folosi sonde de aspiraţie rigidă de tip Yankauer sau sonde de aspiraţie flexibile. Ambele sonde pot fi folosite pentru aspiraţia orofaringelui, dar pentru aspiraţia nazofaringelui vom folosi doar sondele de aspiraţie flexibile. Aspiraţia la nivelul traheei poate fi realizată folosind sonde sterile de aspiraţie flexibile.
Adâncimea la care putem introduce sonda Yankauer în cavitatea bucală a pacientului va fi măsurată şi reprezintă distanţa de la comisura bucală la lobul urechii.

Putem folosi tehnica degetelor încrucişate pentru deschiderea cavităţii bucale, dacă aceasta nu este deja deschisă. Unele tipuri de sonde de aspiraţie Yankauer sunt prevăzute cu un orificiu pe corpul sondei. Pentru a realiza aspiraţia nu este suficient să avem aspiratorul pornit, trebuie să acoperim cu degetul arătător acest orificiu. Aspiraţi timp de 5-1o secunde, după care pacientul trebuie reventilat sau oxigenat. În acest timp sonda de aspiraţie se introduce într-un container cu apă pentru a-l curăţa.

Consideraţii speciale la nou-născuţi şi copii:
· Aspirarea căilor aeriene la un copil să nu dureze mai mult de 10 secunde, la o tentativă
· Aspirarea căilor aeriene la nou-născuţi să nu dureze mai mult de 5 secunde, o tentativă


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu