marți, 10 februarie 2015

OBSTRUCŢIA CAILOR AERIENE SUPERIOARE - manevra Heimlich


Obstrucţia cailor aeriene înseamnă blocarea cailor aeriene superioare cu un bol alimentar sau un corp străin. Victima se va sufoca.
Obstrucţia poate fi incompletă sau completă. Dacă victima este conştientă va indica acest lucru prin semnul ’’universal’’ de detresa respiratorie, prinderea gâtului cu o mâna sau cu ambele mâini.
Cea mai frecventă cauza de obstrucţie a căilor aeriene este limba. Manevra de hiperextensie a capului şi ridicarea bărbiei poate duce la dezobstrucţia caii aeriene. Dacă un corp străin blochează calea aeriană, trebuie să folosim o altă tehnică pentru a o elibera.
Resturile alimentare pot fi o altă cauză de obstrucţie, adulţii pot inhala chiar bucăţi mari de carne, copii pot inhala bomboane, alune, etc. Mai pot introduce în gura diferite obiecte mai mici, jucării.

DEZOBSTRUCŢIA  CAILOR  AERIENE  SUPERIOARE

Conduita:
1. Pacient conştient:
În cazul obstrucţiei incomplete respiraţia este zgomotoasă, pacientul este aplecat în faţă şi încurajat să tuşească. ( Pasul 1). Dacă nu s-au eliberat căile respiratorii se efectuează 5 lovituri intrascapulare. ( Pasul 2 ).
Daca aceasta nu da rezultate va trebui sa încercati o alta manevra, numita manevra Heimlich, adica compresiuni abdominale. Se aplica atunci când obstructia devine completa. Apropiati-va de victima din spate, cuprindeti-l pe sub brate, îndepartati picioarele, aseaza-ti o mâna la mijlocul distantei dintre ombilic si apendicele xifoid, cu cealalta mâna prindeti mâna înclestata si faceti miscari bruste înauntru si în sus. ( Pasul 3 ). Aceste miscari vor comprima diafragmul care la rândul lui va comprima plamânii si presiunea creata în bronhii va arunca corpul strain în cavitatea bucala. Faceti aceste miscari pâna eliberati caile aeriene.
2. Pacient inconştient:
Dacă victima devine inconştientă, întindeţi-o pe pământ şi începeţi manevrele de resuscitare. Etapele în cazul obstrucţiei totale a căilor aeriene în cazul unei persoane inconştiente :
 • Verificarea nivelului de conştientă a victimei ;
 • Aşezarea victimei în decubit dorsal ;
 • Eliberaţi căile aeriene prin hiperextensia capului su subluxaţia mandibulei ;
 • Verificarea respiraţiei. Dacă nu respira se începe RCP ;
 • Dacă se observă corpul străin în cavitatea bucală, se deschide gura prinzând cu o mână bărbia şi cu degetul mare de la aceeaşi mână se pensează limba. Cu degetul arătător de la mâna cealaltă încercam să curăţăm cavitatea bucală;
 • Încercam să efectuaţi ventilaţii artificiale.
Dezobstrucţia la  copil şi nou – născut
Managementul dezobstrucţiei cailor aeriene la nou-născuţi ( vârsta sub un an ) şi sugari trebuie să ia în considerare faptul că aceştia sunt foarte fragili. Dacă bebeluşul plânge atunci obstrucţia nu este completă.
Etapele parcurse pentru dezobstrucţia cailor aeriene la copii este identică cu cea parcursa la adulţi cu diferenţa că în momentul observării corpului străin în cavitatea bucală nu vom folosi degetele pentru extragerea lui, ci o pensă sau orice alt instrument, care nu va reintroduce mai mult corpul străin spre căile aeriene. Cea mai semnificativă diferenţa constă în faptul că la nou-născuţi nu se vor efectua compresiuni abdominale ci compresiuni toracice.
Atunci când un corp străin ajunge în căile aeriene, copii încep imediat să tuşească. Tusea poate fi de multe ori mai eficientă decât orice altă manevră. Dacă copilul nu mai tuşeşte, obstrucţia a devenit totală, copii ajung să fie foarte rapid asfixiaţi.
Aspecte generale:
Dacă copilul prezintă obstrucţia cailor aeriene, dar este încă conştient şi nu mai tuşeşte sau tusea nu mai este eficientă vom aplica cinci lovituri interscapulare. După fiecare lovitură observaţi dacă a fost sau nu eliminat corpul străin.
Dacă după cinci încercări nu aţi reuşit dezobstrucţia cailor aeriene apare diferenţa de acţiune pentru copii şi nou-născuţi. La copii se vor efectua compresiuni abdominale, aşezaţi o mâna la mijlocul distanţei dintre ombilic şi apendicele xifoid, cu cealaltă mâna prindeţi mâna încleştată şi faceţi mişcări bruşte înăuntru şi în sus, efectuând deci compresii abdominale orientate spre diafragm.
Sugarul ( copilul până la un an ) este foarte fragil. Structurile aeriene la sugar sunt foarte mici şi mai uşor de lezat faţă de adult. Dacă suspectaţi o obstrucţie de cale aeriană, primul pas în diagnostic este să observaţi dacă există modificări ale respiraţiei. Un sugar care plânge nu are căile aeriene complet obstruate. Inexistenta mişcărilor de aer la nivelul cavităţii bucale şi a nasului sugarului conduce la suspiciunea unei obstrucţii de cai aeriene. Incearcati să aflaţi de la cei din jur ce făcea copilul când i s-a oprit respiraţia, dacă a văzut cineva să fi avut vreun obiect în mâna.
1) Conduita la nou – născut şi sugar:
Un sugar care plânge nu are căile aeriene complet obstruate.
a) Sugarul constient:
 • sugarul va fi sprijinit pe antebraţul stâng, cu faţa în jos, susţinându-i mandibula;
 • se aplică maxim 5 lovituri interscapulare, privind după expulzarea obiectului;
 • se întoarce sugarul cu faţa în sus pe celălalt antebraţ susţinând permanent capul situat mai jos decât restul corpului ( poziţie decliva );
 • se realizează până la 5 compresii toracice la fel ca şi pentru masajul cardiac, la un deget sub linia intermamelonara, pentru a crea tusea artificială.
 • Repetaţi loviturile interscapulo-vertebrale şi compresiunile toracice până când corpul străin este expulzat sau sugarul devine inconştient.
b) Sugarul inconştient:
→ Verificaţi nivelul de conştientă a nou – născutului ciupindu-l uşor. Dacă nu răspunde prin nici un gest sau nu plânge atunci este inconştient. Dacă sunt doi salvatori, unul anunţa 112, celălalt executa paşii următori.
→ Aşezaţi victima pe o suprafaţă dură.
→ Eliberaţi căile aeriene şi verificaţi respiraţiile. Eliberarea cailor aeriene la copii şi nou născuţi nu se face prin hiperextensia capului, ci prin aducerea capului în poziţie neutră.
Dacă se observa corpului străin în cavitatea bucală nu vom folosi degetele pentru extragerea lui, ci o pensă sau orice alt instrument, care nu va reintroduce mai mult corpul străin spre căile aeriene.
→ Dacă se constată inexistenta respiraţiilor se vor efectua cinci ventilaţii gură la gură. După fiecare ventilaţie vom urmări dacă toracele a fost destins sau nu. Dacă acest lucru nu se întâmplă se reaşează capul copilului în poziţie neutră.
→ Se încearcă din nou efectuarea a cinci ventilaţii gură la gură şi nas, iar dacă nu obţinem nici un răspuns ( mişcare, respiraţie, tuşă ) începem manevrele RCP ( pg. 153 ).
!!! Însă la paginile dedicate dezobstrucţiei copilului şi sugarului ( 420 – 422 ) apare altceva!!! Astfel, dacă nici de această dată nu reuşiţi să efectuaţi ventilaţia treceţi la următoarea etapă:
7. aplicaţi 5 lovituri interscapulo-vertebrale ca şi la sugarul conştient.
8. aplicaţi 5 compresiuni toracice ca şi la sugarul conştient. Dacă victima este inconştientă dar respira se aşează în PLS şi se verifică funcţiile vitale periodic.
9. examinaţi cavitatea bucală şi extrageţi corpii străini dacă îi observaţi.
10. repetaţi loviturile interscapulare şi compresiunile toracice până corpul străin este expulzat.
11. Dacă nu se dezobstruează timp de 1 min se reapelează sistemul de urgenţă.
2. Conduita la copil
a) Copilul conştient:
→ se încurajează copilul să tuşească. Dacă nu s-a eliminat obiectul trecem la etapa următoare;
→ se apleacă copilul înainte şi se aplică 5 lovituri interscapulare;
→ se realizează manevra Heimlich;
→ se repeta compresiunile Heimlich până sunt eficiente sau pacientul devine inconştient.

b) Copilul inconştient → pg. 419!
1. Stabiliţi nivelul de conştientă al copilului. Dacă sunteţi doi salvatori unul anunţa serviciul de urgenţă.
2. Deschideţi calea aeriană, verificaţi ventilaţia ( priviţi, ascultaţi, simţiţi ), incearcati să ventilaţi ( 5 ventilaţii ). Dacă este obstrucţie repoziţionaţi capul şi incearcati să ventilaţi din nou.
3. Aplicaţi 5 compresiuni abdominale ( manevra Heimlich ) → cum, dacă este inconştient?
4. Ridicaţi mandibula, deschideţi gura şi dacă vedeţi corpul străin scoateţi-l utilizând o pensă, nu degetele.
5. Incearcati din nou să ventilaţi. Dacă este încă obstrucţionata repoziţionaţi capul şi reluaţi tentativa de ventilaţie.
6. Repetaţi etapele 3-5 până devin eficiente. Dacă victima respira, dar este inconştientă aşezaţi-o în poziţia laterală de siguranţă.
7. Dacă obstrucţia nu remite după 1 min. reapelaţi serviciul de urgenţă.
Daca acesti pasi raman fara efect si functiile vitale se pierd se trece la resuscitarea cardio – pulmonara.

Manual prim ajutor calificat
manual.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu