luni, 12 ianuarie 2015

Ce sunt carbohidratii, proteinele, lipidele

Carbohidrati in dulciuriCarbohidratii pot fi buni sau rai, trebuie sa stim sa-i alegem. Carbohidratii cu eliberare prelungita sunt asa numitii carbohidrati buni in timp ce aceia cu eliberare rapida (zaharul simplu sau din alimente prea procesate) nu sunt tocmai buni.

Ne intrebam ce sunt carbohidratii, proteinele sau lipidele si care este rolul lor in organism si in dieta de slabire. Alte denumiri pe care trebuie sa le cunoastem: carbohidrati sau glucide, proteine sau aminoacizi, lipide sau grasimi.
Energia sau caloriile din mancare provin din 3 mari substante organice: proteine, lipide si carbohidrati. Aceste substante sunt necesare in cantitati suficient de mari asa incat sa sustina metabolismul si functiile organismului. In plus, organismul are nevoie si de vitamine si minerale care, desi vitale pentru organism, nu furnizeaza acestuia energie sau calorii.

Ce sunt Proteinele


PROTEÍNA, proteine, s.f. Substanta organica alcatuita din carbon, hidrogen, oxigen, azot, sulf etc., care intra in componenta protoplasmei celulelor animale si vegetale, indeplinind in organism functii variate fundamentale. – Din fr. protéine.
Sursa: DEX ’98

Proteina este componenta principala a organelor, musculaturii, a celulelor vii si, in mare, a aproape tuturor fluidelor din organism. Proteinele sunt lanturi de aminoacizi legati intre ei in formatiuni complexe.
Au fost identificati 25 de aminoacizi – substante cu rol esential in cresterea si refacerea tesuturilor corpului care intra si in alcatuirea hormonilor, enzimelor, anticorpilor si neurotransmitatorilor.


Proteinele care contin toti aminoacizii sunt numite si proteine complete si se gasesc in produse de origine animala: carne (pui, curca, gasca, peste), in oua sau lactate. Proteinele ce provin din plante sunt considerate incomplete pentru ca nu contin toti aminoacizii insa daca alegem sa combinam mai multe plante putem sa-i obtinem pe toti. Alimentele care contin proteine vegetale sunt mai sanatoase pentru ca acestea contin in general mai multi hidrati de carbon complecsi benefici si formeaza mai putini acizi decat carnea.

Multe legume, in special cele cu seminte cum sunt fasolea cataratoare, porumbul, broccoli sau mazarea au un continut mare de proteine care ajuta la neutralizarea excesului de acid, cel care provoaca pierderea substantelor minerale cum ar fi calciul. Asa se justifica de ce consumatorii de carne au un risc crescut de osteoporoza.
In general, conform indicatiilor doctoroz.com, femeile trebuie sa consume 46 grame de proteine ​​pe zi, in timp ce barbatii au nevoie de până la 56 (aproximativ 0.80 proteine de buna calitate/kg greutatea corpului/zi). Exceptie fac femeile insarcinate, persoanele care depun un efort fizic foarte mare sau acelea care se recupereaza dupa o boala. Mancati cat mai multa fasole, soia, mazare, linte si in portii medii sau mici carne, peste, oua sau branza.
Este o greseala foarte des intalnita ca trebuie sa mancam in mod obligatoriu produse animale pentru a aduce organismului aportul necesar de proteina. Ca o gluma, putem spune ca gorilele sunt animale masive cu foarte multa masa musculara si nu consuma carne pentru a fi astfel!
PROTEINELE STARNESC NUMEROASE CONTROVERSE: De ce sunt considerate periculoase dietele bogate in proteine si grasimi?
Probleme renale: Proteinele produc reziduri care supun rinichii la multe eforturi. Daca aveti rinichi sanatosi si excesul de proteine nu este prea ridicat, nu este nimic rau. Dar cat de departe se poate ajunge? Cercetarile facute in S.U.A. pe un numar de 1.624 femei cu varste cuprinse intre 42 si 68 de ani au stabilit ca la aproape una din trei femei rinichii nu functionau cum trebuie. In cazul femeilor care nu aveau probleme cu rinichii, consumul mare de proteine nu afecta rinichii. Acelea care aveau o cat de mica problema renala si care consumau multe proteine, in special carne, au inregistrat o deteriorare ulterioara a rinichilor. Proteinele din produse lactate sau din legume nu influenteaza in rau functionarea rinichilor. Renumitele cure de slabire Dukan sau dieta Atkins recomanda chiar mai multe ratii de proteine animale decat au fost folosite in acest studiu, deci va imaginati la ce probleme va pot expune.

Probleme osoase: Proteinele sunt acide. Prea mult acid in sange trebuie neutralizat. Recentele cercetari Nurses Health Study au aratat ca femeile care au consumat 95 g de proteine pe zi in comparative cu cele care au consumat mai putin de 68 g au avut un risc cu 25% mai mare de a face facturi de antebrat. “Consumul unei diete sarace in hidrati de carbon si bogate in proteine pet imp de sase saptamani a incarcat rinichii cu acid, crescand riscul formarii de calculi renali, scazand echilibrul calciului si crescand riscul pierderii de masa osoasa”, spune Shalini T. Reddy de la Universitatea din Chicago, Illinois, care a condus un studiu timp de sase saptamani facut pe persoane adulte supuse unei diete sarace in hidrati de carbon.

Mitul “consuma carne ca sa faci muschi” Credeti ca mai aveti nevoie de ceva dupa ce consumati o friptura, care va furnizeaza 52% calorii din proteine, sau spanac (renumita sursa de energie a lui Popeye) care va furnizeaza 49% calorii din proteine? Dupa parerea medicului Michael Colgan, nutritionistul lui Sylvester Stallone si consilierul altor renumiti sportive din lotul olimpic American, aceste vorbe sunt povesti. El a subliniat ca, printr-un antrenament sustinut, maximum de masa musculara care poate fi obtinuta intr-un an nu este mai mare de 3,6 kg. Aceasta inseamna aproximativ 70 g pe saptamana sau 9,5 g pe zi. In alcatuirea muschilor, proteinele reprezinta numai 22%, deci cresterea consumului de proteine la nu mai mult de 2,8 g pe zi, echivalentul unui sfert de lingurita, este tot ceea ce aveti nevoie, pentru a creste masa musculara! Astfel, in loc de a va incarca inutil cu proteine, care mai mult fac rau decat bine organismului, urmati regulile nutritiei optime pentru a fi siguri ca veti folosi asa cum trebuie proteinele din dieta dvs.

Proteinele trebuie consumate intr-un echilibru perfect cu carbohidratii si lipidele, iar nu in exces. 

Ce sunt Grasimile (lipidele)


LIPÍDA, lipide, s.f. (Mai ales la pl.) Substanta organica grasa, insolubila in apa, componenta a materiei vii. – Din fr. lipide.
Sursa: DEX ’98
Consumul de grasimi nesanatoase trebuie sa fie minim insa grasimile, ca si proteinele, sunt absolut necesare organismului. Grasimea este un element vital in crearea tesuturilor si a celulelor si absolut necesar in absorbtia anumitor vitamine. Exista grasimi „bune” si grasimi „rele” si trebuie sa fim foarte atenti la proportia acestora. Intr-un alt articol din acest site discutam despre grasimi saturate, grasimi nesaturate (mononesaturate sau polinesaturate), colesterol, grasimi esentiale ca omega 3 sau omega 6. (Omega 6 si Omega 3 sunt grasimi esentiale pentru creier, sistemul nervos, cel imunitar, sistemul cardio-vascular si pentru piele.) Semintele de dovleac si cele de in sunt bogate in acid linoleic Omega 3 iar semintele de susan si cele de floarea soarelui sunt bogate in acid linoleic Omega 6. O alimentatie optima implica si consumul mediu de lipide si echilibrul celor doua grasimi esentiale. citeste si articolul despre » Grasimi bune si grasimi rele
O greseala des intalnita este si aceea ca pentru a slabi trebuie sa diminuam drastic consumul de lipide. Nu numai grasimea din alimentatie se depune in organism. Si proteinele sau glucidele se pot depozita in organismul nostru ca si grasime, adica rezerva de energie. Atunci cand are nevoie, organismul apeleaza grijuliu la aceasta rezerva de energie, cum “vede” el grasimea.



1 gram de lipide inseamna 9 calorii. În componenta lipidelor intra colesterolul si lecitina – substante cu rol energetic.
Atentie! Surplusul de lipide poate conduce la dereglarea metabolismului in timp ce limitarea lipidelor din alimentatie poate duce la scaderea imunitatii si un deficit de absorbtie a vitaminelor.

Ce sunt Carbohidratii (glucidele).


GLUCÍDA, glucide, s.f. Substanta organica naturala care contine carbon, hidrogen si oxigen, reprezentând un constituent fundamental al materiei vii si având un rol important in metabolism; hidrat de carbon, carbohidrat. – Din fr. glucide.
Sursa: DEX ’98

Carbohidratii sunt lanturi de mici parti de zahar si reprezinta principala sursa de energie a organismului. Glucoza in exces este depozitata sub forma de glicogen in ficat si, in cantitati mai mici, in muschi.
Carbohidratii simpli sunt molecule mici. Datorita acestei dimensiuni reduse pot fi metabolizati repede si sunt cei care ne ofera cea mai rapida sursa de energie. Acestia se gasesc in zahar. Evitati sa consumati zahar si alimente din faina alba sau rafinate.
Carbohidratii complecsi sunt molecule mai mari iar din acest motiv dureaza mai mult pana cand metabolismul nostru ii proceseaza. Acestia se gasesc in legume si cereale integrale. Carbohidratii complecsi sunt de asemeni si o sursa de fibra in organism.
Fibra este o forma de carbohidrat pe care organismul nostru nu o poate digera si, ca atare, un bun factor de poate ajuta la pierderea in greutate.
Macronutrient 1 grCaloriiKilojoules
Proteine416.7
Grasimi937.7
Carbohidrati416.7
Intreaga lume sufera de “carbofobie”, adica frica de carbohidrati. Carbohidratii ingrasa, carbohidratii dauneaza grav sanatatii si siluetei, carbohidratii trebuie evitati – iata ce auzim si citim atat de des despre carbohidrati. Carbohidratii ne sunt dusmani si trebuie sa fugim de ei ca de ciuma. Iata cateva dintre cele mai populare diete de slabire bazate pe reducerea carbohidratilor: dieta indicelui glicemic (dieta IG), dieta Atkins, dieta South Beach, dieta Dukan.
Un gram de grasime implica de doua ori mai multe calorii decat un gram de proteina sau carbohidrat.
… un gram de alcool implica 7 calorii ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu