marți, 2 decembrie 2014

Contuzia cerebrala

Constituie un efect traumatic imediat, cu implicatie directa, primara asupra encefalului. Aceasta reprezinta un fenomen de zdruncinare a encefalului in cutia craniana, mai mult sau mai putin intens. Contuzia cerebrala este elementul major intalnit in patologia cranio-cerebrala traumatica.

Etiopatogenie. Contuzia cerebrala poate fi produsa de oricare tip de traumatism cranio-cerebral. Efectul lezional traumatic este indus de perturbari vasculare directe sau reflexe vasomotorii la distanta (vasodilatatie, vasoparalizie) care, la randul lor induc variate grade de extravazare in parenchim a continutului vascular, determinand hipoxie, edem cerebral, leziuni hemoragice, precum si perturbari biochimice prin lezarea barierei hemato-encefalice.

Clinic. Contuzia cerebrala poate fi dupa intensitate de trei grade:

a) Contuzie cerebrala minora. Se manifesta ca alterare a starii de constienta, avand o durata de la cateva minute pana la o ora, cu sau fara semne neurologice discrete cu caracter remisiv. 

b) Contuzia cerebrala medie. Poate fi difuza sau predominenta de un emisfer. Abolirea starii de constienta dureaza mai multe ore si este insotita de obicei de semne neurologice - tulburari de echilibru, pareze de nervi cranieni, deficit motor, la care se adauga ca simptome cefalee, varsaturi, dupa care survine o remisiune partiala sau totala. 

c) Contuzia cerebrala grava. Poate fi difuza sau poate avea predominenta emisferica sau in trunchiul cerebral. in contuzia cerebrala grava manifestarea clinica principala este starea de coma de diferite grade, persistand cateva zile sau chiar saptamani si se asociaza adeseori cu o simptomatologie neurologica de focar (deficit motor, tulburari de echilibru, pareze de nervi cranieni, hemianopsie, afazie etc.) si tulburari vegetative importante. 


Investigatii paraclinice. in cazul contuziei cerebrale intreaga baterie de investigatii neurochirurgicale. EEG si ECO sunt investigatii nenocive, ne-invazive dar lipsite de specificitate. Examenul LCR este edificator pentru gradul de contuzie cerebrala.
CT-scan, investigatie majora si neinvaziva in contuzia cerebrala constatand leziunea de impact, gradul de contuzie, asocierea cu alte leziuni traumatice: dilacerare cerebrala, HI, edem cerebral, prin modificarile sistemului ventricular; mai mult aceasta investigatie are valoare deosebita si in urmarirea dinamica a contuziei cerebrale.

Evolutie, complicatii, prognostic. 
Sunt in concordanta directa cu gradul de contuzie cerebrala si cu leziunile traumatice cranio-cerebrale si extracraniene asociate. Evolutia contuziei cerebrale este spontana spre remisiune sau agravare. Prognosticul contuziei cerebrale este in stricta dependenta de varsta pacientului, starea pretraumatica a encefalului si a celorlalte organe, primele masuri terapeutice corecte, diagnosticul complet prin CT-scan atat al leziunilor cranio-cerebrale, cat si cele toraco-abdominale, evaluarea corecta a leziunilor membrelor centurii scapulare si pelvine. in cazul politraumatismelor, leziunile toraco-abdominale acute domina loul clinic si deci influenteaza major prognosticul.

Tratamentul este medical. in contuzia cerebrala minora si medie tratamentul este doar adjuvant si simptomatic - antiedematos, antiemetic, antitermic, sedativ, eventual anticonvulsivant. Aplicarea de antibiotice este justificata in cazul plagilor scalpului, in comunicarile exo-endocraniene (rinoragie, otoragie, ororagie), in fistulele LCR traumatice. Contuzia cerebrala propriu-zisa nu necesita antibioterapie. Contuziile minora si medie necesita o supraveghere in timp, clinica si CT-scan, pentru diagnosticarea HI. Contuzia cerebrala grava impune un tratament medical complex in servicii de terapie intensiva cu monitorizarea functiilor vitale ( comele traumatice).
Tratamentul chirurgical este rezervat numai efectelor traumatice secundare - HI sau CLIT - asociate contuziei cerebrale sau diferitelor tipuri de fracturi craniene cu rol compresiv cerebral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu