marți, 2 decembrie 2014

Comotia cerebrala

Toate afectiunile medicale trebuie tratate cu maxim de seriozitate si promptitudine, insa urgentele constituie o categorie aparte in care factorul timp este adesea decisiv in raportul viata-moarte.

Multe persoane ajung la spital in stare grava si in ciuda eforturilor medicilor de la sectia de urgenta, sfarsesc prin a-si pierde viata, cauza mortii fiind stabilita ca fiind comotia cerebrala.

De multe ori se face si constatarea, intotdeauna tardiva, ca persoana in cauza ar fi avut sanse de supravietuire daca cei din jurul sau ar fi recunoscut semnele care anuntau aparitia crizei.

De aceea poate e bine ca noi, cei din jur, sa avem minimul de cunostinte in acest sens, cunostinte care pot face poate diferenta intre viata si moarte.

Traumatismele reprezinta cea mai importanta cauza de deces la copii, adolescenti si adultii tineri. Majoritatea accidentelor rutiere sau sportive si a caderilor de la inaltime pot determina comotie cerebrala.

Ce este comotia cerebrala?

Sistemul nervos central este format din creier si maduva spinarii. Creierul la adult cantareste aproximativ 1300-1500 g. Este situat in cutia craniana si este protejat de trei straturi anatomice (dura mater, arahnoida si pia mater) si lichidul cefalorahidian, aflat intre pia mater si arahnoida. Desi este atat de bine protejat, si el poate suferi in urma traumatismelor, in special cele cerebrale.
Cuvantul ‘'comotie'' provine din limba franceza, de la ‘'commotion'' care inseamna soc. Comotia cerebrala este o zguduire puternica a creierului, provocata prin cadere, explozie, lovire, accidente rutiere, activitati sprtive  etc. si manifestata prin tulburari care merg de la ameteala pana la pierderea constientei, coma si moarte.
Leziunile cerebrale pot fi primare (cand impactul initial determina rupturi neuronale) sau secundare. Leziunile secundare complica leziunea primara. Cele mai frecvente leziuni secundare sunt:
- hematomul  (acumulare de sange in tesutul cerebral) intracranian;
- edemul cerebral;
- hipoxia sau scaderea cantitatii de oxigen in tesuturi;
- hidrocefalia (acumulare excesiva de lichid cefalorahidian);
- tulburari endocrine.

Semnele si simptomele comotiei cerebrale

Comotia cerebrala este definita ca orice alterare a functiei cerebrale, cauzata de o forta aplicata la nivelul cutiei craniene, ce poate avea drept rezultat aparitia urmatoarelor semne si simptome:
- pierderea constientei pe termen scurt;
- amnezie;
- pierderea orientarii temporo-spatiale;
- agitatie, neliniste;
- fotofobie (fobie pentru lumina);
- prezenta de zgomote si vajaituri in urechi (acufene);
- dificultate de concentrare;
- incetosarea vederii;
- oboseala;
- tulburari de echilibru;
- alterarea personalitatii;
- greata, varsaturi;
- ameteala;
- vertij;
- cefalee difuza.

In cazul leziunilor craniene traumatice moderate si severe, simptomele si semnele prezente sunt mult mai accentuate sau nu pot fi evaluate din cauza pierderii constientei.

Diagnosticul de comotie cerebrala

Un traumatism cerebral determinat de o lovitura puternica, un accident rutier, cadere de la inaltime sau orice fel de accident in care, din cauza loviturii la cap, s-a pierdut constienta, trebuie investigat de catre medic in vederea unui tratament adecvat.
Conform dictonului ‘'Mai bine previi decat sa tratezi'', este necesar ca aceste leziuni sa fie corect diagnosticate, deoarece unele,  desi par banale, pot degenera mult mai grav.
Pentru stabilirea diagnosticului de comotie cerebrala si evaluarea gravitatii, medicul va efectua atat examinarea clinica a pacientului, cat si examene paraclinice.
Examinarea clinica a persoanelor cu leziuni cerebrale se realizeaza dupa anumite criterii, cunoscute sub denumirea de scorul Glasgow. Acest scor evalueaza raspunsul verbal, deschiderea ochilor si raspunsul motor si in functie de scorul pe care l-a primit va fi incadrat in anumite criterii, necesare inceperii tratamentului.
Examenele paraclinice necesare pentru evaluarea comotiei cerebrale sunt:
- radiografie craniana pentru identificarea eventualelor fracturi ale cutiei craniene;
computer tomografia (CT) sau rezonanta magnetic nucleara permit identificare leziunilor cerebrale primare si secundare (hematom intracerebral, edem cerebral, hidrocefalia etc.).

Tratamentul  si complicatiile pe termen lung in comotia cerebrala

Comotia cerebrala beneficiaza de terapie in functie de severitatea leziunilor cerebrale. Exista un algoritm de tratament  in functie de evaluarea clinica si de scorul Glasgow si rezultatele examenelor paraclinice.
Tratamentul comotiei cerebrale poate include de la externarea din spital cu ingrijire la domiciliu, consult neurochirurgical, internare in sectia de ATI sau, in cazurile grave, pana la interventie chirurgicala.
Complicatiile pe termen lung ale comotiei cerebrale includ:
- convulsiile;
- sindromul postcomotional sau persistenta simptomelor si a semnelor prezente in comotia cerebrala o perioada mai mare de timp. La aproximativ jumatate dintre persoanele cu comotiei cerebrala cefaleea, ametelile, dificultatea de concentraredepreie, amnezia persista pana la 3 luni de la producerea leziunii.
- infectiile: meningita  (inflamatia meningelui), infectii datorate internarii prelungite in sectia de ATI (sepsis). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu