duminică, 19 octombrie 2014

Sistemul nervos central

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sistemul nervos central (SNC) (sau sistemul nervos al vieții de relație sau sistemul nervos cerebro-spinal) este reprezentat de organele nervoase care constituie enecefalul, adăpostit de cutia craniană și măduva spinării, în canalul medular al coloanei vertebrale.
SNC constituie în ansamblul său împreună cu sistemul nervos vegetativ (SNV) deține controlul neuroendocrin asupra organismului, posedând o dublă calitate de control involuntar cât și voluntar. Protecția mecanică a sistemului nervos central se realizează prin existența unui înveliș protector format din meninge și lichidul cefalorahidian.
Dezvoltările din anii '50 din domeniul ciberneticii, au fost adoptate și de neuroștiință, astfel încât SNC este văzut ca un sistem cu rol de a procesa informațiile din mediul extern, a coordona viața de relație și de a genera un anumit comportament.

  • Dezvoltarea sistemului nervos central
Din perspectivă filogenetică, SNC apare ca formă superioară conducerii neuroide existentă la bureți și sistemului nervos simpatic existent la viermi și artropode. Gradul de complexitate și organizare structurală crește filogenetic astfel că la vertebrate avem sistem nervos de tip tubular. În timp ce în creierul reptilian telencefalul este doar o zonă apendiculară al bulbului olfactiv, ea reprezintă majoritatea volumului creierului mamiferelor. Sistemul nervos la vertebrate este situat dorsal tubului digestiv și prezintă o diferențiere importantă în două porțiuni - una intracraniană (encefal) și o porțiune extracraniană medulară (măduva spinării) situată în canalul vertebral din interiorul coloanei vertebrale.
La om, sistemul nervos apare în urma dezvoltării intrauterine a ectoblastului regiunii postero-mediale embrionare, situată anterior nodului lui Hensen și posterior de mugurele cordal.] La acest nivel ectodermul se îngroașă formând placa neurală, ulterior șantul neural, care în dezvoltarea acestuia marginile se îngroașă devenind creste neurale. Dezvoltarea ulterioară facilitează transformarea șanțului neural, care se închide și devine tub neural. Închiderea începe medial către extremități, comunicarea cu exteriorul realizându-se prin intermediul neuroporului anterior și neuroporului posterior, care se vor închide ulterior.
Dezvoltarea ulterioară duce la formarea a trei vezicule: prozencefalmezencefal și rombencefal. În saptămâna a 6-a, prozencefalul se împarte în telencefal și diencefal, iar rombelcefalul în metencefal și mielencefal.

Organizarea sistemului nervos central
Sistemul
nervos
central
EncefalProzencefalTelencefalRinencefalAmigdalaHipocampusNeocortexGanglionii bazaliVentriculii laterali
DiencefalEpitalamusTalamusHipotalamusSubtalamusHipofizaEpifizaVentriculul III
Trunchiul cerebralMezencefalTectumPedunculii cerebraliPretectumApeductul lui Sylvius
PatratencefalMetencefalPunteaCerebel
Mielencefal,  Bulbul rahidian Medulla oblongata
Măduva spinării

Encefalul(CREIERUL)

Encefalul este localizat în cutia craniană și are aproximativ 1500 g.
Este legat de corp prin 12 perechi de nervi cranieni din care 10 perechi își au originea în trunchiul cerebral.Nervii sunt:
•senzitivi - aduc informații de la organele de simț la creier; •motori - duc comenzi la mușchi;
•este localizat în continunarea măduvei;
•micști - cu fibre senzitive și motorii. Encefalul este alcăuit din: 1.Trunchi cerebral:
•este alcătuit din substanță cenușie sub formă de nuclei și substanță albă printre ei și la exterior-
•are formă de trunchi de con cu baza mare în sus; Cuprinde: •bulbul rahidian(lângă măduvă); •puntea lui Varolio(localizată transversal);
•mezencefal conține nuclei importanți(exemple: nucleul roșu,substanța neagră sau nucleu cu rol de orientare vizuală și auditivă).
2.Cerebelul:
•este localizat în partea posterioară a cutiei craniene;
•este format din două emisfere cerebeloase brăzdate de șanțuri și cute unite printr-o formațiune,numită vermis(=vierme inelat).
3.Diencefalul(creierul intermediar):
• talamus;
• este localizat în prelungirea trunchiului cerebral și acoperit de emisferele cerebrale;
4.Emisferele cerebrale.
-metatalamus: cu rol vizual și auditiv; -epialamus: conține glanda epifiză și are rol olfactiv; -hipotalamus.

Măduva spinării

localizare: -canalul vertebral -il ocupa in intregime(C1-L2) aspect: -forma cilindrica -dupa L2, se continua cu un manunchi de nervi -pe traseu prezinta 2 umflaturi:CERVICALA si LOMBARA -pe suprafata-santuri a)anterior-sant adanc b)pos terior-sant ingust si mai putin adancVezi și

Bibliografie

  • Olteanu, A.& Lupu, V. (2000). Neurofiziologia sistemelor se n zitivo -senzoriale. Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca.
  • Miu, A. C. & Olteanu, A. I. (2003). Neuroștiințe. De la mecan isme moleculare și celulare la comportament și evoluție. Vol. I: Dezvoltarea sistemului nervos. Dacia, Cluj-Napoca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu