duminică, 17 august 2014

Infectiile nosocomiale

Infectiile nosocomiale sunt infecţiile contractate în spital sau alte unităţi sanitare, si se referă la orice boală datorată microorganismelor, boală ce poate fi recunoscută clinic sau microbiologic, care afectează fie bolnavul, datorită internării lui în spital sau îngrijirilor primite, fie ca pacient spitalizat sau în tratament ambulatoriu, fie personalul sanitar datorită activităţilor sale.
-reflectă schimbările din ecosistemul uman:
-abuz de antibiotice, neglijarea igienei,
-perturbarea raporturilor dintre agenţii patogeni,
-grupuri mari de imunosupresaţi.

Incidenta este in crestere peste tot in lume, cauzele sunt comune dar si diferite, in raport cu gradul de dezvoltare a unei tari sau regiuni.
Teoretic, orice agent patogen din lumea virusurilor, bacteriilor, parazitilor sau micetelor, pot produce infectie nozocomiala, in functie de:
- conditiile generale dintr-o unitate medico-sanitara,
- natura gazdelor umane,
-particularitatile agentilor patogeni circulanti,
-specificul prestatiilor efectuate,
-situatia din populatia generala etc.

In mod frecvent cele mai grave IN sunt cauzate de agenti patogeni cu rezistenta mare in mediu, iar pentru unele bacterii, aceasta se caracterizeaza prin plurirezistenta la antibiotice (stafilococi, E.coli, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas aeruginosa, Yersinia, Campylobacter). La acestea se adauga virusurile hepatitice, HIV, virusurile cu poarta de intrare la nivelul cailor respiratorii, micete, paraziti etc.

Procesul epidemiologic in i.n.

Surse de agenti patogeni

 -bolnavi cu boli netransmisibile, care pot prezenta forme atipice de boala transmisibila sau sunt purtatori de agenti patogeni
-bolnavi cu boala transmisibila, dar purtatori ai altor agenti patogeni.

In IN, purtatorii de agenti patogeni, in afara celor 3 categorii clasice (preinfectiosi, sanatosi si fosti bolnavi), se mai clasifica si in raport de zona anatomica pe care o colonizeaza (nazali, faringieni, nazofaringieni, tegumentari, fecali, urinari, vaginali).

Sursele de agenti patogeni pot proveni din urmatoarele categorii populationale:
-personalul medico-sanitar de baza,
-stagiari (medici, studenti, elevi),
- personalul auxiliar (intretinere, bucatarie, spalatorie, magazii)
- vizitatori.

Moduri si cai de transmitere
Modul direct presupune transmiterea agentilor patogeni prin relatii intre bolnavi, intre acestia si personalul medico-sanitar, cu ocazia efectuarii diferitelor prestatii si in cadrul „modului de viata” specific serviciilor de asistenta spitaliceasca sau de ambulator, cu aglomeratii si conditii igienico-sanitare cu risc.
Modul indirect este predominant deoarece, frecvent, intervin agenti patogeni cu rezistenta mare, avand astfel posibilitatea de a fi vehiculati prin aer, apa, pulberi de sol, obiecte (inclusiv instrumenatr medico-chirurgical, mobilier, elementele bailor si WC-urilor, termometre, spatule), medicamente si produse biologice cu administrare fractionata si expuse contaminarii; deasemeni, mainile bolnavilor si diferitelor categorii de personal care vin in raport cu acestia.

Receptivitatea

Prin natura prestatiilor solicitate, bolnavii sunt receptivi in grade diferite, fata de agresiunea agentilor implicati in IN. Imunosupresatii, bolnavii cu arsuri, marii traumatizati etc. Constituie grupuri cu risc crescut fata de IN.

Sectoarele din spital cu risc crescut de IN sunt:
-sectiile de ATI
-sectiile de chirurgie – arsuri
-sectiile de hematologie-oncologie

Formele clinice cele mai frecvente de IN sunt:
-infectiile urinare
-infectii de cateter
-pneumonii
-infectiile plagilor operatorii.

Preventia
Masurile preventionale generale includ:
-preocupari pentru ca proiectarea si realizarea constructiilor pentru asistenta medico-sanitara sa dispuna de circuite multiple si alte facilitati care sa evite diseminarea agentilor patogeni
- aisgurarea unei igienizari zilnice corecte, decontaminare, dezinsectie si deratizare periodica 
- folosirea corecta a circuitelor pentru persoane si materiale
- reglementarea accesului vizitatorilor
- asigurarea unor operatiuni corecte de pregatire si efectuarea sterilizarii instrumentarului si a altor materiale
- pastrarea in rezerva a unor antibiotice cu spectru larg pentru interventia de urgenta in caz de infectia nosocomiala produsa de agenti rezistenti la antibioticele utilizate.

Masurile specifice si speciale bazate pe aplicarea antibioticelor, imunoglobulinelor si vaccinurilor au o utilizare limitata si numai la indicatiile specialistilor si dependent de situatia din populatia generala.

Combaterea
In cazul aparitiei unei imbolnaviri de tip nosocomial se va efectua, cu caracter de urgenta:
-ancheta epidemiologica, interventii epidemiologice, clinice si cu laboratorul pentru depistarea si izolarea bolnavilor;
-se vor institui masuri de protectie a celorlalti bolnavi, mai ales cei cu risc;
-se suspenda internarile;
-se desfasoara investigatii complexe pentru depistarea si corijarea cauzelor care au determinat imbolnavirile;
-se suspenda total sau partial, pe termene variate, activitatea serviciului, timp in care se vor efectua renovari si reprofilari;
-in cazul repetarii unor episoade epidemice, unitatea poate fi desfiintata;
-educatia si instruirea personalului medico-sanitar va completa procesul de combatere.


Mainile nespalate, „poarta” pentru infectiile nosocomiale

Infecțiile nosocomiale produc anual moartea a 90.000 de pacienți din întreaga lume. Mâinile reprezintă calea cea mai bună de transmitere a infecțiilor, astfel încât în unitățile spitalicești spălatul pe mâini este absolut obligatoriu după orice procedură realizată de personal. S-a demonstrat științific că o igienă temeinică a mâinilor reduce considerabil răspândirea bacteriilor în spitale. Asistentele, doctorii, întregul personal medical pot să își contamineze mâinile doar făcând lucruri extrem de simple precum: luând tensiunea sau pulsul pacientului, atingând pacientul sau așternuturile acestuia, atingând echipamentul din spital.
Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, în 2009, nu mai puţin de 8.583 de români au căpătat o nouă infecţie nosocomială (dobândită pe perioada cât au stat în spital). Totuși, numărul este în scădere faţă de 2008, când s-au înregistrat 9.677 de cazuri. Însă, se pare că numărul oficial nu este şi cel real, majoritatea spitalelor raportând un număr mai mic de infecţii intraspitaliceşti de teama sancţiunilor.
Ultima statistică a Centrului Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sănătăţii Bucureşti din cadrul Ministerul Sănătăţii arată că infecţiile intraspitaliceşti s-au redus în România, comparativ cu anul trecut. Potrivit datelor, Bucureştiul, Clujul şi Iaşiul au înregistrat cele mai multe infecţii nosocomiale.
Comisia Europeană propune pentru combaterea infecţiilor intraspitaliceşti (nosocomiale) un set de instrumente pentru aplicarea unor măsuri eficiente de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale. Comisia Europeană a finanţat o reţea de supraveghere a infecţiilor nosocomiale, în prezent aflată sub coordonarea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC).
În 2008, Comisia Europeană a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind siguranţa pacientului, inclusiv prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale, iar în 2009, Consiliul a adoptat o recomandare ce stabileşte cadrul pentru prevenirea şi controlul infecţiilor intraspitaliceşti. Măsurile prevăzute cuprind acţiuni de prevenire în unităţile de îngrijire medicală, promovarea formării profesionale a personalului sanitar, elaborarea de sisteme de supraveghere activă, o mai bună informare a pacienţilor şi susţinerea cercetărilor privind prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu