duminică, 27 iulie 2014

MANIFESTARI DEOSEBITE IN COMUNICARE


1.PLANSUL

Poate fi de ajutor si trebuie inteles si ingaduit.NU-i cere pacientului sa se opreasca din plans.Asigurandu-i intimitatea,tinandu-i companie,privindu-l in fata,sunt tot atatea conduite folositoare.Se atinge bolnavul si va fi incurajat sa vorbeasca,ascultandu-l cu atentie,fara intreruperi.
Este contraindicat sa plangi alaturi de bolnav pt. a-ti arata compasiunea.

2.DEPRESIA

Are multe cauze si se manifesta diferit de la o persoana la alta,dar de obicei vorbirea este inceata cu raspunsuri scurte.
ESte dificil de abordat din cauza lipsei de concentrare,sentimentului de inutilitate,pesimismului sau chiar gandului la suicid.
De aceea ,acesti bolnavi trebuie supravegheati,dar nu sacaiti.Se vor pune intrebari scurte si vom incerca sa-i facem sa se simta ocrotiti.Nu se insista asupra problemelor care-i macina.

3.BARIERE DE LIMBAJ= apar in starile foarte grave,in care comunicarea devine un efort mult prea mare.Vor fi evitate discutiile inutile si vor fi puse numai intrebari scurte,de maxima insemnatate.Daca pacientul este inconstient continuati sa vorbiti normal ca si cum v-ar auzi.Intotdeauna vorbiti inainte de a atinge pacientul care nu va poate vedea.
4. DIFICULTATI AUDITIVE

Pacientul care nu aude bine,vorbiti-i numai cand va vede fata si va poate urmari miscarea buzelor.
-cand intrati in incapere ,atentionati-l printr-o atingere usoara,iar daca are proteza auditiva asigurati-va ca este deschisa.
-nu va acoperiti fata si nu mestecati in timp ce vorbiti
-construiti propozitii scurte,cu cuvinte simple,intr-o exprimare calara,concisa,iar daca vi se cere sa repetati,spuneti aceleasi cuvinte.
-folositi mimica fetei si gestica
-ridicati usor tonul dar nu strigati,cu surzi se vorbeste incet.
-daca un cuvant nu este inteles,scrieti-l citet pe o bucata de hartie
-fiti calm….nu va enervati.

5.DIFICULTATI VIZUALE

Numai  verbala si lipsa mijloacelor nonverbale pe care le receptam cu ajutorul vazului ,este deosebit de saraca.
-De aceea,comunicarea cu persoanele nevazatoare necesita niste priceperi speciale si conduite corespunzatoare
-La intrarea si iesirea din incapere trebuie sa vorbiti pt. a va face cunoscuta prezenta
-Explicati tot ceea ce se petrece in jur,in mod firesc,cu multa naturalete si seriozitate.

6. DISFAZIA=este tulburarea de vorbire cauzata de unele leziuni cerebrale care se manifesta prin diminuarea coordonarii in vorbire,dificultatea aranjarii cuvintelor in fraze,neputinta de a-si gasi cuvintele si chiar imposibilitatea de a pronunta cuvinte.Ceea ce este insa de retinut:disfazicii aud si inteleg,de aceea comunicarea are loc precum si cu persoanele sanatoase.

7.EVALUAREA COMUNICARII:este un pas important in relatia ce se dezvolta intre asistenta medicala si pacient.Acest pas consta in aprecierea nivelului de comunicare la care s-a ajuns intre cele doua persoane.
Fiecare persoana poate sa cunoasca nivelul de empatie si de intelegere la care a ajuns cu interlocutorul sau,de aceea evaluarea comunicarii este o autoevaluare.
Comunicarea nonverbala a fost cerectata indelung de specialisti,iar cercetariile au dus la concluzii interesante.Unul din cercetatorii interesati de acest aspect a fost Szidney Jourard,de la Universitatea din florida,ale carui cercetari s-au axat mai mult pe tingere,pe contactul epidermic,care in viziunea sa constituie limbajul primitiv al iubirii si are un efect natural calmant si linistitor.

8. CONTAVTUL VIZUAL

Doi cercetatori de la OXFORD din Marea Britanie,au plecat de la presupunerea ca oamenii relationeaza intre ei prin anumite semnale,care dezvolta fie tendinte de apropiere,fie de respingere.
Intimitatea se manifesta printr-o varietate de actiuni nonverbale,contactul”ochi in ochi’,zambetul,ridicarea capului.
Cei doi cercetatori au ajuns la concluzia ca  diminuarea contactului vizual reprezinta una din metodele cele mai eficiente de a face fata situatiei neplacute,cand o persoana straina se apropie prea mult.Mai mult,persoanele au tendinta de a-si trage torsul inapoi,de a cobora privirea ,de a-si duce mainile la ochi ,de a-so micsora fanta palpebrala,de a se scarpina in cap,de a-si aprinde o tigar sau de a-si sufla nasul mai des decat daca interlocutorul este la o distanta mai mare.
Interactiunea semnalelor verbale si nonverbale duc la transmiterea de mesaje complexe,particulare;polisemia limbajului nonverbal asociat cu calritatea si nuantarea celui verbal,fac din fiinta umana cel mai specializat furnizor si beneficiar de comunicare.
Asistenta medicala are ca functie importanta invatarea comunicarii in general si al celei nonverbale in special,pt a reusi o relatie benefica cu pacientul.
O comunicare adecvata inlatura temerile pacientului si il ajuta la structurarea problematiunii care trebuie solutionata.
Faciliteaza apropierea de bolnav,de familia acestuia,despovarand-o de greutatea izolarii si a anxietatii.Daca asistenta medicala stie sa comunice,de cele mai multe ori ,se transforma si in cel mai bun prieten.
Comportamentul prosocial,conditia esentiala a profesiunii noastre inseamna ,in primul rand ,comunicare.Stiinta si arta comunicarii salveaza neputinta si esecul in fata bolii.Un comentariu:

  1. Salut! o sa am examen saptamana viitoare pemtru AMG si blogul tau ma ajuta foarte mult. Multumim mult de tot pentru blogul tau atat de extarordinar si de util !!

    RăspundețiȘtergere