duminică, 27 iulie 2014

Comunicare si limbaj in relatia asistent - pacient

Comunicarea ca modalitate de integrare intr-un sistem relational nu este proprie fiintei umane ci se regaseste si la celalalte vietuitoare numai ca particular pt. specia umana este limbajul articulat.
Limbajul este un mecanism psihic de comunicare intre oameni cu ajutorul limbii.Este fenomenul ce presupune intrarea in functiune a mecanismelorpsihice,mai ales a constiintei.Este un fenomen individual si are suport neurofiziologic in scoarta cerebrala de aceea in leziunile post-traumatice sau informatiuni tumorale de la nivelul scoartei cerebrale pot aparea tulburari de limbaj,cum ar fi:disfazie,afazie,agrafie,acalculie.
Limbajul este strans legat de gandire.Limba reprezinta totalitatea mijloacelor lingvistice ce dispun o organizare ierarhica potrivit unor reguli de ordonare.Este un instrument supraindividual,obiectiv,determinat de societate.
Limba si limbajul nu se confunda,Limbajul este ”substanta”,limba este forma.Limbajul este innascut,limba este dobandita.Limbajul este partea determinanta fara de care nu se poate,limba este constructia.

Comunicarea si limbajul nu coincid,sferele celor doua notiuni intersectandu-se fara insa sa se suprapuna.Exista o parte comuna dar fiecare notiune are si o arie exclusiva.
Exista o comunicare in afara limbajului prin semnale luminoase,auditive,etc. dar si limbaj in afara comunicarii(limbajul interior sau limbajul fara interlocutor).
In concluzie, comunicarea este o forma particulara a relatiei de scimb intre doua sau mai multe persoane,doua sau mai multe grupuri.


Modelul traditional al comunicarii este: E->M->R(emitator-mesaj-receptor).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu