sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Stenoza tricuspidiana

Stenoza tricuspidiana inseamna un obstacol la trecerea fluxului sanguin din atriul drept in ventriculul drept prin valva tricuspida, avand drept consecinte dilatarea atriului drept si cresterea presiunii in venele cave.

Cauze – stenoza tricuspidiana este invariabil produsa de leziunea reumatismala a valvelor si numai ocazional este functionala, ca rezultat al protruziei unei tumori (mixom sa vegetatie giganta) prin orificiul tricuspidian sau al unui debit crescut datorita unui sunt stanga-dreapta la nivel atrial (defect septal atrial mare sa vene pulmonare aberante).
 
Stenoza tricuspidiana reumatismala cronica se asociaza totdeauna cu stenoza mitrala sau cu leziunea aortica. Stenoza tricuspidiana izolata este o raritate si este produsa de sindromul carcinoid.

Semne, simptome – stenozele tricuspidiene sunt de obicei largi sau moderate si trec de cele mai multe ori nediagnosticate. Bolnavii cu stenoza tricuspidiana au simptomatologia produsa de leziunile inimii stangi (stenoza mitrala, insuficienta mitrala sau leziuni aortice). Daca stenoza  este stransa, se pot atribui stenozei tricuspidiene fatigabilitatea (datorita debitului cardiac scazut), disconfort in hipocondrul drept (datorita hepatomegaliei) si edeme periferice. Se pot adauga si alte simptome ca anorexie, greata, varsaturi, eructatii, produse de congestia venoasa pasiva  a tractului gastointestinal. Mai rar pot aparea lipotimii, dureri precordiale si cianoza periodica (produsa prn sunt dreapta stanga prin foramen ovale patent).
 
Explorari paraclinice
  • Electrocardiograma – cel mai adesea, ritmul este sinusal, dar fibrilatia atriala poate aparea in cursul evolutei bolii; electrocardiograma va arata si alte semne ale leziunilor asociate.
  • Examenul radiologic – atriul drept este vizibil in pozitia postero-anterioara; daca stenaza tricuspidiana este izolata, campul pulmonar este clar.
  • Ecocardiograma – este cea ma buna metoda pentru diagnosticul stenozei tricuspidiene.
  • Cateterismul cardiac – masoara gradientul presional si aria stenozei , dar nu este strict necesar pentru diagnostic si indicatii terapeutice.
Tratament.
  • Tratamentul medical.
Profilaxia endocarditei infectioase se va face cu antibiotice ca pentru orice valvulopatie. Terapia cu diuretice si terapia cu antibiotice se face ca la bolnavii cu stenoza mitrala.

Valvuloplastia cu balon se incearca in stenozele tricuspidiene sub 2 cm cu valve tricuspide mobile
  • Tratamentul chirurgical, recomandat in formele medii si stranse de stenoza tricuspida, consta in comisurotomie pe cord inchis sau pe cord deschis. Inlocuirea valvei tricuspide se face cu o proteza biologica. Proteza metalica nu se recomanda pentru tricuspida deoarece se trombozeaza frecvent, iar riscul emboliilor pulmonare sau paradoxale este frecvent.
Enciclopedie medicala
Afectiuni cardio-vasculare
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu