sâmbătă, 2 noiembrie 2013

SCALA AVPU

De asemenea pentru descrierea nivelului de conștiență puteți folosi scala AVPU.
Sunt inițialele cuvintelor în limba engleză și anume:
A – alert. Un pacient pe care-l clasificați ca fiind alert este capabil să răspundă coerent la întrebările d-voastră. Exemplu: Cum vă numiți? Unde vă aflați? Ce dată este azi? Deci un pacient care răspunde la aceste întrebări este conștient, alert, orientat în timp și spațiu.
V – verbal. În această categorie se află pacienții care răspund la stimuli verbali, chiar dacă ei reacționează doar la stimuli verbali foarte puternici.
P – pain (durere). Un pacient care răspunde la stimuli dureroși nu a răspuns la stimuli verbali. Răspunsul la stimulul dureros constă dintr-o mișcare prin care încearcă să localizeze durerea, să retragă etc. Stimulii dureroși se aplică prin ciupirea lobului urechii sau a tegumentului de deasupra claviculei.
U – unresponsive (nu raspunde, nu reacționează). Un pacient este clasificat în această categorie dacă el nu răspunde la nici un fel de stimul, fie el tactil, verbal sau dureros.
Dacă pacientul a suferit un traumatism va trebui să îi fixați capul și coloana cât mai curând posibil. Acest lucru va preveni orice leziune ulterioară la nivelul coloanei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu