sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Ocluzia aortei abdominale

Osiile trunchiurilor arteriale care iau nastere din aorta abdominala pot fi sediul unor procese ocluzive de natura aterosclerotica sau trombotica.

Obstructia bifurcatiei terminale a aortei distale se produce in doua imprejurari:
  • sub forma de accident acut - embolia bifurcatiei aortei - sau
  • sub forma unei obstructii progresive prin tromboza aortei terminale, cunoscuta sub denumirea de sindrom Leriche.
Embolia bifurcatiei aortei

Apare ca un accident acut. Conditiile embolizante mai des intalnite sunt: stenoza mitrala cu fibrilatie atriala sau trombii murali ventriculari, in saptamanile urmatoare unui infarct miocardic acut. Mai rar se produce tromboza acuta a terminatiei aortei abdominale pornind de la o placa de aterom ulcerata.
Simptomatologia consta in dureri brusc instalate in membrele inferioare, care devin palide, reci, cu slabirea fortei musculare si disparitia pulsatiilor la arterele femurale.

Tromboza aortei terminale (sindromul Leriche)

Aceasta afectiune survine pe o aorta in prealabil ingustata de ateroscleroza; consecintele ocluziei progresive a aortei terminale sunt in parte corectate de dezvoltarea circulatiei colaterale.
 
Simptomatologia este reprezentata de: claudicatia intermitenta, cu durere resimtita in regiunea gluteala sau lombara inferioara (atribuita uneori incorect unei lombosciatice); atrofia simetrica a musculaturii membrelor inferioare; tulburari ale erectiei; absenta bilaterala a pulsului la femurale.

Diagnosticul bolilor ocluzive ale aortei terminale este completat de aortografie. Sindromul Leriche trebuie deosebit de coarctatia aortei, in care nu se palpeaza pulsatii ale aortei in epigastru, dar in schimb vasele toracice sunt dilatate compensator si apar eroziuni costale.

Tratamentul ocluziei aortei terminale este chirurgical. Embolia acuta a bifurcatiei aortei necesita embolectomie in primele 6 ore de la producerea ocluziei. Pre- si postoperator se administreaza vasodilatatoare (Papaverina 0,08 g i.m. la 4-6 ore) si anticoagulante.
 
Tromboza progresiva a aortei terminale (sindromul Leriche) constituie indicatie operatorie numai cand produce tulburari majore, iar alte localizari ale aterosclerozei (coronariana, cerebrala) nu reprezinta contraindicatii clinice importante. Interventia consta in rezectia zonei obstruate si inlocuirea sa cu o grefa sintetica sau, cand stenoza afecteaza un segment mai lung, printr-o derivatie (by-pass) cu o grefa de teflon.
 
Enciclopedie medicala
Afectiuni cardio-vasculare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu