sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Insuficienta valvelor pulmonare

Artera pulmonara are rolul de a duce sangele neoxigenat de la inima (din ventricolul drept) la plamani. Aici sangele este oxigenat la nivelul capilarelor pulmonare (in peretii alveolari), pentru a ajunge ulterior din nou la inima prin venele pulmonare ce se varsa in atriul stang.

Insuficienta pulmonara
reprezinta o afectare a valvelor pulmonare ce permite ca o fractiune din sangele ajuns in artera pulmonara (in timpul sistolei ventriculare) sa reflueze in ventriculul drept in timpul diastolei. In timp, aceasta pierdere de randament duce la suprasolicitarea ventriculului drept care trebuie sa pompeze in sistola mai mult sange, iar in diastola sa permita un volum mai mare de sange acumulat. Ca urmare, efectul in timp al insuficientei pulmonare este dilatarea ventriculului drept si insuficienta cardiaca dreapta.

Insuficienta pulmonara poate fi congenitala sau castigata. Daca este castigata poate fi organica sau functionala.

Insuficienta pulmonara organica este rara si este produsa de cauze cum ar fi endocardita infectioasa, infectia reumatica, traumatismul toracic sau valvulotomia pulmonara.
 
Insuficienta pulmonara functionala apare mult mai frecvent si se intalneste la peste 70% din bolnavii cu hipertensiune pulmonara (indiferent de etiologie) sau la bolnavii cu dilatatie de artera pulmonara.

Insuficienta pulmonara poate aparea si la subiectii normali, destul de des. In acest caz, este de intensitate mica, nu produce modificari hemodinamice si cel mai adesea este recunoscuta numai la examenul Doppler.

Bolnavii cu insuficienta pulmonara functionala au simptomatologia legata de boala de baza (exemplu, dispnee legata de stenaza mitrala).

Bolnavii cu insuficienta pulmonara organica izolata pot fi asimptomatici pentru multi ani. Daca insuficienta pulmonara este severa, produce dilatarea ventriculului drept si eventual insuficienta cardiaca dreapta, cu fatigabilitate, dispnee, anorexie etc.

Diagnosticul se confirma prin examenul doppler. Diagnosticul diferential clinic se face cu insuficienta ortica, diagnostic dificil deoarece atat in insuficienta pulmonara cat si in insuficienta aortica zona de ascultatie este cam aceeasi.
 
Evolutia este legata de afectiunea de baza, iar tratamentul este medical. Profilaxia endocarditei infectioase cu antibiotice se va face in caz de manevre sau interventie chirurgicala sau proceduri dentare.
 
Enciclopedie medicala
Afectiuni cardio-vasculare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu