sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Evaluarea primară si secundara a pacientului

Evaluarea inițială, primară, reprezintă evaluarea funcțiilor vitale și a leziunilor care pun viața în pericol. Evaluarea inițială constă în realizarea unei evaluări globale a stării victimei pentru a se determina gravitatea leziunilor și stabilirea priorităților de acțiune.
 
- Formați-vă o impresie generală asupra pacientului
- Asumați-vă responsabilitatea
- Verificați și stabiliți nivelul de conștiență
- Asigurați confortului fizic și psihic al pacientului
- Eliberați și evaluați căile aeriene
- Verificați funcțiile vitale și vegetative (A,B,C)
- Evaluați respirația
- Evaluați circulația (incluzând hemoragiile masive)
- Determinați acuza principală a pacientului
- Examinarea secundară a pacientului
- Efectuați aburdul venos și la nevoie intituiți soluții perfuzabile în funcție de valorile tensiunii arteriale și patologia pacientului
- Efectuați măsurile terapeutice ajutătoare (oxigenoterapie, analgezie, antispastice,sedative/benzodiazepine /anticonvulsivante, antiemetice etc.)
- Aplicați măsuri terapeutice etiopatogenetice

Examinarea secundară a pacientului

Examinarea secundară a pacientului este examinarea din cap până-n vârful picioarelor. Se face cu scopul de a evalua leziunile care nu pun viața în pericol după ce a fost efectuată evaluarea primară și stabilizarea pacientului. Această evaluare vă ajută să localizați și tratați semnele și simptomele leziunilor. După efectuarea examinării clinice, treceți în revistă orice semne și simptome ce pot indica o leziune. Aceasta vă va ajuta la o evaluare mai bună a pacientului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu