sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Defecte ale canalului atrio-ventricular comun

Anomalia se caracterizeaza prin: defect al septului atrial jos situat cu despicatura a valvei mitrale, uneori si a valvei tricuspide si un defect ventricular sus situat.

Clasificare:
  • tipul partial: este cracaterizat prin DSA (ostium primum) asociat cu despiacatura valvei mitrale si o adeziune a valvei mitrale la septul intreventricular;
  • tipul complet: este o comunicare comuna intreatriala si intreventriculara si un singur orificiu comun atrioventricular in locul celor doua orificii, mitral si tricuspidian, cu o valva atrioventriculara comuna.
Semne, simptome
 
Insuficienta cardiaca apare mai timpuriu decat in DSA, de aceea tabloul clinic este mai sever, caracterizandu-se prin : intarzieri in dezvoltare, hipertensiune pulmonara, infarcte pulmonare si endocardita infectioasa.
 
Evolutia este mai buna in cazul tipului incomplet.
 
Explorari paraclinice
  • Electrocardiografia – arata axa ORS la stanga si aspecte de hipertrofie biatriala si biventriculara in forma completa.
  • Eco 2D - indica DSA, DSV, despicatura valvei mitrale, atasarea valvei mitrale de sept, doua orificii sau un orificiu atrio-ventriculare, o valva anterioara si una posterioara, iar la Eco-Doppler, cu ingustarea tractului de golire a ventriculului stang.
  • Cateterismul cardiac – confirma comunicarile DSA, DSV, regurgitatiile mitrale si tricuspidiene etc.
Complicatii
  • insuficienta cardiaca;
  • boala vasculara pulmonara obstructiva cu sindrom Eisenmenger.
Evolutia – este mai favorabila la canalul atrio-ventricular partial si este sevra la cel total ce nu se inchide spontan.
 
Tratament
 
Tratamentul medical – este indicat pentru insuficienta cardiaca, iar profilaxia endocarditei infectioase se face toata viata.
 
Tratamentul chirurgical – are o buna evolutie si se face cu o corectie totala dupa un an; este de preferat in prmii ani de viata pentru o evolutie ulterioara favorabila.
 
Sindromul Lutembacher – reprezinta asocierea DSA cu stenoza mitrala, de obicei castigata. Interventia trebuie sa corecteze ambele leziuni. 
Enciclopedie medicala
Afectiuni cardio-vasculare
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu