sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Cardiomiopatia peri partum

Dilatarea cordului si insuficienta cardiaca congestiva de cauza neexplicata se pot dezvolta in timpul ultimei luni de sarcina sau in primele 6 luni dupa nastere, majoritatea femeilor au simptome in luna premergatoare sau urmatoare delivrentei. Cauza acestei afectiuni este necunoscuta, dar la unele paciente biopsia endomiocardica a evidentiat semnele unei miocardite. Necropsia arata dilatarea cordului, adesea cu trombi murali, impreuna cu modificari histologice de degenerare miocardica si fibroza.

Tipic, cardiomiopatia peripartum apare la paciente multipare, negrese, peste 30 de ani, desi boala se poate intalni la o mare varietate de paciente. Simptomele, semnele si tratamentul sunt similare cu cele ale pacientelor cu cardiomiopatie dilatativa idiopatica.

Rata mortalitatii este variabila, dar poate fi de pana la 25-50%. La aceste paciente prognosticul pare sa fie legat indeaproape de revenirea la normal a dimensiunii cordului dupa primul episod de insuficienta cardiaca congestiva. Daca aceasta se intampla, sarcinile urmatoare pot fi uneori bine tolerate; daca insa cordul ramane marit, totusi sarcinile urmatoare produc frecvent deteriorare miocardica progresiva, in final conducand la insuficienta cardiaca congestiva refractara si deces. Cele care se recupereaza vor fi incurajate sa evite alte sarcini, in special daca persista cardiomegalia.

Semne, simptome

Pacientele se plang de obicei de fatigabilitate, dispnee progresiva, palpitatii, dureri toracice, ocazional de tuse si hemoptizii (tromboembolii pulmonare). Pot surveni embolii sistemice si pulmonare. Uneori debutul se face prin insuficienta ventriculara stanga acuta. Moartea subita este posibila.

Evolutie si prognostic

La aproximativ jumatate dintre femei modificarile morfologice, dilatatia cardiaca si semnele de insuficienta cardiaca dispar in decurs de 6-12 luni, recidivele la sarcinile ulterioare fiind numai putin posibile.
La cealalta jumatate, evolutia poate fi grava, continua si rapida spre deces in aprox. 3 luni, sau lenta spre insuficienta cardiaca cronica; la acest grup, recidivele la sarcinile ulterioare sunt frecvente.

Tratament

Tratamentul este asemanator cu cel al CMD idiopatice. Indicatiilepentru cezariana sunt stabiliet individual la caz. Alaptarea este interzisa in cazurile cu insuficienta cardiaca severa.

Enciclopedie medicala
Afectiuni cardio-vasculare
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu