sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Bradicardia sinusala

Bradicardia reprezinta scaderea frecventei cardiace sub 60 de batai pe minut la adulti si mai putin de 80 batai pe minut la copil.
 
Bradicardia sinusala corespunde unui ritm cardiac mai lent (sub 60 batai pe minut), dar activitatea electrica isi are originea in nodulul sino-atrial ( ritm cardiac cu morfologie normala).
Inima bate in mod normal cu o frecventa cuprinsa intre 60 si 100 de batai pe minut (in medie 70-80 batai pe minut) , ceea ce corespunde unui ritm sinusal.
 
Termenul de sinusal provine de la nodul sino-atrial, care este stimulatorul cardiac natural, avand rolul de a asigura un ritm cardiac normal. Nodulul sinoatrial este un mic grup de celule musculare extrem de specializate situate in peretele atriului drept. La nivelul sau isi au originea impulsurile electrice care fac inima sa bata.Acest nodul descarca stimulul electric spre atrii care se contracta determinand trecerea sangelui din atrii spre ventricule. Semnalul electric trece apoi prin nodulul atrioventricular care se afla in partea de jos a peretelui interatrial . Impulsul electric trece apoi prin fasciculul His si reteaua Purkinje determinand contractia ventriculelor si trecerea sangelui din ventricule spre aorta si artera pulmonara.
 
Cauze:
 • Frecvent bradicardia sinusala se intalneste la persoanele sanatoase, in special in randul tinerilor, mai ales la sportivi sau in timpul somnului.
 • Una din cauzele cele mai frecvente de bradicardie sinusala simptomatica este boala nodulului sinusal sau sindromul de nod sinusal bolnav.
 • Medicamentele care pot duce la aparitia bradicardiei sinusale sunt :digitalice (digoxin), beta-blocante, blocante de canalele de calciu, amiodarona, verapamil, parasimpaticomimetice (solutie oftalmologica cu acetilcolina), clonidina, propafenona, rezerpina,etc.
 • Unele toxine pot provoca bradicardie: litiu, toluen
 • Hiperactivitate vagala (cresterea tonusului sistemului nervos parasimptatic) sau scaderea tonusului simpatic
 • Infarctul miocardic acut: bradicardia sinusala este asociata unei evolutii de mai bun augur decit tahicardia sinusala; de obicei este tranzitorie si insoteste infarctul miocardic acut inferior mai frecvent decat cel de perete anterior
 • Bradicardia ce urmeaza resuscitarii dupa stop cardiac este de prognostic nefavorabil
 • Alte cauze de bradicardie sunt:hipotermie (scadere a temperaturii corpului sub 35° C), hipoglicemie (nivelul scazut al glucozei in sange ) ,apnee de somn (afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului),difterie (infectie bacteriana), miocardita (inflamatia muschiului inimii) ,reumatism articular acut, icter, hiperpotasemie (nivelul crescut de potasiu ) , hipertensiune intracraniana (crestere a presiunii intracraniene), coronarografia, meningita, unele tumori cerebrale, tumori mediastinale, hipoxia (scaderea cantitatii de oxigen) severa, hipotiroidism (deficit in hormoni tiroidieni), depresia , etc.

Manifestarile clinice

In majoritatea cazurilor bradicardia sinusala este asimptomatica, cu exceptia cazurilor in care frecventa cardiaca este foarte redusa,sub 40-50/minut. Manifestarile clinice sunt consecutive scaderii debitului cardiac (inima nu pompeaza suficient sange pentru a acoperi nevoile organismului)
 
Simptomele:
 
 • Sincopa (lesin) reprezinta pierderea de cunostinta temporara care conduce la pierderea echilibrului si prabusirea corpului. Sincopa apare datorita scaderii fluxului de sange la nivelul creierului ceea ce duce la reducerea aportului de oxigen si substante nutritive la nivelul creierului
 • Ameteli
 • Confuzie ,scaderea capacitatii intelectuale sau dificultati de concentrare
 • Palpitatii
 • Durere in piept sau angina pectorala( este expresia unui aport insuficient de oxigen la nivelul muschiului inimii)
 • Dispnee (respiratie dificila)
 • Oboseala excesiva
 • Scaderea tolerantei la efort (aparitia oboselii la eforturi mici)

Diagnostic
 • Analizele de laborator

Analizele de laborator pot fi de ajutor in stabilirea cauzei bradicardiei: dozarea electrolitilor in sange (nivelul de calciu si potasiu), glicemia (nivelul glucozei in sange) ,testarea functiei tiroidiene (tiroxina si triiodotironina), dozarea nivelului de medicamente si toxice din sange.
 
 • Electrocardiograma

Electrocardiograma de repaus permite detectarea bradicardiei sinusale. Electrocardiograma este un traseu al impulsurilor electrice ale inimii inregistrat cu mici electrozi ce se fixeaza pe piept si se conecteaza la un electrocardiograf.

Electrocardiografic bradicardia sinusala se caracterizeaza prin:
 • frecventa cardiaca intre 40-60 batai/minut
 • unde P si complexe QRS de morfologie normala
 • fiecare complex QRS este precedat de o unda P
 • intervalul P-P > 1 s

 • Monitorizarea Holter

Avand in vedere ca bradicardia poate sa nu apara in timpul spitalizarii, exista dispozitive ECG portabile ce inregistreaza traseele ECG la domiciliu. Aceste dispozitive inregistreaza traseele ECG timp 24-48 ore.
 
 • Studiile electrofiziologice

Studiile electrofiziologice sunt explorari mai complexe. Sonde de dimensiuni foarte mici prevazute cu electrozi se introduc printr-o vena (de la antebrat sau picior) si impinse pana la nivelul inimii. Sondele permit masurarea timpului de recuperare a nodului sino-atrial, care in mod normal ar trebui sa fie mai mic de 1,6 secunde dupa stimularea atriilor la o frecventa de 130. Deasemenea permite masurarea timpului de conducere a stimulului electric de la nodulul sino-atrial la atrii.
 
 • Testul de inclinare

Testul de inclinare este util pentru confirmarea disfunctiei autonome (sistemului nervos vegetativ) . Testul presupune utilizarea unei suprafete plane cu inclinare la 70° timp de 45 minute cu monitorizarea tensiunii si frecventei cardiace. Un rezultat pozitiv apare cand scaderea tensiunii arteriale si frecventei cardiace produce simptome (bradicardie cu ameteala ,lesin). Acest test este mai putin specific decat studiile electrofiziologice.

Tratament

Tratamentul bradicardiei depinde de cauza, de prezenta simptomelor si de evolutia acesteia. Bradicardia sinusala care nu determina aparitia simptomelor nu necesita tratament. Bradicardia este tratata atunci cand prezinta simptome ca sincopa sau oboseala severa. Daca se cunoaste cauza bradicardiei se va alege tratamentul corespunzator. Daca bradicardia este data de medicamente, ca de exemplu beta blocantele, blocantele canalelor de calciu, antiaritmicele sau digoxinul, medicul va scadea doza.
 
 • Tratament medicamentos

Medicamentele care cresc numarul de batai cardiace, cum ar fi de exemplu izoproterenol si atropina, sunt folosite pentru a trata bradicardia in situatii de urgenta cand frecventa cardiaca scade brusc, de exemplu bradicardia dupa infarct miocardic. Nu exista tratament care sa stabilizeze bradicardia pe termen lung. Medicamentele folosite in tratamentul bradicardiei trebuie administrate intravenos si numai in spital.
 
Atropina

Atropina imbunatateste automatismul nodulului sino-atrial. Atropina blocheaza efectele acetilcolinei (mediatorul parasimpaticului) la nivelul nodulului atrioventricular, astfel accelereaza conducerea stimulului electric la nivelul nodulului atrioventricular. In doze mici are efect paradoxal de reducere a frecventei batailor cardiace prin excitatie vagala. Este contraindicata la pacientii cu fibrilatie atriala, glaucom, tuberculoza pulmonara evolutiva. La pacientii cu transplant cardiac atropina nu este eficienta.
 
Izoproterenol

Izoproterenolul este un medicament simpatomimetic ,actioneaza asupra receptorilor beta-adrenergici, determina cresterea frecventei cardiace si contractilitatea miocardului. Izoproterenolul creste contractia miocardului, de aceea izoproterenolul este folosit cu grija in cazul unei insuficiente cardiace (inima nu reuseste sa pompeze suficient sange pentru a face fata nevoilor metabolice ale tesuturilor) sau dupa un infarct miocardic.
 
Glucagon

Glucagonul poate reduce efectele secundare ale betablocantilor, daca acestia au cauzat bradicardia.
 
 • Pacemaker cardiac sau stimulator cardiac

Stimulatorul cardiac este alcatuit dintr-un generator de impulsuri electrice conectat la unul sau doi electrozi conductori introdusi pe cale venoasa in cavitatile cardiace sau pe suprafata exterioara a inimii. Atunci cind generatorul ramane in afara corpului pacientului, se realizeaza o cardiostimulare temporara. Aceasta este indicata in acele situatii in care se presupune ca tahicardia simptomatica tratata prin electrostimulare va inceta spontan. In situatia unei cardiostimulari permanente, generatorul de impulsuri este pozitionat intr-un buzunar subcutanat (sub piele). Impulsurile electrice emise de acesta sunt conduse la inima fie prin intermediul unor catetere introduse pe cale endovenoasa pana in cavitatile drepte ale inimii, fie prin electrozi epicardici implantati in miocard.Un pacemaker este capabil sa-si intrerupa activitatea in prezenta unui ritm cardiac spontan, evitind astfel competetia intre activitatea cardiaca spontana si activitatea cardiaca initiata de catre generatorul de impulsuri. Practic in cazul unui bolnav cu stimulator cardiac, pacemaker-ul intervine atunci cand este nevoie si prin socuri electrice asigura frecventa cardiaca asemanatoare cu cea normala.
 
Implantarea pacemakerului se face printr-o mica procedura chirurgicala. Se face de obicei cu anestezie locala. Consta intr-o incizie mica a tegumentului peretelui toracic, iar firele pacemakerului vor fi conduse spre inima printr-un vas de sange. Prin aceeasi incizie medicul face un buzunar pentru generatorul de puls. In final, firele sunt atasate de generatorul de puls. Intreaga procedura dureaza aproximativ o ora.
 
Profilaxie

Deoarece bradicardia este, de obicei, rezultatul unei boli cardiace, modificarile in sensul imbunatatirii functiei cardiace vor avea efect asupra starii generale de sanatate. Unele din aceste modificari sunt:
 • mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale si a colesterolului
 • alimentatia cu putine grasimi si cu putina sare
 • evitarea fumatului
 • limitarea consumului de alcool si de cafeina
 • evitarea sedentarismului
   
 
Enciclopedie medicala
Afectiuni cardio-vasculare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu