sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Blocul sinoatrial

Blocul sinoatrial este o tulburare de ritm cardiac caracterizata prin blocarea conducerii impulsului electric de la nodulul sinoatrial (punctul de origine al activitatii electrice normale) si atrii (camerele superioare ale inimii).
Bataile cardiace normale sunt controlate prin semnale electrice care pornesc de la nivelul nodulului sinoatrial. Nodulul sino-atrial este situata in partea de sus a atriului dreptul. Inima este impartita in patru camere: doua atrii in partea de sus si doua ventricule in partea de jos. Rolul atriilor este de a umple ventriculele cu sange si ventriculele propulseaza (pompeaza) sangele catre plamani si restul corpului. In mod normal impulsul electric de la nivelul nodulului sino-atrial se propaga concentric (in pata de ulei) la nivelul atriilor, apoi impulsul electric ajunge la nivelul nodulului atrio-venricular de unde prin intermediul fascicului His si retelei Purkinje este transmis ventriculelor.
 
Blocul sinoatrial reprezinta intarzierea sau intreruperea, intermitenta sau permanenta, a transmiterii impulsului electric de la nodulul sino-atrial la atrii.
 
Cauze:
 •  vagotonia (stare de hiperexcitabilitate a nervului vag, manifestata prin predominarea actiunii sistemului parasimpatic).
 •  interventii chirurgicale pe abdomen sau pleura
 •  tumori cerebrale
 •  hipertensiunea intracraniana (crestere anormala a presiunii in craniu, in interiorul encefalului)
 •  boala nodulului sinusal (afectarea functiei nodulului sinoatrial)
 •  cardiopatia ischemica (boala a inimii determinata de insuficienta ei irigare cu sange, cuprinde angina pectorala si infarctul miocardic).
 •  miocardite (inflamatia muschiului inimii) sau pericardite acute
 •  intoxicatia digitalica (cu digoxin), chinidina, betablocantelor,blocante de canal de calciu.
 •  amiloidoza( infiltrarea miocardului atrial cu amiloid)
 •  varsta inaintata
 •  hipotiroidism (reducerea secretiei hormonilor tiroidieni)
 •  bolile hepatice avansate
 •  hiperkaliemie (potasiu crescut in sange)
Totusi, in marea majoritate a cazurilor de bloc sinoatrial nu se poate evidentia o cauza specifica.
 
Tipuri:
 • Blocul sinoatrial de iesire de grad I inseamna o intarziere a transmiterii stimulului electric , o alungire a timpului de conducere de la un nodulul sino-atrial la tesutul atrial inconjurator. El nu poate fi diagnosticat pe baza electrocardiogramei si necesita studii electrofiziologice pentru stabilirea diagnosticului.
 • Blocul sinoatrial de iesire de grad II inseamna o blocare intermitenta a unui impulusului de la nodulul sino-atrial in trecerea sa spre tesutul atrial. Se manifesta prin absenta intermitenta a undelor P pe electrocardiograma.
 • Blocul sinoatrial de iesire de grad III sau complet se caracterizeaza prin absenta activitatii atriale sau prin aparitia unui alt pacemaker(stimulator electric) la nivelul atriilor. Pe electrocardiograma se constata o pauza electrica a carei durata este egala cu un multiplu al intervalelor P-P.
Manifestari clinice:

Frecvent blocul sinoatrial este bine tolerant si nu produce manifestari clinice. Pot apare manifestari clinice ale bradicardiei precum: oboseala, ameteli, vertij, sincopa (pierdere de scurta durata a constientei, completa si brusca, consecutiva unei diminuari a oxigenarii cerebrale),lipotimie (stare de rau insotita de greturi si transpiratii) si lesin.

Diagnostic

Diagnosticul blocului sinoatrial se stabileste cu ajutorul:
 • Electrocardiograma de repaus
Electrocardiograma (ECG) este un traseu al impulsurilor electrice ale inimii inregistrat cu mici electrozi ce se fixeaza pe piept si se conecteaza la un electrocardiograf. Caracteristicile traseului ECG permit determinarea tipului de bloc sinoatrial.
 • Electrocardiograma ambulatorie (monitorizarea Holter )
Avand in vedere ca blocul sinoatrial poate sa nu apara in timpul spitalizarii, exista dispozitive ECG portabile ce inregistreaza traseele ECG la domiciliu. Unele dispozitive sunt pornite permanent pentru o perioada de timp (frecvent 24-48 ore), altele sunt activate in cazul in care pacientul prezinta un simptom (ameteala).
 • Studiile electrofiziologice
Studiile electrofiziologice sunt explorari mai complexe. Sonde de dimensiuni foarte mici prevazute cu electrozi se introduc printr-o vena (de la antebrat sau picior) si impinse pana la nivelul inimii. Aceste sonde contin electrozi ce pot detecta tesutul muscular cardiac care redirectioneaza sau blocheaza semnalul electric de la nivelul nodulului sinusal.

Tratament

Blocurile sino-atriale gradul I si II nu necesita tratament.

Tratamentul blocurilor sinoatriale grad III cuprinde trei elemente:
 •  tratamentul cauzelor aparitiei blocului sinoatrial
 •  tratamentul medicamentos
 •  cardiostimularea permanenta (pacemaker cardiac)
Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos consta in utilizarea medicamentelor ce cresc frecventa cardiaca.
 
Atropina este un medicament parasimpaticolitic (inhiba activitatea sistemului nervos parasimpatic) ,care la nivel cardiac determina cresterea frecventei cardiace, debitului cardiac si tensiunii arteriale.
 
Efedrina si noradrenalina sunt medicamente ce stimuleaza stimuleaza activitatea sistemului nervos simpatico prin actiune pe receptorii adrenergici. Au actiune stimulanta cardiaca (creste frecventa cardiaca), vasoconstrictoare , creste tensiunea arteriala , creste fluxul de sange la nivel coronarian si cerebral.
 
Pacemaker cardiac sau stimulator cardiac

Stimulatorul cardiac este alcatuit dintr-un generator de impulsuri electrice conectat la unul sau doi electrozi conductori introdusi pe cale venoasa in cavitatile cardiace sau pe suprafata exterioara a inimii. Atunci cind generatorul ramane in afara corpului pacientului, se realizeaza o cardiostimulare temporara.
 
In situatia unei cardiostimulari permanente, generatorul de impulsuri este pozitionat intr-un buzunar subcutanat (sub piele). Impulsurile electrice emise de acesta sunt conduse la inima fie prin intermediul unor catetere introduse pe cale endovenoasa pana in cavitatile drepte ale inimii, fie prin electrozi epicardici implantati in miocard. Practic in cazul unui bolnav cu stimulator cardiac, pacemaker-ul intervine atunci cand este nevoie si prin socuri electrice asigura frecventa cardiaca asemanatoare cu cea normala.
 
Cardiostimularea permanenta prin pacemaker reprezinta tratamentul principal al pacientilor cu bloc sinoatrial simptomatic.
 
Enciclopedie medicala
Afectiuni cardio-vasculare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu