sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Atrezia tricuspidiana


In aceasta malformatie sunt prezente atrezia (absenta) valvei tricuspide, o comunicare intreratriala si, frecvent, hipoplazia ventriculului drept si a arterei pulmonare.
 
Semne si simptome
 
Exista doua forme clinice:
  • cu cianoza si hipoxie: pacientul are dezvoltare mai redusa, lipotimii, sincope, tulburari psihice, hipocratism, dispnee si nu prezinta sufluri.
  • fara cianoza: au simptome reduse sau simptomele sunt produse de insuficienta cardiaca sau boala pulmonara obstructiva.
Explorari paraclinice:
 
Electrocardiograma evidentiaza marirea atriului drept, deviatie axiala stanga si hipertrofie ventriculara stanga.
Ecocardiografia arata ventricul drept abesnt sa mic, ventricul stang largit, absenta valvei tricuspide si asocierea cu alte anomalii.
Cateterismul cardiac si cardioangiografia determina fluxul sanguin, presiunile, precizeaza anomaliile structurale.
 
Evolutia
 
Mortalitatea este foarte ridicata (90% in 10 ani).
 
Complicatii
 
Cele mai frecvente complicatii sunt: hipoxia severa, sincope, insuficienta cardiaca, tromboze, abces cerebral, endocardita infectioasa.
 
Tratament
 
Tratamentul medical consta in masuri de combatere a cianozei, acidozei, endocarditei infectioase, insuficientei cardiace si infectiilor pulmonare.
Tratamentul chirurgical -septostomia atriala si operatiile paleative de crestere a fluxului pulmonar, adesea prin anastomoza intre o artera sau vena sistemica si o artera pulmonara, pot permite supravietuirea pana in deceniul al doilea sau al treilea de viata.
 
Enciclopedie medicala
Afectiuni cardio-vasculare
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu