sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Aortita luetica

Aortita luetica reprezinta infectia aortei cu Trepomena pallidum si este o complicatie a sifilisului.
 
Patogenie
 
Sifilisul afecteaza aproape exclusiv aorta toracica, in special portiunea ascendenta. Infectia se produce pe cale limfatica, pornind de la structurile ganglionare pulmonare si mediastinale, propagandu-se la spatiul limfatic perivascular, de unde ajunge in peretele arterei prin vasa vasorum. Exista o perioada de latenta de 10-25 de ani. In acest timp inflamatia progreseaza, producand distrugerea mediei arterei si aparitia tesutului de fibroza cicatriceala.

Simptomatologie
 
Diagnosticul se pune pe baza semnelor fizice. Prezenta unui suflu sistolic rugos, neinsotit de freamat, la focarul aortei si accentuarea zgomotului al II-lea la aorta, cu caractere speciale (“zgomot de tamburina”). Un suflu sistolic asemanator apare si in alte boli care duc la dilatatia aortei (ateroscleroza), iar accentuarea zgomotului al II-lea cu timbru de tamburina se intalneste si in hipertensiune sau ateroscleroza.

Diagnostic
 
La examenul radiologic a unei aorte largite, dilatate, la un bolnav in varsta de pana la 45 de ani, la care nu sunt decelabile alte cauze de dilatatie a aortei. Dupa varsta de 45 de ani, o dilatatie asemanatoare este frecvent produsa de ateroscleroza. Aorta aterosclerotica este mai mult elongata decat largita.
Testele serologice sunt pozitive. Testul de imobilizare a treponemei de examenul serologic al L.C.R.

Complicatii
 
Stenoza ostiilor arterelor coronare lasa timp sa se constituie o circulatie colaterala bogata. Stenozele severe ale ostiilor coronariene se manifesta prin crize de angina pectorala sau determina aparitia insuficientei cardiace prin cardiopatie ischemica cronica. Uneori, survine moartea subita.

Insuficienta aortica
 
Se remarca o mai mare frecventa a fenomenelor de angina pectorala la bolnavii cu insuficienta aortica sifilitica. Dispneea de efort si dispneea paroxistica nocturna apar mai precoce in valvulopatia de cauza sifilitica.

Anevrismul aortei de etiologie sifilitica este localizat, mai ales, la nivelul aortei toracice.

Tratament si Profilaxie
 
Tratamentul precoce si corect al infectiei sifilitice primare (Penicilina, cate un milion u. zilnic, in doza totala de 18 milioane u.).
 
La bolnavii cu manifestari clinice de sifilis cardiovascular au fost observate, dupa instituirea tratamentului cu Penicilina, reactii Herxheimer si se presupune ca procesul cicatriceal cu evolutie rapida poate accentua obstructia ostiilor coronariene. De aceea este indicat sa se inceapa prin ameliorarea starii miocardului si controlul fenomenelor anginoase si sa se recurga in prima faza a tratamentului specific la medicamente cu actiune treponemicida redusa (bismut), inainte de a se administra Penicilina.
 
Enciclopedie medicala
Afectiuni cardio-vasculare
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu