sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Anevrismele aortei

Anevrismele aortei sunt dilatatii anormale, segmentare, ale arterei aorte. Anevrismele adevarate rezulta prin interesarea tuturor straturilor peretelui arterial.

Falsele anevrisme apar ca urmare a distrugerii peretelui arterial - de obicei dupa un traumatism - iar, peretele dilatatiei anevrismale este constituit din tesut conjunctiv perivascular si din trombi organizati. Anevrismul aortei poate aparea sub forma de anevrism sacciform sau de anevrism fuziform.

Anevrismul sacciform se caracterizeaza prin interesarea unilaterala a circumferintei peretelui arterial, cu formarea unei cavitati de forma unui sac (diverticul), localizat excentric. Anevrismul fuziform este o dilatatie (ectazie) a intregii circumferinte a peretelui aortic care afecteaza un anumit segment arterial. Anevrismul fuziform este mai frecvent intalnit decat cel sacciform.

Cauze

Anevrismele congenitale, anevrismele sinusului Valsava, cele din sindromul Marfan, cele care apar in regiunea istmica (la jonctiunea dintre aorta ascendenta si crosa) sau de anevrismele care apar in coarctatia aortei, proximal de leziune.
 
Anevrismele dobandite apar ca urmare a afectarii peretelui arterial prin ateroscleroza, aortita luetica, infectie sau traumatism. Etiologia aterosclerotica cu afinitate indeosebi pentru aorta abdominala, unde determina anevrisme de tip fuziform.
 
Patogenie

Anevrismul aortei este urmarea actiunii mecanice de destindere exercitate de presiunea sangelui din vas asupra unui perete cu rezistenta mecanica scazuta, consecinta a dezintegrarii structurii musculoelastice a mediei arteriale. Afectarea mediei prin procesul aterosclerotic sau luetic produce distensia progresiva a peretelui arterial.

Alte conditii: atrofia congenitala a structurilor elastice si conjunctive la sindromul Marfan, degenerarea mucinoasa si chistica in medionecroza idiopatica, ruptura produsa de un traumatism etc.

Initial, anevrismul rezultat pastreaza structura peretelui arterial (anevrism adevarat), insa, ca urmare a slicitarii mecanice continue prin presiunea sistolica, structura peretelui incepe sa cedeze, iar tunicile se dilacereaza. Devin astfel posibile mici subfuziuni sanguine, iar reactia fibroconjunctiva de vecinatate, impreuna cu trombii perivasculari reusesc sa colmateze pentru un timp fisurile in cele din urma, se produce ruptura acuta a anevrismului.
 
Clasificarea anevrismelor aortice:
  • Anevrismul sinusului Valsalva
  • Anevrismele aortei toracice
  • Anevrismele aortei abdominale
  • Anevrismul disecant al aortei
  • Anevrismul micotic
  • Anevrismul traumatic
Traumatismele toracice nepenetrante. In 1/3 din cazuri ruptura se produce la nivelul orificiului arterei subclavii stangi. La locul fisurii se poate dezvolta un fals anevrism. Exista posibilitatea obstruarii progresive a arcului aortic, cu aparitia sindromului de arc aortic. Tratamentul este chirurgical.
 
Enciclopedie medicala
Afectiuni cardio-vasculare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu