duminică, 22 septembrie 2013

Tipuri de dependenta si nivelul de interventie
 Dependenta poate sa intereseze aspectul biologic, psihologic, social, cultural si spiritual al fiintei umane. Exista 4 forme de dependenta:
-         potentiala
-         actuala
-         descrescanda
-         permanenta

Aceasta problema trebuie sa fie considerata sub unghiul celor 3 niveluri de interventii – deja mentionate: prevenirea primara, secundara si tertiara.(LP 1 / 1)

Potentiala
Daca problema de dependenta este posibil sa apara din cauza anumitor predispozitii, atunci vorbim de o stare de dependenta POTENTIALA.
In acest caz trebuie planificata o interventie.
Exemplu: pac. subalimentat, imobilizat → rani sub presiune(escara) .Actiunea preventiva poate evita aceasta problema de dependenta.
Actuala
In acelasi timp, daca problema este prezenta, dependenta este ACTUALA.
- in acest caz actiunile vor fi corective.

Descrescanda
Cand dependenta pacientului se reduce este in DESCRESTERE – rolul asistentei in acest caz este de a sustine acest proces si de a ajuta pacientul sa-si regaseasca gradul optimal de autonomie.

Permanenta
Daca in ciuda ingrijirilor din partea asistentei problema nu poate fi corectata, dependenta este atunci PERMANENTA sau CRONICA (ex in paraplegie). Rolul asistentei este in acest caz suplinirea a ceea ce el nu poate face independent si de a-l ajuta sa se adapteze in aceste limite


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu