duminică, 22 septembrie 2013

INDEPENDENTA SI DEPENDENTA IN SATISFACEREA NEVOILOR FUNDAMENTALE


 
Ca sa-si mentina un echilibru fiziologic si psihologic, pacientul trebuie sa atinga un nivel minim de satisfacere a nevoilor sale.

1. Independenta la adult
Atingerea unui nivel acceptabil in satisfacerea nevoilor prin actiuni pe care le indeplineste individul insusi, fara ajutorul unei alte persoane.
Pentru copii, independenta se considera si atunci cand nevoile sunt indeplinite cu ajutorul altor persoane  in functie de faza de crestere si de dezvoltare a copilului.

2. Dependenta
Incapacitatea persoanei de a adopta comportamente sau de a indeplini singur, fara ajutorul unei alte persoane, actiuni care sa-i permita un nivel acceptabil in satisfacerea nevoilor astfel incat sa fie independent.
Originea acestei dependente este o - lipsa de forta,(cand pacientul nu poate)
                                                        - lipsa de vointa,(cand nu vrea)
                                                        - lipsa de cunoastere.(cand nu stie cum sa actioneze ptr satisfacerea nevoilor fundamentale)
Este incorect sa denumim un pacient “dependent” de aceea este preferabil sa se spuna “problema de dependenta”.

Notiunea de “nivel acceptabil in satisfacerea nevoilor” inseamna ca poate exista un oarecare grad de insatisfactie fara ca acest lucru sa presupuna o dependenta a persoanei.

Dependenta unei persoane poate fi:dpdv a intensitatii - moderata
-     totala
                                                       dpdv a duratei: - temporala
                                                                             - permanenta.

 Atunci cand o nevoie fundamentale este nesatisfacuta din cauza unei surse de dificultate, apar una sau mai multe manifestari de dependenta. Acestea sunt semne observabile ale unei anumite incapacitati a persoanei de a raspunde prin el insusi la aceasta nevoie.
Exemplu: O pers. este indep. daca foloseste intr-un mod adecvat un dispozitiv, sau proteza(proteza auditiva, oculara, dentara, carja, etc) fpat care-i permite sa manifeste o stare de bine , deci e independenta. Dependenta apare in momentul in care pers. trebuie sa recurga la alta pers. ptr. a utiliza un aparat, dispozitv.

Manifestarea de dependenta(m.d)
-         cand o nevoie fundamentala nu este satisfacuta din cauza unei surse de dificultate apar una sau mai multe manifestari de dependenta;
-            m.d = sunt semne observabile ale unei anumite incapacitati a persoanei de a raspunde prin el insusi la aceasta nevoie.
Exemplu: - incap. unei pers. sa-si protejeze tegumentele poate duce la roseata sau la leziune + este o manifestare de dependenta = fata de aceasta nevoie
                   - incapac. de a comunica →manif. de depend.→ izolare sociala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu