luni, 5 august 2013

TAHICARDIA VENTRICULARĂ

Este expresia unor depolarizări succesive de origine ventriculară(sub bifurcaţia hisiană). În funcţie de durata tulburării de ritm, clasificarea se face astfel: TV nesusţinută(<30sec.) şi TV susţinută cu o durată mai mare de 30sec. şi care se însoţeşte de colaps hemodinamic.ECG-ul redă un traseu pe care se evidenţiază complexe QRS largi (>0,12sec. prin originea lor subhisiană) la intervale regulate sau aproape regulate, cu o frecvenţă cuprinsă între 100/minut  şi 250/minut. Identificarea undelor P prezente cu o frecvenţă dată de nodul sinusal, independentă de cea a complexelor QRS largi, traduce prezenţa disociaţiei atrio-ventriculare asociată aproape întotdeauna TV. 
În funcţie de morfologia complexului QRS clasificarea TV se va face în TV monomorfă şi TV polimorfă. 
Cea mai frecventă cauză de apariţie a TV este boala coronariană ischemică, urmată îndeaproape de cardiomiopatii. O formă particulară de TV este torsada de vârfuri care are ca mecanism de producere postdepolarizarea precoce în următoarele condiţii: QT lung (ce apare la administrarea în doze toxice a fenotiazinelor, a antidepresivelor triciclice sau a haloperidolului, a antiaritmicelor de clasă IA, IC şi III), bradicardie severă, boli cerebro-vasculare (AVC hemoragic), dezechilibre hidro-electrolitice (hipocalcemie, hipomagnezemie, hipopotasemie), hipotermie, boli cardiace (miocardită, cardită reumatismală, IMA). 
Imaginea ECG a torsadei de vârfuri este reprezentatăde complexe QRS largi ce îşi schimbă treptat polaritatea  şi amplitudinea,  şi au o frecvenţă de 200/minut. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu