vineri, 2 august 2013

STABILIZAREA CIRCULAȚIEI - Cum corectăm valorile tensionale scăzute

Medicația inotropică și vasoconstrictoare

Dacă refacerea presarcinii(administrarea soluțiilor perfuzabile) nu reuseste să măreasca suficient debitul cardiac, devine necesară asocierea suportului inotropic. Medicația inotropică contribuie la creșterea debitului cardiac prin creșterea contractilității miocardului. Se recomandă la început dopamina în doze de 5-20 ug/kg/min, capabilă să amelioreze performanța miocardului și concomitent să crească rezistența sculară periferică. Totusi, multi pacienti răspund slab la dopamină, datorită diminuării activității dopamin-betahidroxilazei și bolnavii necesită un agent inotropic mai puternic, ca adrenalina sau noradrenalina.
Dobutamina poate mări debitul cardiac dar, datorită efectului inodilatator nu este adepta pentru terapia socului. în faza hiperdinamica a socului rezistenta vasculara periferica este scazută si administrarea medicamentelor cu efect ino sau so-dilatator este contraindicata. Medicatia inotropică trebuie sa contribuie la refacerea presiunii de perfuzie tisulară prin creșterea rezistenței vasculare periferice. In situatiile cu rezistența vasculara profund deprimata care nu răspund la dopamina, se recomanda perfuzia cu adrenalina sau noradrenalina în doza de 1-l5 mg/min. Daca dupa încarcarea volemica TA medie nu se reface (< 65-80 mmHg) este recomandabil sa începem cu administrarea de adrenalina 5mg/kg/min.
Noradrenalina are o eficienta ridicata în soc daca hipovolemia a fost corectata, dar are dezantajul de a produce vasoconstrictie excesivă, în special renală, la unii pacienti. Pentru combaterea efectului vasoconstrictor renal unii autori recomanda asocierea noradrenalinei cu dopamina în doze mici, "dopaminergice". De altfel, în doze moderate, vasoconstrictia renala produsa de noradrenalina amelioreaza functia renala. Noradrenalina creste mai mult rezistenta arteriolei eferente decat a arteriolei aferente si aceasta determina cresterea presiunii de perfuzie glomerulara si a filtrarii glomerulare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu