sâmbătă, 3 august 2013

MEDICAMENTUL

De la Wikipedia, enciclopedia liberă 
Medicamentul este o substanță simplă, o asociere de substanțe sau un produs complex capabil sa producă un efect terapeutic, fiind prezentat intr-o formă care să poată fi folosită de bolnav urmând un anumit mod de utilizare.
Medicamentul poate fi definit și in alte moduri:
·         Medicamentul este o substanță sau un produs destinat sau utilizat pentru studierea sau modificarea unui sistem fiziologic sau unei stări patologice, în interesul subiectului căruia i se administrează. OMS
·         Medicamentul este o substanță sau preparat destinat sau utilizat pentru diagnosticarea, prevenirea, ameliorarea sau vindecare unei suferințe.
·         Medicamentul are urmatoarele semnificații:
a) orice substanță sau combinație de substanțe prezentată ca având proprietăți pentru tratarea sau prevenirea bolilor la om; sau b) orice substanță sau combinație de substanțe care poate fi folosită sau administrată la om, fie pentru restabilirea, corectarea sau modificarea funcțiilor fiziologice prin exercitarea unei acțiuni farmacologice, imunologice sau metabolice, fie pentru stabilirea unui diagnostic medical. Legea 95/2006
Medicamentele se obțin pornind de la substanțe chimice sau de la produse de orgine vegetală, animală sau umană; acestea sunt transformate in medicamente cu ajutorul unor operații farmaceutice.
Medicamente de uz uman
Forme farmaceutice în funcție de calea de administrare
·         orală: comprimatecapsulesiropuridrajeurisoluții
·         cutanată: unguentegeluricremesoluții
·         inhalatorie: soluție, spray
·         vaginalăcapsule, ovuleunguente
·         rectalăsupozitoare
·         intravenoasă, intramusculară: soluții
În funcție de eliberarea medicamentului
Cu prescripție medicală (PRF)
PRF este abrevierea din limba engleză de la Prescription Record Form.
Se eliberează din farmacii doar pe bază de prescripție (rețetă) medicală. În general sunt medicamente care pot avea efecte adverse severe, mai ales dacă sunt administrate în mod irațional de către pacient și fără o supraveghere a evoluției bolii de către un medic.
·         exemplu: eliberarea propranololului nu este permisă fără prescripție medicală deoarece medicamentul administrat pentru hipertensiune arterială în doze ridicate poate produce bradicardie
Conform legislației din domeniul sanitar medicamentele cu prescripție medicală pot fi:
·         compensate - un anumit procent din prețul medicamentului este asigurat de la bugetul de stat (de exemplu medicamentele antineoplazice)
·         necompensate - prețul este suportat în întregime de pacient.
Fără prescripție medicală (OTC)
OTC este abrevierea din limba engleză de la Over The Counter.
Se eliberează din farmacii cu sau fără prescripție medicală. Din această categorie pot fi amintite: vitaminelemineraleleanalgezice ușoare (aspirină).
Clasele de medicamente de uz uman pentru
calciu și fosfați, reglatori ai homeostaziei minerale osoase (parathormonvitamina Dcalcitoninăglucocorticoiziestrogeni), medicație pentru osteoporoză ([[bifosfonat|bifosfonațifluor)
·        antiinfecțioasefluor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu