sâmbătă, 3 august 2013

Exemplu de motivație pentru proiect

         Am  ales ca subiect al lucrării mele    de  diplomă    îngrijirea  pacientului  cu................. deoarece am fost impresionată de dramatismul unor cazuri.
         A vindeca sau cel puţin a uşura suferinţa a fost dintotdeauna scopul practicilor medicale. Dar este bine cunoscut faptul că, de obicei, este mai uşor pentru a preveni decât a vindeca boala, adeseori apărând agravări şi chiar invalidităţi cu consecinţe importante pentru individ, familie, colectivitate.
        În etapa actuală, prevenirea bolilor este idealul spre care tinde medicina.
Este adevărat ca unele boli nu pot fi prevenite, nici tratate, dar aceasta nu înseamnă că medicina ar fi neputincioasă. Când nu se poate obţine o vindecare   completă    sau definitivă, se poate reda organismului o parte sau întreaga capacitate de muncă, pentru un timp mai mult sau mai puţin îndelungat. În orice caz, nursingul şi medicina au datoria şi pot să aline suferinţele bolnavilor.
         Asistenta medicală poate îndeplini în bune condiţii sarcinile ei profesionale dacă are cunoştinţe suficiente de specialitate. Aceasta priveşte acumularea cunoştinţelor teoretice şi însuşirea tehnicilor moderne aplicate la patul bolnavului. Procedeele de investigaţie şi tratament pe care le aplică, privesc întotdeauna interesele bolnavilor şi urmăresc scopul nobil de a alina şi vindeca suferinţele. Executate cu o tehnică necorespunzatoare sau în condiţii neadecvate, aceste procedee provoacă dureri, devin periculoase şi chiar fatale. Asistenta medicală în îngrijirile acordate bolnavilor, trebuie să ţină cont de cadrul conceptual al Virginiei Henderson, care se bazează pe definirea celor 14 nevoi fundamentale şi etapele procesului de îngrijire.
         Din acest motiv am acordat  o atenţie deosebită nevoii de a învăţa cum să-ţi păstrezi sănătatea, pentru că a şti înseamnă a evita pericolele.
         Îngrijirile trebuie să favorizeze drumul spre independenţă, spre câştigarea autonomiei pacientului. În final se obţine ameliorarea „dependenţei” sau „câştigarea independenţei”. Competenţa profesională se demonstrează prin cunoştinţe teoretice aprofundate şi capacitatea de a le explica într-o activitate creatoare de îngrijire individualizată, personalizată, competentă şi umană.
         O persoană „intră în boală” cu un anumit tip de sistem nervos şi de temperament, cu un anumit caracter şi inteligenţă, cu o anumită ereditate, cu complexe şi păreri preconcepute, cu un anumit orizont cultural şi de aceea bolnavul ia diverse atitudini faţă de boala, dar în acelaşi timp şi faţă de echipa medicală: încredere, stimă, simpatie însă posibil şi îndoială, teamă, dispreţ, ură. Noi suntem nevoiţi să-i tratăm necondiţionat pe toţi.

2 comentarii:

 1. Buna seara! As avea o intrebare daca se poate sa-mi raspundeti: Aceasta motivatie o pot folosi si ca argument al lucrarii mele ? Multumesc anticipat! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Motivatia este una personala, pot alege o tema pentru ca am pe cineva in familie cu acea afectiune, o aleg pentru ca am acces la practica pe o anumita sectie, poate fi o afectiune de care sufera cel care prezinta lucrarea, de exemplu: Litiaza biliara, Pielonefrita, Hipotensiunea arteriala, Cistita etc.

  La prezentarea proiectului se pune accent pe motivatie si e ok sa fie una reala, nu inventata, sinceritatea castiga mereu teren.

  Spor in toate!
  Diana

  RăspundețiȘtergere