luni, 5 august 2013

DISOCIAŢIA ELECTROMECANICĂ

Este definită ca o entitate patologică particulară a SCR, caracterizată prin  asocierea dintre o activitate electrică prezentă (alta decât FV/TV) şi lipsa activităţii  mecanice a miocardului ventricular. 
Studiile au arătat cărata de supravieţuire a celor care sunt în SCR prin DEM  cu ritm caracterizat de prezenţa pe ECG a complexelor QRS largi cu frecvenţă scăzută, este cu mult mai mică decât în cazurile în care activitatea electrică monitorizată este caracterizatăde complexe QRS înguste cu frecvenţă crescută. 
DEM cu complexe QRS largi cu frecvenţă scăzută poate avea drept cauze: distrugerea unei părţi importante din masa miocardică, hipopotasemia severă, hipotermia, hipoxia, acidoza, supradozajul de antidepresive triciclice, ß-blocante, blocante ale canalelor de calciu, digitală. 
În cazul în care DEM este redată electric pe monitor prin complexe QRS înguste cu frecvenţă crescută, reiese că din punct de vedere electric cordul răspunde relativ normal; această situaţie se poate întâlni în următoarele condiţii: hipovolemie, tamponadă cardiacă, pneumotorax compresiv, TEP masiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu