vineri, 2 august 2013

BRONHODILATATOARE

Bronhodilatatoarele sunt medicamente care au ca efect largirea calibrului cailor respiratorii (bronhiilor), crescand astfel fluxul de aer circulant si ajutand bolnavul sa respire mai usor. Sunt medicamente esentiale folosite în tratarea astmului bronsic si BPCO (bronhopneumopatia cronica obstructiva). Ele combat astfel dispneea (respiratia dificila) care apare la eforturi fizice din ce în ce mai mici în BPCO sau brusc, în crize caracteristice astmului bronsic. 

Bronhodilatatoarele nu vindeca propriu-zis afectiunea, dar au un efect esential în tratarea, ameliorarea simptomelor si tinerea sub control a maladiei. Exista numeroase medicamente de acest tip. Unele au durata scurta de actiune, adica efectul lor se instaleaza rapid, în cateva minute (2-5 minute) de la administrare si dureaza cateva ore (circa 2-4-6 ore), ele putand fi administrate de mai multe ori pe zi. Acestea sunt indicate atat în scop curativ, pentru combaterea rapida a tulburarilor respiratorii, dar se pot administra si preventiv, cu cateva minute înainte de un eveniment susceptibil de a produce disfunctii respiratorii (înainte de un efort fizic, înainte de contactul cu aerul rece). Bronhodilatatoarele cu actiune prelungita au o durata mare de actiune, de circa 12 ore, controland astfel evolutia bolii si instalarea simptomelor, fiind administrate la ore fixe, de 2-3 ori pe zi . Din cauza acestor efecte diferite si complementare, bronhodilatatoarele de scurta si lunga actiune se administreaza de obicei in paralel. 

Exista trei tipuri de medicamente bronhodilatatoare: betamimetice, anticolinergice si teofiline, care pot fi administrate separat sau în asociere. 
● Betamimeticele stimuleaza receptorii beta2 de la nivelul bronhiilor, determinand relaxarea si dilatarea acestora. In plus unele dintre ele cresc activitatea cililor (mici ,,perisori'aflati pe peretele interior al bronhiilor, care se misca, impingand mucusul spre exterior), permitand eliminarea mai usoara a mucusului. Betamimeticele cu durata scurta de actiune sunt reprezentate de salbutamol, fenoterol sau terbutalina. Cele de lunga actiune sunt reprezentate de salmeterol si formoterol. Mai ales atunci cand sunt administrate sub forma de tablete pot determina reactii adverse ca tremuraturi, cefalee, cresterea frecventei cardiace, iritabiliatate, tulburari de somn, ele trebuind a fi administrate cu atentie bolnavilor cu hipertiroidism, boli cardiovasculare si diabet zaharat. 

● Anticolinergicele actioneaza mai lent decat betamimeticele, dar prezinta o mare eficacitate. Sunt reprezentate de ipatropium si tiotropium si au putine efecte adverse, fiind mai usor tolerate decat betamimeticele, trebuind evitate doar in cazul bolnavilor cu glaucom si afectiuni ale prostatei. 

● Teofilina este un bronhodilatator cu actiune prelungita, administrat sub forma de tablete, fiind indicat pacientilor cu forme severe de BPCO. Prezinta numeroase efecte adverse ca aritmii, tremor, insomnii, dureri de cap, tulburari digestive, convulsii, trebuind administrat cu prudenta cardiacilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu