vineri, 2 august 2013

ANTISPASTICELE

Sunt substante care scad tonusul musculaturii netede, relaxand spasmul. Actio­neaza fie central (atropina), fie periferic (papaverina).

No-spa - acest medicament se utilizeaza pentru tratamentul simptomatic al spasmului musculaturii netede:
- asociat bolilor cailor biliare – litiaza biliara, colangiolitiaza, colecistita, pericolecistita, colangita, papilita
- asociat bolilor tractului urinar – litiaza renala, litiaza ureterala, pielita, cistita si in spasmul sfincterelor vezicii urinare
Acest medicament se utilizeaza ca tratament adjuvant in:
- spasmul musculaturii netede asociat bolilor tractului gastro-intestinal: ulcer gastric sau duodenal, gastrita, spasme ale sfincterelor cardia si pilor, enterita, colita, colita spastica insotita de constipatie si forme de colon iritabil insotite de meteorism
- dureri de cap cu senzatie de tensiune intracraniana
- dismenoree (menstruatie dureroasa) asociata afectiunilor ginecologice


Algifen - este indicat în tratamentul simptomatic al sindroamelor algice însotite de spasme ale musculaturii netede: (diskinezii hepatobiliare, cistalgii, colite, dismenoree). De asemenea, este recomandat în tratamentul durerilor postoperatorii si posttraumatice, în cefalee, migrene, odontalgii. 


Scobutil - antisecretor in boala ulceroasa, antiemetic in raul de miscare si profilactic in greata de alte etiologii; ca antispastic in colici diverse viscerale (colica nefretica, colica biliara, colici vezicale, cistitice, dismenoree, spasme uterine in timpul travaliului, spasm piloric al sugarilor). Se poate folosi intraocular ca cicloplegic si midriatic; ca adjuvant in premedicatie inaintea unei interventii chirurgicale; ca tratament al sialoreei sau al vertigo-ului.
Scobutil este un antimuscarinic cu efect central si periferic, avand ca actiune asupra cortexului deprimarea acestuia, in special in ariile motorii. Are si un efect antispastic asupra musculaturii viscerale, reducand si secretiile dependente de sistemul nervos parasimpatic. Reduce salivatia mai puternic decat atropina si are efect cicloplegic si midriatic. 

Atropina este un alcaloid cu actiune anticolinergica, care inhiba spasmele gas-trointestinale si, mai putin, ale cailor biliare si ureterelor. Relaxeaza spasmul bronsic (in astm), inhiba spasmul uterin (in colici uterine, dismenoree), inhiba secretia glandelor exocrine (salivare, gastrice, bronsice) si impiedica transpiratia. Produce midriaza si tahicardie.

Este antivomitiv (util in raul de miscare) si antiparkinsonian. Toxicitatea este mare: uscaciunea gurii, palpitatii, tulburari de vedere, constipatie, retentie de urina.

Se prezinta sub forma de fiole de 1 ml (1 mg) care se administreaza s.c. si mai rar i.v. Cu actiune asemanatoare sunt preparatele: Bergonal (drajeuri, contine alcaloizi totali de beladona, alcaloizi de corn de secara, fenobarbital), Foladon(comprimate), Lizadon (comprimate si supozitoare),Distonocalm (drajeuri).

Scopolamina, alcaloid inrudit cu atropina, este tot un parasimpaticolitic. Se prezinta sub forma de fiole de 1 ml (0,25 mg). Preparate cu actiune asemanatoare sunt: Scobutilul (butiloscopolamina) comp­rimate de 0,010 g, fiole de 1 ml, administrat i.m. sau i.v., si supozitoare; Scobutilul compus fiole, administrate i.v. lent si supozitoare.

Papaverina (fiole de 1 ml 0,04 g) este un antispastic la nivelul tubului digestiv si a aparatului genito-urinar; de asemenea este vasodilatatoare coronariana si cerebrala. Se administreaza s.c. si i.m. si numai in cazuri de urgenta i.v., lent (pericol de aritmii, moarte).

Miotilinul (Aminofilin, Carena), relaxeaza musculatura gastrointestinala, bronsica (astm), biliara, ureterala si vezicala. Este vasodilatator slab. Are actiune stimulanta cardiaca si diuretica moderata. 

Reactii adverse: poate provoca iritatie digestiva, ameteala, cefalee, palpitatii, hipotensiune, greata. Se prezinta sub forma de comprimate de 0,100 g si fiole de 10 si 2 ml/2,4%, pentru administrarea i.v. lenta.

Regi an este un antispstic si antiemetic, in comprimate si fiole de 10 mg. Cu actiune antispastica, anticolinergica si stimulante peristaltice sunt folosite:

Anticolinergice sintetice ca: Calmospasmin (comprimate de 100 mg), Spastalin (comprimate de 100 mg), Debhdat (comprimate de 100 mg), Propantelina (dr. de 150 mg).

Papaverina si derivatii (comprimate de 50 mg si fiole 4% si 10%), papaverina clorhidrat (comp. 500 mg) si papaverina clorhidrica (comp. 100 mg).

Dintre Beladona si derivati: Foladon (comp. 0,25 mg), Buscopan (dr. 10 mg), Buscovital (comp. 10 mg), Scobudl (comp. 10 mg, fiole 10 mg si supozitoare 10 mg si 75 mg).

Antispastice in asociere cu psiholeptice, Librox (drajeuri) si in asociere cu analgezice, Piafen (comprimate, fiole si supozitoare). Piafenul este o Fenpripamida iar asociat cu metamizol are o potenta mult crescuta. Cu actiune marcata antispastic este si metoclopramida.
Dintre antispastice si anticolinergice asociati cu alte substante: Lizadonul (compr. si supozitoare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu