joi, 11 iulie 2013

TEHNICILE SPECIFICE DE PRIM AJUTOR ACORDATE NOU-NĂSCUTULUI

TEHNICILE SPECIFICE DE PRIM AJUTOR ACORDATE NOU-NĂSCUTULUI
- așezarea nou născutului  într-un prosop steril sau curat;
- aspirăm gura și narinele nou-născutului cu o pompiță de cauciuc, dacă nu există stergem secrețiile cu o compresă;
- menținem legătura cu mama prin cordonul ombilical atât timp cât acesta pulsează, apoi efectuăm clamparea  la aproximativ 10-2- cm de ombilicul fătului;
- uscăm și curățăm nou-năcutul cu un prosop curat;
- dacă nu respiră, încercăm din nou să aspirăm narinele și gura, stimulându-l prin lovirea tălpilor cu degetul;
- notăm ora nașterii;
- ștergem bine și uscăm nou-născutul, apoi îl învelim în prosoape calde pentru a-l proteja de pierderile de căldură.
-apreciem scorul APGAR:
   -  observăm culoarea tegumentelor, prezența mișcărilor memberelor;
   -  observăm dacă respiră - în mod normal după legarea cordonului ombilical în 90 secunde începe să respire cu o rată de 40 pe minut și țipă;
   - verificăm pulsul la nivelul arterei brahiale - 100/minut, vizibil și prin pulsațiile cordonului ombilical imediat după naștere (în mod normal între 160-180/min;
- dacă nu respiră la un minut de la naștere, așezăm nou-născutul cu capul ușor mai jos pentru ca secrețiile să se scurgă din căile aeriene și aspirăm cu pompița de cauciuc din gură și narine. Continuăm să-l stimulăm tactil prin lovirea ușoară la nivelul tălpilor sau prin ștergere cu un prosop cald și uscat.
Atenție! Dacă nu se obține răspuns, se începe resuscitarea nou-născutului.

Suportul vital la nou-născut
Începeți suportul vital la nou-născut dacă evaluarea arată că bebelușul nu prezintă respirații normale sau are o frecvență cardiacă mai mică de 100/min.    

- Deschiderea căilor  aeriene  și aerarea plămânilor este de obicei tot ce e necesar. Astfel, intervenții mai complexe vor fi zadarnice dacă acești doi pași au fost completați cu succes.
         -  Deschiderea căilor aeriene ale n.n. prin menținerea capului în poziție intermediară, susținerea mandibulei și a bărbiei, asociată cu aspirarea lor cu pompița de cauciuc;
         -  Se începe respirația gură la gura și nasul născutului sau gură la mască, insuflând ușor de două ori cantitatea de aer pe care o poți ține între oblaji. Verificați dacă a apărut respirația și dacă nu continuați până la 5 insuflații.
         -  După 5 insuflații verificați respirația, dacă tot nu respiră continuați ventilația.
- Suportul circulatiei sangvine.
-  Verificați pulsul;
Suportul circulației sangvine se realizează eficient doar dacă plămânii au fost umpluți cu aer în prealabil. Se recomandă compresiile toracice dacă alura ventriculară este mai mică de 60 batai/min, chiar în prezenta ventilațiilor adecvate.
-         Compresiile toracice
Cea mai eficientă tehnică pentru compresii toracice o reprezintă plasarea ambelor police, unul lânga celălalt, peste 1/3 distală a sternului, imediat sub linia imaginară ce uneşte mameloanele, mâinile cuprinzând toracele, iar cu celelalte degete susținând spatele.
Un alt mod de a găsi poziția corectă a policelor, este identificarea apendicelui xifoid şi plasarea policelor pe stern, o lățime de deget mai sus decât punctul identificat. Prin compresie, sternul trebuie să coboare cu aproximativ o treime din diametrul antero-posterior toracic, şi se permite peretelui toracic să revină în poziția de relaxare între compresii.
Se foloseşte rata compresie-ventilație de 3:1, urmărind efectuarea a aproximativ 120 gesturi pe minut- aproximativ 90 de compresii toracice si 30 de respirații. Verificați alura ventriculară după primele 30 de secunde, şi, ulterior, periodic. Opriți compresiile toracice când alura ventriculară spontană este mai mare de 60 de batai/minut.

Informații suplimentare:
Ce este scorul APGAR?
Scorul Apgar este o metoda practica de evaluare a starii fizice a nou-nascutului, imediat dupa nastere.Dr. Apgar a realizat o metoda prin care starea de sanatate a copiilor sa poata fi evaluata intr-un mod organizat, sistematizat si eficient de personalul medical din sala de nasteri.
“Scorul Apgar este o suma a cinci notari, de la 0 la 2, a cinci parametri:
respiratie (0 – nu respira, 2 – tipa viguros); coloratia (0 – copil alb sau cu cianoza generalizata, 2 – copil roz complet); frecventa cardiaca (care trebuie sa fie peste 100); tonusul muscular (2 – copil cu membrele in flexie, care misca viguros mainile si picioarele); reactivitatea reflexelor (2 – stranuta, tuseste, scoate singur secretiile din gura si din nas)”.
“Scorul Apgar foloseste la evaluarea imediata a nou-nascutului la un minut dupa nastere, la cinci minute si din cinci in cinci minute, pana cand obtinem nota peste 7″. Un copil nascut cu scor Apgar 10 este un copil cu o stare excelenta de sanatate. De asemenea, nu este un motiv de ingrijorare daca micutul a primit la nastere un scor de 8 sau 9. De cele mai multe ori nou-nascutii pierd 1 – 2 puncte la evaluare din cauza culorii vinetii a membrelor, culoare considerata normala imediat dupa nastere.
Cum “traducem” scorul Apgar
Apgar 8-10 – copilul respira singur, respiratia este normala, ritmul cardiac este mai mare de 100 de batai pe minut, tegumentul capata culoarea roz imediat dupa nastere.
Apgar 5-7 – copilul are o apnee primara (oprirea respiratiei), nu respira spontan imediat dupa nastere, iar respiratia se reia doar dupa manevrele tactile efectuate de medici. Ritmul cardiac este mai mare de 100 batai pe minut, dar culoarea tegumentelor ramane cianotica.
Apgar 3-4 – copilul nu respira spontan, in ciuda stimularii tactile, iar ritmul cardiac este mai mic de 100/min.
Apgar 0-2 – nou-nascutul nu respira, nu are batai cardiace audibile, are tonusul muscular scazut, culoare cianotica si nu reactioneaza reflex la dezobstructia cailor aeriene. Peste 50% dintre prematurii cu varsta gestationala de 25-26 saptamani au scorul Apgar 0-3, fara sa aiba acidoza severa, si raspund foarte bine la resuscitare. Prelungirea unui scor Apgar cu valoare scazuta la 5-10-15 minute dupa nastere, se coreleaza cu un viitor neurologic sumbru.
De retinut este si faptul ca scorul Apgar care este calculat imediat dupa nastere nu este cel mai importantRelevanta cea mai mare o are scorul obtinut la maximum 20 de minute dupa nastere. “Un scor Apgar mic la nastere nu inseamna ca dezvoltarea copilului va fi afectata. Numai un Apgar mai mic decat 3 la 20 de minute se asociaza in 100% din cazuri cu tulburari de dezvoltare fiziologica”, spune dr. Cuzino.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu