duminică, 28 iulie 2013

Rahianestezia - definiţie

Rahianestezia - Anestezie regionala a abdomenului si membrelor inferioare  prin injectarea unui anestezic in canalul rahidian.

Rahianestezia este utilizata în chirurgia aparatului urinar jos (vezica), a aparatului genital feminin, a anusului si a membrelor inferioare. Rahianestezia are un efect mult mai rapid decat anestezia peridurala, dar, spre deosebire de ea, nu poate fi practicata pentru operatii cu durata mai mare 2,5 ore.

Principiu - Se injecteaza un anestezic local în lichidul cefalorahidian, la înălţimea rădăcinilor nervoase ale cozii de cal. Dupa cateva minute se instaleaza un blocaj senzitiv şi motor complet al partii de jos a corpului, întinzându-se pe o regiune mai mare sau mai mica, neurcând mai sus de partea inferioara a abdomenului.

Desfăşurare - Rahianestezia este realizată după instituirea unei perfuzii intravenoase. Bolnavul este aşezat pe marginea mesei de operatie sau culcat pe o parte. După introducerea prin piele, între doua vertebre lombare, a unui trocar (ac gos tubular destinat să ghideze traiectul) se înfige uşor prin trocar un ac fin până când lichidul cefalorahidian refluează, apoi se injectează anestezicul prin acul fin cu ajutorul unei seringi.

Efecte nedorite - Acestea sunt foarte rare şi pot surveni în timpul anesteziei sau în orele urmatoare: greţuri şi vărsături, scăderea tensiunii arteriale, retenţia pasageră a urinei, dureri de cap.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu