duminică, 28 iulie 2013

Principalele substanţe antiseptice folosite în îngrijirea plăgilor şi rolul lor în practica medicală

Medicamentele antiseptice pentru uz extern, denumite dezinfectante, folosite pe scară largă în lupta împotriva microorganismelor, formează un grup omogen din punct de vedere farmacodinamic, dar destul de eterogen din punct de vedere chimic, înglobând o serie întreagă de compuşi aparţinând celor mai diferite grupe chimice.
Spre deosebire de medicamentele chimioterapice folosite intern, de obicei împotriva unei anumite specii bacteriene, cele folosite extern, având acţiune bactericidă asupra unei game foarte variate de germeni, sunt utilizate şi pentru dezinfectarea diverselor obiecte. Din cauza toxicităţii ridicate, introducerea lor în organism este periculoasă şi numai unele dintre ele, cele cu toxicitate mai mică, pot fi administrate intern ca antiinfecţioase sistemice.

Substanta antiseptica este un dezinfectant care nu ataca teusturile ci doar microorganismele de pe acesta. Acestea se folosesc in tratarea ranilor, in operatii la dezinfectia plagii.

Antiseptice pentru uz extern - In functie de structura lor chimica si de proprietatile lor, se deosebesc numeroase substante: alcoolul, apa oxigenata, derivatii de amoniu cuaternar, dorhexidina, derivatii fenolului, oxidanti, acizi, derivati metalici (mercur, argint, cupru, zinc), coloranti (eozina, albastru de metilen), hexetidina, hexomedina, iod.

SUBSTANTELE ANTISEPTICE
Aceste substante trebuie sa indeplineasaca urmatoarele conditii:
·        sa distruga germenii si porii lor;
·        sa impiedice multiplicarea lor;sa menajeze tesuturile bolnavului.
Substantele antiseptice se inpart in doua categorii:
- substante antiseptice ciofilactice, care menajeaza tesuturile
- substante antiseptice citocaustice, care o data cu microbii distrug si tesuturile pe care au fost aplicate.
- Antisepticele slabe cele mai cunoscute sunt reprezentante de sapunuri care in general contin substante antiseptice. Gomenolul este o substanta antiseptica slaba care nu irita mucoasele.
Antisepticile de suprafata se folosesc brin badijonare sau ungere. Dintre acestea se mai folosesc alcoolul si tinctura de iod.

- Alcoolul 70, patrunde prin derm in glandele sebace, glandele sudoripare, radacinele firelor de par si distruge microbii prin dezitrtare.
Alcoolul in concentratie mai mare de 70 devine citocaustic, precipitand proteinele si realizand pelicule protectoare care protejeaza microbii si permit inmultirea lor. Alcoolul se poate folosi prin badijonare sau in comprese umede alcoolizare. 

- Tinctura de iod este de fapt o solutie alcoolizata care cuprinde iod 2% si iodura de potasiu 2%. Aceasta solutie potenteaza penetratia alcoolului prin piele si este remanenta. Nu se aplica direct pe plagi sau mucoase pentru ca astfel devine citocaustic. Nu se foloseste niciodata in comprese umede pentru ca in contact cu apa iodul se transforma in acid iodhidric care este irritant pentru tegumente si poate produce alergii imporatante. Din acelas motiv nu se va folosi in regiunile paroase in axili, sau la perineu. Deoarece iodul care inpregneaza tegumentul este absorbit in organism, se recomanda prudenta in folosirea lui prin badijonare pe zone mari ale pielii mai ales la bolnavii care au suferinte tiroidiene.
- Septozolul este o solutie care contine nonilfenol +iod +alcool+apa distilata, care are o larg utilizre in present pentru asepsia tegumentelor in vederea realizarii campului operator.
- Apa oxigenata actioneaza bactericid prin degajarea de vapori de oxygen in concentratie mare. In plus prin spuma pe care o degaja curate plagile de puroi, corpi straini si resturi celulare moarte. Apa oxigenata este hemostatica. In cazul plagilor sau colectiilor de puroi cu anaerobi are un rol dezodorizant deosebit de active.
Apa oxigenata se prepara din perhidrol, in solutii de 30ml/litru, adica perhidrol 3%. Solutia trebuie sa fie proaspata. Recunoastem acest lucru numai daca turnarea pe plaga produce efervescenta (spuma). Daca
nu se produce efervescenta inseamna ca solutia nu este activa. 
- Cloramina, actioneaza prin degajarea de vapori de clor, cu miros caracteristic care omoara microbii. In plus, dizolva resturile de tesuturi moarte (sfacelurile), motiv pentru care solutia de hipoclorit de sodiu
 (Dakin) a fost numita “ bisturiul chimic“.
      Cloramina se gaseste sub forma de tablete din care se  fac solutii de 0, 5%, care folosesc pentru turnarea pe plagi si mucoase.
- Permanganatul de potasiu, este folosit in solutii de 1- 2- 4gr/% 0, cand  are o culoare roz. El este un puternic oxidant si citofilactic, omorind microbii de pe mucoase si plagi. Se gaseste in farmacii sub forma de
cristale violete din care se fac solutii concentrate numite „solutii mama”, care se dilueaza 1- 2 linguri/ 1 litru apa.
- Substantele antiseptice colorante sunt numeroase, cele mai folosite fiind rivanolul, violetul de gentiana si albastrul de metilen.
- Rivanolul este un praf galben verzui care se dizolva in apa, realizand solutii de rivanol de 1- 2%. Este foarte puternic antiseptic, menajeaza tesuturile si mucoasele (citofilactic) si poate fi folosit pentru
spalarea plagilor si mucoaselor, dar si sub forma de coprese umede.
- Violetul de gentiana, se foloseste in solutii de 0, 5- 2%, are o culoare violeta care pateaza tegumentele si lenjeria. Este util in inflamatiile tegumentelor (dermite), erizipel, varice, flebite si limfangite.
      Exista preparate antiseptice cu solutii mixte asa cum este metoseptul sau pansterina (acid salicylic + albastrul de metilen + tripaflavina +mentol + apa distilata).
- Albastrul de metilen, se foloseste in solutii de 2% prin badijonari, instilari si chiar per os (administrat pe cale orala). Albastrul de metilen are o mare afinitate pentru tesuturile suppurate si pentru puroi. Asfel,
este deosebit de util pentru descoperirea traiectelor fistuloase si colectiilor mici de puroi in vederea extirparii lor. In ORL se foloseste prin badijonarea mucoaselor inflamate. 
- Pulberile sau prafurile antiseptice
      Aceste pulberi sunt deosebit de eficiente, motiv pentru care se gasesc in majoritatea unitatilor sanitare.
- Acidul boric este un praf cristalin alb care se poate folosi ca atare in plagile supurate (craterul unui furuncul, plagi cu sfaceluri, puroi de bacili piocianici, etc), avand proprietatea de a dizolva sfacelurile si
tesuturile supurate.

4 comentarii:

 1. Buna! Va rog sa imi dati un sfat!!! Am avut un accident in urma caruia am suferit o interventie chirurgicala la membru inferior (tibie - mi sa despicat carnea de langa os) dupa o saptamana m-au lasat acasa cu piciorul umflat! Mi se vindeca cam incet dar incepe sa ma usture (vreau sa specific ca mi sa scos firele si mi sa facut scoarta dar ma ustura) Cum pot sa imi ingrijesc plaga? Ce antiseptic pot sa imi cumpar?

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna seara.
  As dori un sfat de la d-voastra. Am cazut cu bicicleta. Mi-am julit genunchiul. M-am dezinfectat cu apa oxigenata si de fiecare data ma curat cu tampon steril cu apa oxigenata si aplic apoi BANEOCIN unguent.
  Rana nu s-a vindecat de o saptamana. Tratamentul nu este bun ?
  Imi recomandati altceva ? Va rog mult sa-mi dati un sfat. Dupa ce aplic unguentul BANEOCIN, rana se ingalbenest, parca ar fi puroi.
  Multumesc pt. raspuns.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua,
   Va rog sa mergeti la un cabinet medical din zona, poate Centru de permanenta sau la medicul de familie, dupa evaluarea plagii o sa va recomande cum sa procedati. Poate e nevoie si de un vaccin antitetanos +antibiotic daca s-a infectat pe langa tratamentul local corespunzator.
   Multa sanatate va doresc! Diana Radauceanu

   Ștergere
 3. Daca mi am dat cu tinctura de iod firect pe rana ce patesc? Ca dimt ca imi arde pielea si ma ustura, este ceva normal? Sau nu trebuia? Si culoara de pe mana in cst timp se va duce?

  RăspundețiȘtergere