vineri, 12 iulie 2013

PRIMUL AJUTOR ÎN INFARCTUL MIOCARDIC ACUT

DEFINIȚIE: Infarctul miocardic

Infarctul reprezinta necroza unei portiuni din muschiul inimii, ca urmare a ischemiei prelungite, ce se produce prin scaderea fluxului de sange ce iriga muschiul inimii. Aceasta se datoreaza fie unui spasm la nivelul arterelor coronare fie datorita obstruarii lumenului unei ramuri a arterelor coronare.

Semne clinice:
- Simptomul caracteristic este durerea toracica (retrosternala sau precordială) de intensitate mare, aparuta de obicei la efort dar nu numai, cu caracter de constrictie, gheara, apasare, presiune sau sufocare, senzatie de moarte iminenta, cu durata de peste 30 minute, care poate iradia la baza gatului, in umar, in membrul superior stang uneori în epigastru.
- Dispneea care poate acompania durerea poate fi izolata, indicând complianta ventriculara diminuata in cadrul ischemiei cardiace acute. Dispneea poate fi singura manifestare la persoanele in virsta sau la pacientii cu diabet. 

- Cand apar astfel de simptome, mai ales daca nu cedeaza la repaus sau dupa administrarea de nitroglicerina sublingual, trebuie avut in vedere un posibil infarct miocardic.

Durerea este însoțită de: 

- anxietate extremă,
- senzație de moarte iminentă,
- greata cu sau fara varsatura,
- diaforeza 

- TA poate fi ușor crescută (datorită acțiunii stresante și durerii), normală sau scăzută.
- Uneori starea de șoc domină tabloul clinic de la început manifestat prin: paloare, tegument rece și umed, puls rapid filiform, alterarea stării generale, oligurie gravă.

Examenul fizic poate cuprinde: 
- hipotensiune sau hipertensiune arteriala in functie de extinderea infarctului miocardic 
- febra moderata 
- extremitati, reci, transpirate, cianotice 
- raluri in insuficienta cardiaca congestiva 
- puls neregulat si batai cardiace aritmice. 

Pacientii în virsta si cei cu diabet pot prezenta manifestari clinice subtile si se pot plânge de fatigabilitate, slabiciune sau sincope. Acestia se pot prezenta si cu status mental alterat. Cei cu dementa sau confuzie nu pot sa ofere informatii despre atacurile de ischemie din antecedente. 


Primul ajutor:
- verificarea stării de conștiență;
- așezarea bolnavului în decubit dorsal;
- repaus fizic și psihic;
- verificarea funcțiilor vitale;
- oxigenoterapie;
- abord venos de urgență și instituirea unei soluții perfuzabile în funcție de TA;
- administrarea medicației la in dicația medicului;
- Morfina se administreaza pentru a ameliora durerea si anxietatea.
- Aspirina trebuie administrata imediat. Aceasta scade mortalitatea si reinfarctizarile.
- Beta-blocantele folosite pentru controlul ritmului cardiac si scaderea necesarului de O2. Metroprololul este standardul, fiind un blocant selectiv al receptorului beta1-adrenergic care scade automatismul contractiilor. Beta-blocantii reduc rata de reinfarctizari si ischemia recurenta.
Nitratii sunt folositori pentru reducerea presarcinii si ameliorare simptomatica, dar nu influenteaza rata de mortalitate. Nitroglicerina intravenoasa se foloseste pentru remiterea disconfortului ischemic, controlul hipertensiunii sau a congestiei pulmonare;
Xilină de uz cardiologic pentru corectarea extrasistolelor;
- Heparina :terapia trombolitică;
- Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei reduc mortalitatea dupa un infarct. Administrarea lor cât mai rapida daca pacientul nu prezinta contraindicatii si este stabil. Au beneficiile cele mai mari la pacientii cu difunctie de ventricul sting. 
- monitorizarea permanentă a functiilor vitale și EKG; urmărirea TA și P, menținerea permeabilității căilor aeriene prin aspirație, oxigenoterapie.
- daca este nevoie se încep manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu